Latvijas U-19 basketbola izlase PK pirmajā mačā izlaiž 15 punktu pārsvaru un zaudē Puertoriko

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas U-19 basketbola izlase.
Latvijas U-19 basketbola izlase. Foto: FIBA.com

Latvijas U-19 basketbola izlase sestdien Pasaules kausa pirmajā spēlē Daugavpilī zaudēja vienaudžiem no Puertoriko.

Latvija piekāpās Puertoriko ar 75:79 (18:15, 18:19, 25:14, 14:31).

Gandrīz visu spēli vadībā bija Latvijas izlase. Puertorikāņi tika minimālā vadībā vien pašā spēles sākumā (4:3), kā arī divreiz otrās ceturtdaļas nogalē, pēdējoreiz panākot pārsvaru ar 32:31.

Trešās ceturtdaļas beigās pēc Kristiāna Šulca trīspunktu metiena Latvija panāca lielāko pārsvaru spēlē - 58:43. Tomēr jau trešās ceturtdaļas beigās pretinieki sāka tuvoties un pēc 21:6 izrāviena piecas minūtes un 14 sekundes līdz spēles beigām nonāca vadībā ar 66:64, divpunktu metienu realizējot Djego Ortegam.

Pēc minūtes pārtraukuma Latvijai vadību ar trīspunktu metienu atguva Ričards Daniels Vanags - 67:66.

Tomēr tā bija pēdējā reize, kad Latvija šajā mačā bija vadībā, beidzamās minūtes aukstasinīgāk aizvadot puertorikāņiem.

Vanags ar vēl vienu precīzu trīspunktnieku minūti un četras sekundes pirms mača beigām atgrieza cerību mājiniekiem - 72:75, liekot pretiniekiem pieprasīt pārtraukumu.

Vanags iemeta vēl vienu trīspunktnieku, taču uzvarai ar to bija par maz, jo grozā bumbu meta arī pretinieki.

Vēl B grupā sestdien savā starpā tiksies abas pārējās izlases - Irāna un Serbija.

Lielo starptautisko turnīru atcelšana 2020.gadā izjauca tradicionālo kārtību, kad ceļazīmes uz Pasaules U-19 kausa izcīņu tiek izcīnītas Eiropas, Amerikas, Āzijas/Okeānijas un Āfrikas čempionātos. Šoreiz 15 komandas tika izraudzītas, ņemot vērā valstu pozīcijas Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) reitingā.

Šāda kārtība ārpus dalībnieku saraksta atstājusi Horvātijas komandu, kas pirms trim gadiem šā gadu gājuma Eiropas kadetu čempionātā izcīnīja pirmo vietu. Tomēr absolūti lielākā daļa tradicionālo basketbola lielvaru piedalās. Latvija iespēju startēt turnīrā nopelnīja, pateicoties mājinieku statusam.

Latvijas U-19 izlase Pasaules kausā spēlēs jau ceturto reizi. 1999.gadā izcīnīta 9.vieta, divus gadus vēlāk valstsvienība ierindojās pozīciju zemāk, savukārt 2019.gadā nācās samierināties ar 12.vietu. Pirms trim gadiem Eiropas kadetu čempionātā 2002.gadā dzimušo puišu izlase ieņēma astoto vietu.

Septiņi basketbolisti pirms trim gadiem startēja Eiropas kadetu čempionātā, bet pieredze šādā turnīrā ir arī diviem 2003.gadā dzimušajiem spēlētājiem.

Seši no sastāvā iekļautajiem Latvijas izlases spēlētājiem ikdienā pārstāv ārzemju klubus, bet pārējie savas prasmes kaldina Latvijas-Igaunijas apvienotajā čempionātā.

Par Latvijas izlases potenciālajiem līderiem uzskatāmi Spānijā spēlējošie Krišs Helmanis un Rodijs Mačoha. Viņu vidū būtu arī Freds Bagatskis, taču basketbolists guvis potītes saišu traumu, kā rezultātā turnīrā nespēlē. Pirms trim gadiem Eiropas kadetu čempionātā neaizstājams saspēles vadītajā pozīcijā bija Toms Skuja. Valstsvienības kapteiņa pienākumi uzticēti Kristiānam Šulcam.

Neskaitot Bagatski, visi trīs 2019.gadā Rīgā piedalījās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) un FIBA rīkotajā jauno talantu nometnē "Basketball without borders". Tomēr junioru vecumā dažu gadu laikā spēku samēri ievērojami mainās. Pārbaudes spēlēs zem groziem vērā ņemams spēks bija Noa Viljamsons un snaipera talantu apliecināja Ričards Daniels Vanags. Potenciāls izcelties vismaz kādā spēlē ir visiem.

Galvenais treneris Nikolajs Mazurs jauniešu izlasi vada pēc septiņu gadu pārtraukuma. Iepriekš bijusi ceturtā vieta Eiropas U-18 čempionātā un sestā vieta U-16 čempionātā - abas izcīnītas ar komandu, kuras kodolu treneris gatavoja vairākus gadus. Kopš tā laika Mazurs uzkrājis lielu pieredzi pieaugušo klubos (arī Latvijas čempiona tituls 2015.gadā).

Pandēmijas apstākļos spēlētājiem bijušas dažādas iespējas trenēties un spēlēt. Kopš maija beigām treniņnometnē veidota komandas spēle, cenšoties maksimāli izlīdzināt atšķirības kondīcijā. Diemžēl procesu ietekmēja savainojumi - Helmanis pēdējās divās nedēļās trenējies atvieglinātā režīmā, Bagatskis čempionātā spēlēt nevarēs, traumu dēļ no kandidātu saraksta tika svītroti vēl vairāki spēlētāji. Pārbaudes spēlēs divreiz zaudēts Lietuvas U-19 izlasei, pa reizei Igaunijas U-20 komandai un Kanādas U-19 izlasei, bet ar Austrālijas komandu nospēlēts 71:71.

Favorītes gods grupā pienākas Serbijas izlasei, bet par Puertoriko un Irānas izlašu reālo spēku pilnīgi skaidra priekšstata pirms turnīra nav bijis. Zināms, ka lielākā daļa puertorikāņu spēlē ASV skolu vai augstskolu komandās, savukārt Irānas U-19 komanda pilnā sastāvā aizvadītajā sezonā spēlējusi savas valsts pieaugušo čempionātā.

Pirmo divu spēļu nozīme ir ļoti liela, ņemot vērā perspektīvas astotdaļfinālā, kur būs jāspēlē ar kādu komandu no A grupas, kur favorītu godā ir Kanādas un Lietuvas U-19 izlases. Arī Japānas un īpaši Senegālas U-19 komandas nav vājas, tomēr, satiekoties ar tām, izredzes pārvarēt astotdaļfināla barjeru būtu lielākas.

4.jūlijā Latvijas izlase tiksies ar Irānu, bet divas dienas vēlāk ar Serbiju. Šīs un arī astotdaļfināla spēli tiešraidē translēs kanāls TV6.

Spēles klātienē varēs apmeklēt tikai skatītāji, kuriem ir Latvijā atzīts sadarbspējīgs vakcinācijas pret Covid-19 vai Covid-19 pārslimošanas sertifikāts (attiecas uz visiem vecumiem). Biļetes var iegādāties mājaslapā basket.lv.

Izslēgšanas turnīrs no 9. līdz 11.jūlijam Rīgā norisināsies Olimpiskajā sporta centrā un "Arēnā Rīga".

Latvija Pasaules U-19 kausa sacensības uzņēma arī 2011.gadā, kad turnīrs norisinājās Rīgā, Valmierā un Liepājā.

2011.gadā Latvijā uzvarēja Lietuvas jaunie basketbolisti, bet par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Jons Valančūns. Turnīrā piedalījās tādi pazīstami spēlētāji kā Dāvis Bertāns, Mateušs Ponitka, Rauls Netu, Kevins Pangoss, Dario Šaričs, Dags Makdermots, Tims Hārdevejs juniors, Džeremijs Lembs, Jānis Timma un citi.

Latvijas U-19 izlases sastāvs dalībai Pasaules kausā:

Krišs Helmanis ("Prat", Spānija), Dāvis Denafs ("Ogre"), Kristians Feierbergs (BJBS "Rīga"/DSN), Ričards Kļanskis ("Orlandina", Itālija), Rodijs Mačoha (Fuenlavradas "Urbas", Spānija), Rihards Parādnieks ("Ogre"), Toms Skuja (Santantoni "Ibiza Feeling", Spānija), Kristians Šulcs ("Ventspils"), Ričards Daniels Vanags ("Rīga"/"A. Kraukļa VEF BS"), Noa Viljamsons ("Latvijas Universitāte"), Valters Briedis ("Latvijas Universitāte"), Noels Enrijs Slivackis ("Rīga"/DSN - "VEF" basketbola akadēmija Valkā).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu