"Es iestājos par universālismu." Makrons pauž bažas par rasu aizspriedumu izplatīšanos sabiedrībā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: :JEANNE ACCORSINI/SIPA/2104271521

Francijas prezidents Emanuels Makrons paudis bažas par rasu aizspriedumu izplatīšanos sabiedrībā, vainojot tajā importētās ASV sociālo zinātņu idejas, kas koncentrējas uz rasi.

"Es redzu, ka mūsu sabiedrība pakāpeniski kļūst rasistiska," intervijā žurnālam "Elle" sacīja Makrons.

Viņš norādīja uz kreisi noskaņoto ASV pētnieku vidū populāro ideju, kas tiecas skaidrot diskrimināciju un nabadzību, pētot rases un dzimuma lomu ietekmi uz personas izredzēm dzīvē.

"Es iestājos par universālismu. Es nepiekrītu cīņai, kas visus nonivelē līdz viņu identitātei vai viņu īpatnībām," sacīja prezidents.

"Sociālās grūtības izskaidro ne tikai ar dzimumu un jūsu ādas krāsu, bet arī ar sociālo nevienlīdzību," viņš piebilda.

Makrons sacīja, ka var iedomāties jaunus baltos vīriešus savā dzimtajā pilsētā Amjēnā vai netālu esošajā Senkantēnā, kuriem citu iemeslu dēļ arī lielas problēmas atrast darbu.

Pēdējā gadā vērojamās kustības pret rasismu, piemēram, "Black Lives Matter", kas no ASV atbalsojās arī Francijā, dažos kritiķos raisījušas bažas, ka Francija importē amerikāņu rasu un identitātes politiku.

Gados jaunākie jaunās paaudzes Francijas kreisie radikāļi arvien skaļāk nosoda rasismu Francijā un valsts koloniālās pagātnes mantojumu. Viņu oponenti uzskata, ka koncentrēšanās uz rasi un pagātni rada nevajadzīgu šķelšanos un veicina kultūru, kurā minoritātes un sievietes pastāvīgi redz sevi kā apspiestās un diskriminētās grupas.

Intervijā, kas sakrīt ar ANO sponsorēto samitu par dzimumu nevienlīdzību Parīzē, Makrons arī solīja aktīvāk cīnīties pret vardarbību ģimenē un sieviešu veselības problēmām. Prezidents arī izteica atbalstu izglītības ministram Žanam Mišelam Blankēram, kurš runājis par ģērbšanās etiķeti skolās, sevišķi, meiteņu paradumu valkāt īsus krekliņus, kas nenosedz vēderu.

"Es atbalstu piedienīgu ģērbšanos skolās, gan meitenēm, gan zēniem. Visam, kas ir identitātes marķieris vai vēlme šokēt vai izcelties, nevajadzētu atrasties skolā," sacīja Makrons.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu