Lielie mači ir klāt: Pirmo ceļazīmi uz "Euro 2020" finālu sadalīs Spānija un Itālija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Itālijas futbola izlase
Itālijas futbola izlase Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien, 6. jūlijā, pirmo ceļazīmi uz Eiropas futbola čempionāta ("Euro 2020") finālu sadalīs Itālijas un Spānijas valstsvienības.

Londonā spēle sāksies, kad Latvijā būs plkst. 22. Maču tiešraidē pārraidīs televīzijas kanāls TV6.

Itālija pagaidām uzvarējusi visās čempionāta spēlēs. Vispirms tika svinētas trīs uzvaras A grupas spēlēs - 3:0 pār Turciju un Šveici un 1:0 pār Velsu. Astotdaļfinālā pret Austriju uzvarai bija vajadzīgas 120 minūtes un papildlaiks (2:1), bet ceturtdaļfinālā ar 2:1 tika pieveikta arī Beļģija.

Itālijas futbolisti uzvarējuši 13 spēlēs pēc kārtas, bet Itālijas nezaudēto spēļu sērija sasniegusi jau 32 mačus, kuros tā izcīnījusi 27 uzvaras un piecreiz cīnījusies neizšķirti. Itālijai vārtus guvuši seši futbolisti, taču neviens nav guvis vairāk par diviem vārtiem.

Arī Spānijai astotdaļfināls ilga ilgāk par 90 minūtēm, pagarinājumā ar 5:3 uzvarot Horvātiju. Vēl garāks izvērtās ceturtdaļfināls, kurā pēc 1:1 pamatlaikā uzvara pār Šveici tika sasniegta pēcspēles sitienu sērijā (3:1).

Pirms tam grupā Spānija spēlēja neizšķirti 0:0 ar Zviedriju un 1:1 - ar Poliju, bet pēdējā mačā ar 5:0 sagrāva Slovākiju. Tāpat kā Itālijai vārtu guvumi sadalījušies līdzīgi, vārtus gūstot sešiem futbolistiem.

Spānija ir trīskārtēja Eiropas čempione un vienīgā komanda, kas izcīnījusi divus titulus pēc kārtas (2008. un 2012. gadā). Tāpat spāņi ir 1984. gada vicečempioni.

1968.gada čempione un divkārtējā vicečempione Itālija finālturnīrā spēlē septīto reizi pēc kārtas. Tomēr ar desmit startiem finālturnīrā itāļiem ir par vienu finālturnīru mazāk nekā spāņiem.

Itālijai Ahilleja cīpslas traumas dēļ nevarēs palīdzēt pussargs Leonardo Spinacola, bet spāņiem augšstilba traumas dēļ nespēlēs pussargs Pavlo Sarabija.

Savstarpējās 36 spēlēs sekmes abām komandām bijušas apmēram vienādas - 12 uzvaras Spānijai, 11 - Itālijai, taču itāļiem ir labāka gūto un zaudēto vārtu attiecība (43:40).

Komandas nav tikušās kopš 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra, kurā vispirms Turīnā komandas spēlēja 1:1, bet atbildes mačā Madridē spāņi bija pārāki ar 3:0.

Eiropas meistarsacīkšu finālturnīros komandas tikušās sešreiz, pie tam tiksies jau ceturtajā finālturnīrā pēc kārtas. Pirms tam gan bija divas cīņas 1980. un 1988.gadā, kad grupu turnīros vispirms Milānā tika fiksēts 0:0, bet astoņus gadus vēlāk Frankfurtē pie Mainas ar 1:0 uzvarēja itāļi.

2008.gada ceturtdaļfinālā Vīnē aizsardzība triumfēja pār uzbrukumu (0:0), bet 11 metru izpildē ar 4:2 uzvarēja Spānija. Četrus gadus vēlāk komandas tikās pat divreiz. Vispirms grupu turnīrā Gdaņskā tika fiksēts neizšķirts 1:1, bet finālā Kijevā spāņi sagrāva itāļus ar 4:0. Visbeidzot pirms pieciem gadiem astotdaļfinālā Parīzē Itālija revanšējās ar 2:0.

Otrā pusfināla spēlē trešdien Londonā tiksies Dānija ar Angliju.

Finālcīņa gaidāma 11. jūlijā.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11. jūlijam norisināsies 11 Eiropas pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966. gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Spānijas izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Davids de Hea (Mančestras "United", Anglija), Unajs Simons (Bilbao "Athletic"), Roberts Sančess (Braitonas un Havas "Albion", Anglija);

aizsargi: Hosē Gaja ("Valencia"), Eriks Garsija, Aimeriks Laports (abi - Mančestras "City"), Žordi Alba ("Barcelona"), Djego Ljorente (Līdsas "United", Anglija), Pau Torress ("Villarreal"), Sesars Aspilikveta (Londonas "Chelsea", Anglija);

pussargi: Fabians Ruiss ("Napoli", Itālija), Serdžio Buskets ("Barcelona"), Rodrigo Ernandess (Mančestras "City", Anglija), Koke (Madrides "Atletico"), Tjagu Alkantara ("Liverpool", Anglija), Ferrans Torress (Mančestras "City", Anglija), Markoss Ljorente (Madrides "Atletico"), Dani Olmo ("Leipzig", Vācija), Rodri (Mančestras "City", Anglija),Pavlo Sarabija (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Adama Traore (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija);

uzbrucēji: Mikels Ojarsabals (Sansevastjanas "Real Sociedad"), Herards Moreno ("Villarreal"), Alvaro Morata (Turīnas "Juventus", Itālija), Pedri ("Barcelona").

Itālijas izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Džanluidži Donnarumma ("AC Milan"), Alekss Merets ("Napoli"), Salvatore Sirigu ("Torino");

aizsargi: Frančesko Ačerbi (Romas "Lazio"), Alesandro Bastoni (Milānas "Inter"), Leonardo Bonuči, Džordžo Kjellīni (abi - Turīnas "Juventus"), Džovanni di Lorenco ("Napoli"), Emersons (Londonas "Chelsea", Anglija), Alesandro Florenci (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Leonardo Spinacola ("AS Roma"), Rafaels Tolojs (Bergāmo "Atalanta");

pussargi: Nikolo Barella (Milānas "Inter"), Gaetāno Kastrovilli (Florences "Fiorentina") Manuels Lokatelli ("Sassuolo"), Mateo Pesina (Bergāmo "Atalanta"), Marko Verati (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Brians Kristante ("AS Roma"), Federiko Kjēza, Federiko Bernadeski (abi - Turīnas "Juventus"), Žoržinju (Londonas "Chelsea");

uzbrucēji: Andrea Beloti ("Torino"), Domeniko Berardi, Džakomo Raspadori (abi - "Sassuolo"), Čiro Immobile (Romas "Lazio"), Lorenco Insinje ("Napoli").

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu