VIDEO ⟩ Vai lāču skaits Latvijā jau ir par lielu? Eksperti norāda, ka skaits joprojām turpina augt (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brūnais lācis Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Ilustratīvs attēls
Brūnais lācis Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Čīka/LETA

Jau teju ierasta lieta, ka lāčus Latvijas iedzīvotāji redz ne tikai mežos, bet arī apdzīvotu vietu tuvumā. Savvaļas dzīvnieku uzraugi apgalvo, ka lāču skaits Latvijā arvien pieaug, bet tas joprojām nav sasniedzis griestus, lai varētu teikt, ka lāču populācija ir stabila. Taču ir cilvēki, kuri uzskata, ka jau tagad lāču skaits ir par lielu un tas jāsāk ierobežot, vēsta raidījums "900 sekundes".

Mežs Limbažu apkārtnē, Katvaru pagastā, jau vairākus gadus ir lāču pastāvīga dzīvesvieta. Šie lāči pie dzīvnieku barotavas nofilmēti nesen, Jāņu dienā. Mednieku kluba "Pociems" biedru uzstādīto barotavu lāči apmeklē regulāri.

"Tur var redzēt, ka nāk ārā, deguns parādās, tad tepat viņš noguļas."

Mednieku kluba "Pociems" biedre Monta Priedīte barotavā uzstādīja video kameru un jau otro gadu regulāri ieraksta lāču aktivitātes.

"Tāpēc ir uzskaite, mēs redzam, ka tie lāči ir, jo nebūtu kameras, tad lāču mammu un lācēniem nefiksētu," sacīja mednieku kluba "Pociems" biedre.

Pie šīs barotavas šovasar manīti vismaz trīs lāči. Par lāču piebarošanu speciālistu viedokļi dalās. Monta norāda, ka labi paēdis lācis pie cilvēku mājām nedosies.

"Ja viņiem ir iespēja dabūt barības bāzi mežā, tad viņi neies uz pilsētu," teica mednieku kluba biedre.

Ir arī pretējs uzskats, ka papildu barība lāčiem ļauj straujāk vairoties. Piebarošanas dēļ izdzīvo vairāk mazuļu.

Sociālajos tīklos ir daudz video un fotogrāfiju ar Latvijas lāčiem. Iedzīvotāji pauž dažādus viedokļus, kā reaģēt uz ķepaiņu skaita pieaugumu.

Kartē atzīmētas vietas, kur visbiežāk izdevies ierakstīt lāču aktivitātes, redzēt to pēdas un arī vietas, kur cilvēki tikušies ar lāci aci pret aci. Pavisam nesen lācis redzēts arī pie Jūrmalas veloceliņa un pat Liepājas apkārtnē. Daudzviet fiksēti lāču paveikti posta darbi.

Lāču postījumu sekas iedzīvotāji apkopo "Facebook" lapā ar nosaukumu "STOP! Vilki un lāči pārņem Baltiju".

Šeit cilvēki iesūta liecības par meža zvēru nodarītajiem zaudējumiem. Vairumā gadījumu cieš bišu stropi, to saimnieki bieži vien aicina ierobežot lāču skaitu.

"Šobrīd ir tas straujais uzrāviens, paātrinājums." Savvaļas dzīvnieku pētnieks Jānis Ozoliņš norāda, ka Latvijā dzīvo aptuveni 60 lāču un to skaits turpina pieaugt. Zinātnieks akcentē, ka lāču skaits Latvijā joprojām nav sasniedzis stabilu populāciju. Tāpēc atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai lāči Latvijā ir aizsargājami, tos medīt nedrīkst.

"Pamatprasība ir aizsargāt lāčus, sekot, lai populācija izveidojas, ja nav un ja ir, tad saglabājas labvēlīga. Trešais ir piemērotas dzīvesvietas saglabāšana," norādīja mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks.

Par lāčiem labvēlīgu vidi var runāt tikai tad, kad ķepaiņu skaits stabilizējas vairāku gadu garumā un ir vienmērīgs visas valsts teritorijā. Kāds būtu maksimālais lāču skaits Latvijā, pētnieki nevar pateikt, par to mēs uzzināsim tikai tad, kad šo lielo dzīvnieku skaits vairs nepieaugs. Tikai tad, iespējams, varēs runāt par lāču medībām.

Video: "900 sekundes" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu