Safabricēts vēzis un neeksistējoši ziedojumi labdarībai. Influencere, kura meloja visai pasaulei

Ilustratīvs foto. Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jaunajā raidorganizācijas BBC dokumentālajā filmā "Bad Influencer: The Great Insta Con" tiek pētīts skandāls, kurš apvij vienu no pirmajām "Instagram" influencerēm.

2013. gadā kādai meitenei vārdā Kailija, kurai jau sešus mēnešus tika veikta intensīva ķīmijterapija diagnosticētās limfomas ārstēšanai, kāds uzdeva jautājumu: "Vai esi dzirdējusi par Belli Gibsoni?"

Pāris klikšķi internetā noveda viņu pie kādas Austrālijas grāmatu autores "Instagram" profila, kuram bija vairāk nekā 300 000 sekotāju. Katru Gibsones ierakstu pārpludināja pielūdzēju komentāri no sekotājiem visā pasaulē.

Kailija, kura arī dzimusi Austrālijā, bija noraizējusies par internetā atrasto. "Belle bija skaista, viņa guva panākumus, iedvesmoja tik daudzus cilvēkus. Viņai bija mērķis," sacīja Kailija.

Belle Gibsone internetā dalījās ar stāstiem par to, kā pēc tam, kad viņai ticis paziņots, ka dzīvot atlikuši vien četri mēneši, viņa ar veselīga uztura palīdzību izārstējusi smadzeņu vēzi.

Kailija neviļus pamanīja sevī līdzības ar Belli. Kamēr viņa katru dienu pārcieta ķīmijterapiju, zaudējot matus un gatavojoties procedūrai, kur adata tiek ievadīta starp kauliem mugurkaula lejasdaļā, Belle "Intagram" profilā pārdeva recepti brīnumainam dzīvesveidam, kurā no vēža nav ne miņas.

"Es nodomāju, ka varbūt viņai ir taisnība, tikai es to visu daru nepareizi. Es mirstu no iekšpuses, izskatos šausminoši, un viņa tur dzīvo savu labāko dzīvi," piebilda Kailija.

Pēkšņi visā pasaulē uzplauka influenceru industrija. Arvien plašāka sabiedrība zināja, ka avokado ir "superfoods", cilvēki vēlējās tādu dzīvi, kāda tā redzama šīs industrijas pārstāvju "Instagram" profilos.

Rindiņa no Belles grāmatas skanēja šādi: "Es sevi pilnvaroju glābt savu dzīvību ar uzturu, pacietību, apņēmību un mīlestību."

Apburta ar ideju pārņemt kontroli pār savu ārstēšanu, Kailija nopirka Belles pavārgrāmatu un lejupielādēja influenceres veidoto lietotni "The Whole Pantry" ("Viss pieliekamais").

Kādu dienu Kailija pamodās, lai dotos uz slimnīcu, un nolēma, ka viņai ir apnikušas visas ārstēšanas metodes. "Ķīmijterapija nedarbojās. Es nodomāju - man vajadzētu to izbeigt un izmēģināt tīru ēšanu. Belle stāstīja, ko viņa darīja, lai izārstētu vēzi.

Es ticēju šai idejai, jo Belle bija žurnālos, ziņās, it visur, tāpēc es viņai uzticējos," sacīja Kailija.

2015. gada martā kāds Austrālijas izdevums atklāja, ka Belle nepatiesi apgalvojusi sekotājiem, ka viņa ziedo labdarībai daļu ienākumu, kurus guvusi no grāmatu un aplikācijas pārdošanas.

Drīz vien žurnālisti sāka pētīt, vai Belle arī maldina cilvēkus par savu veselības stāvokli. Izrādījās, ka sieviete patiešām melojusi par saslimšanu ar vēzi.

2017. gada septembrī Austrālijas valdība Bellu sodīja ar 240 000 mārciņu (279 014 eiro) lielu naudas sodu par sekotāju maldināšanu.

Lielbritānijas iedzīvotāja Maksīna Bellei vietnē "Instagram" sāka sekot augstskolas laikā. Viņu piesaistīja stāsti par cilvēkiem, kuri neizmantoja tradicionālās medicīniskās procedūras, bet gan dabiski dziedināja sevi.

"Belle bija labsajūtas karaliene," sacīja Maksīna.

Kopš 11 gadu vecuma Maksīna bija cīnījusies ar savu slimību - čūlaino kolītu, hronisku resnās zarnas iekaisuma slimību. Visizplatītākie simptomi ir caureja, asins zudums, sāpes vēderā un nogurums. Slimība nav pilnībā izārstējama, taču to kontrolē ar smagiem medikamentiem.

"Man bija apmēram 12 gadi, tāpēc daudzi ārsti teica: "Tie ir hormoni vai vienkārši mēnešreižu sāpes." Tas izraisīja šo negatīvo attieksmi pret medicīnas profesionāļiem un viņu pieeju hroniskām slimībām, jo ​​es nejutos tā, ka man tiktu sniegts ilgtermiņa atbalsts," piebilda Maksīna.

Pēc neskaitāmu skolas dienu izlaišanas sliktas pašsajūtas dēļ viss, ko Maksīna vēlējās - būt tāda pati, kā citi jaunieši.

"Es biju tik dusmīga, ka man vajadzēja samierināties ar šo slimību un man nebija iespējas kļūt par normālu pusaudzi," viņa piebilda.

Maksīna bija sarūgtināta par svara pieaugumu, ko veicināja smagie medikamenti. Drīz vien meitene atrada Belles pareiza uztura aplikāciju.

"Tas manā galvā nostiprināja šo smieklīgo pārliecību, ka jums nav vajadzīgi mediķi, lai uzturētu formā savu veselību. Es patiešām iedziļinājos visādos diētu veidos un pieņēmu sev atbilstošāko, taču tas bija ļoti ekstrēmi," viņa sacīja.

Maksīna no uztura izslēdza visus dzīvnieku izcelsmes produktus, glutēnu un ogļhidrātus. Nepagāja ilgs laiks, līdz Maksīna pamatīgi novājēja. Straujā svara zuduma dēļ meitenei kļuva neregulārs menstruāciju cikls un pasliktinājās pašsajūta.

"Es domāju, ka es vienkārši neēdu pietiekami veselīgi, nedaru pietiekami daudz, es varētu ēst vēl tīrāk. Jo vairāk es dzinos pēc šīs "ideālās" diētas, ko piedāvāja Belle, jo man kļuva sliktāk.

Tad es arvien vairāk vainoju sevi, ka neesmu pietiekami perfekta," sacīja Maksīna.

2014. gada jūlijā Belle "Instagram" ierakstā paziņoja, ka viņai ir diagnosticētas četras dažādas vēža saslimšanas: "Tas ir manās asinīs, liesā, smadzenēs, dzemdē un aknās." Tieši tad Belles stāstā sāka parādīties nesakritības, un Maksīna sāka apšaubīt viņas pārliecību.

"Neticiet visam, ko lasāt," iepriekšminētā Belles sekotāja Kailija bija šokā, kad parādījās ziņas, ka influencere melojusi par vēzi.

"Es jūtos nodota. Kas ko tādu vispār izdomā?" piebilda Kailija.

Kopš Belle pazuda no interneta redzesloka, pasaule ir tuvāk iepazinusies ar tādiem terminiem kā "viltus ziņas" un "dezinformācija", bet Maksīna brīdina, ka daži labsajūtas industrijas uzņēmumi sociālajos tīklos joprojām popularizē daudz nepatiesību.

"Cilvēki izveidos saistošu stāstījumu, lai kaut ko pārdotu, neatkarīgi no tā, vai tā ir grāmata vai dzīvesveids, vai tikai viņu pašu zīmoli, viņi veidos šo stāstījumu, kas bieži ir pilnīgi nepatiess. Tāpēc vienkārši neuzticieties visam, ko redzat tiešsaistē," nobeigumā piebilst Maksīna.

Uzzinājusi par Belles safabricējumiem, Kailija atsāka ķīmijterapiju un šobrīd ir remisijas stadijā.

2021. gada maijā varas iestādes sāka arestēt Belles aktīvus pēc tam, kad Austrālijas valdības uzliktais naudas sods netika samaksāts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu