Tirdzniecības centri, gadatirgi un dzīvesvietas. Kur iespējams saņemt vakcīnu pret Covid-19? (6)

Foto: PhotobyTawat/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kur notiek vakcinācija, vai vakcīnu var saņemt mājās un tirdzniecības centros? Uz šiem un citiem jautājumiem, kas saistīti ar vakcīnas saņemšanas vietu, atbildi sniedza Slimību profilakses un kontroles centrs. 

Kur notiek vakcinācija?

Vakcināciju veic vakcinācijas kabinetos visā Latvijā, masu vakcinācijas centros, kā arī to ģimenes ārstu praksēs, kuri piekrituši piedalīties vakcinācijas nodrošināšanā.

Saraksts ar ārstniecības iestāžu un ģimenes ārstu prakšu adresēm un kontaktinformāciju, kur var veikt vakcināciju pret Covid-19 pieejams kartē.

Foto: Vakcinācijas kabineti Latvijā

Foto: SPKC.

Vai vakcinācija pret Covid-19 notiek arī tirdzniecības centros?

No 18. jūnija ir uzsākta vakcinācija pret Covid-19 arī īpašos vakcinācijas punktos, kas tiek ierīkoti tirdzniecības centros visās Latvijas lielākajās pilsētās. Plānoti līdz 25 vakcinācijas punktiem tirdzniecības centros visā Latvijā. Vienā vakcinācijas punktā katrā lielveikalā var nodrošināt vakcināciju vidēji 300 personām dienā, nedāļā tiek plānoti ap 7 500 vakcinācijas faktu.

  • No 18.06 vakcinācijas pakalpojumi būs pieejami t/c "Galleria Riga" 6. stāvā, t/c "Galerija Centrs" 1. stāvā un t/c "Domina" 1. stāvā.
  • No 21.06. darbību sāks vakcinācijas punkti t/c "Alfa" 1. stāvā, t/c "Akropole" 1. stāvā un Liepājā - t/c "XL Sala", no 28.06. – t/c "Riga Plaza".
  • Tuvākajā laikā - t/c "Origo", t/c "Olimpia", t/c "SĀGA", t/c/ "Sky&More", t/c "Mols", t/c "Spice"(VC4 medicīnas centrā), t/c "Ozols", t/c "Korso" Jūrmalā, t/c Ditton nams 1. stāvā, Daugavpilī.
  • Vakcinācijas pakalpojums būs pieejams gan ar iepriekšējo reģistrāciju www.manavakcina.lv vai pa tālruni 8989 (sākot jau no šodienas), gan bez iepriekšējā pieraksta.

Kā pieteikties izbraukuma vakcinācijai mājās?

Cilvēki ar neatgriezeniskiem funkcionāliem traucējumiem un tie, kuri medicīnisku iemeslu dēļ nevar nokļūt ārstniecības iestādē, var pieteikties izbraukuma vakcinācijai dzīvesvietā.

To var izdarīt divos veidos:

  • Zvanot ģimenes ārstam.
  • Zvanot 8989 (ja iedzīvotājs jau ir pieteicies vakcīnai caur manavakcina.lv vai 8989, tad atkārtoti jāsazinās pa tālruni 8989, lai norādītu izbraukuma vakcinācijas vajadzību un precizētu adresi).

Tos, kuri šī brīža prioritārās grupas ietvaros līdz 20. martam pieteiksies pa tālruni 8989 vai būs ģimenes ārstu iesūtītajos sarakstos, izbraukuma vakcinācija tiks nodrošināta jau aprīļa sākumā.

Lai padarītu vakcināciju dzīvesvietā pēc iespējas efektīvāku, paredzēta iespēja vakcinēt arī mājsaimniecības locekļus un aprūpētājus.

Vai izbraukuma vakcinācijas laikā mājās vakcinēs arī pārējos mājaimniecības locekļus?

Lai padarītu vakcināciju dzīvesvietā pēc iespējas efektīvāku, paredzēta iespēja vakcinēt arī vakcinējamās personas mājsaimniecības locekļus un aprūpētājus.

Lai to izdarītu, jāzvana uz 8989 un savam pieteikumam pievieno mājas adresi, kas vienāda ar tā cilvēka adresi, kuram paredzēta izbraukuma vakcinācija mājās.

Vai var pieteikties vakcinācijai darba vietā?

Izbraukuma vakcinācija darba vietā tiek nodrošināta sākot no 25 darbiniekiem, kuriem nepieciešama vakcinācija. Vakcinācijas pieprasījumu darba vietā organizē darba devējs.

Kārtība kādā notiek vakcināciju pieteikumi atrodami Nacionālajā veselības dienesta mājaslapā. 

Vakcinācija gadatirgos

19. jūlijā tika uzsākta izbraukuma vakcinācija gadatirgos visā Latvijā. Vakcinācija gadatirgos notika bez iepriekšējā pieraksta, šīs iespējas organizēšanā iesaistās gan pašvaldības, gan vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji, gan Nacionālie bruņoties spēki.

Veselības ministrijas vērtējumā vakcinēšanas punktus nepieciešams izveidot pilsētu un novadu tirgos, dažādos publiskajos pasākumos, organizējot izbraukuma vakcinācijas ar pārvietojamajām teltīm, gadatirgos, koncertos un citos publiskajos pasākumos, kā arī citās publiskajās ēkās un telpās.

Kā var pieteikties vakcinācijai?

1. Tīmekļvietnē www.manavakcina.lv.

Lai pieteiktos uz konkrētu vakcinācijas laiku ārstniecības iestādē:

  • Jāatver vietne manavakcina.lv (un jāaizpilda pieteikums vakcīnai, ja tas vēl nav aizpildīts).
  • Jāizvēlas kalendārs no tām ārstniecības iestādēm, kas sniedz noteiktus pieraksta laikus, atzīmējot sev vēlamo laika intervālu.
  • Jāsagaida sistēmas apstiprinājums (īsziņa /e-pasts).
  • Jāierodas vakcinēties uz izvēlēto vietu un apstiprināto laiku.

Iedzīvotāji tiek aicināti nākt uz vakcinācijas vietām, ja ir saņemts apstiprinājums no tīmekļvietnes manavakcina.lv par vakcināciju, kā arī nākt uz vakcinācijas kabineta/ centra ne ātrāk kā 15 minūtes pirms sava apstiprinātā vakcinācijas laika.

2. Pa tālruni 8989

Arī gadījumos, ja nepieciešama personas vakcinācija mājās, jo persona medicīnisku iemeslu dēl nevar ilgstoši atstāt savu dzīves vietu.

Tālruņa darba laiks: darba dienās 8.00 - 20.00; brīvdienās 9.00 - 18.00.

3. Sazinoties ārstniecības iestādēm, kas nodrošina vakcināciju pret Covid-19

Saraksts ar ārstniecības iestāžu un ģimenes ārstu prakšu adresēm un kontaktinformāciju, kur var veikt vakcināciju pret Covid-19 pieejams kartē. Informācija kartē ir mainīga un regulāri tiks papildināta, jo ģimenes ārstu iesaistīšanas vakcinācijas procesā notiek pakāpeniski.

4. Sazinoties ar savu ģimenes ārstu

Lai uzzinātu, vai ģimenes ārsta praksē veiks vakcināciju, vai tikai veidos vakcinējamo pacientu sarakstu, jāsazinās ar ģimenes ārstu.

Ja ģimenes ārsts ir arī vakcinācijas pakalpojumu sniedzējs (to ģimenes ārsts varēs pats pateikt sarunas laikā), tad ģimenes ārsts veiks reģistrēšanu vakcīnai, kā arī vakcinācijas process pēc ģimenes ārsta uzaicinājuma notiks tur pat – ģimenes ārsta praksē.

Saraksts ar ārstniecības iestāžu un ģimenes ārstu prakšu adresēm un kontaktinformāciju, kur var veikt vakcināciju pret Covid-19 pieejams kartē.

Lai nodrošinātu sekmīgu nepārtrauktu vakcinācijas procesu, iedzīvotāji tiek aicināti prioritāri plānot vakcinācijas laiku manavakcina.lv un tikai citos gadījumos sazinoties ar ārstniecības iestādēm, ārstniecības iestādes kalendāri nav pieejami.

Jautājumu gadījumā par vakcinācijas kabinetu darbību iedzīvotāji aicināti sazināties pa bezmaksas informatīvo vakcinācijas tālruni 8989.

Pirms vakcinācijas ārstniecības persona uzdos noteiktus jautājumus par veselību, ko noskaidro visām personām pirms vakcinācijas. Ar jautājumiem var iepazīties pirms vakcinācijas apskates veidlapā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu