Pēc gandrīz trīs mēnešu gūsta Ēģipte piekrīt atbrīvot konteinerkuģi "Ever Given" no Suecas kanāla

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Konteineru kuģis "Ever Given".
Konteineru kuģis "Ever Given". Foto: Reuters/ScanPix

Ēģipte trešdien, 7. jūlijā, atbrīvos konteinerkuģi "Ever Given", kas kopš marta bloķējis Suecas kanālu. Izdevies rast vienošanos par kompensācijas apmēru ar kuģa īpašniekiem un apdrošinātājiem, ziņo raidsabiedrība BBC.

Abas puses paziņoja, ka konteinerkuģis "Ever Given" trešdien drīkstēs atstāt Lielajo Rūgto ezeru (Great Bitter Lake) Suecas kanāla vidū, kur tas tika arestēts.

400 metru garais "Ever Given" kļuva par ķīlnieku, kad spēcīga vēja ietekmē uzskrēja uz sēkļa.

Globālā tirdzniecība tika traucēta, jo simtiem kuģu bija jāgaida, lai tiktu cauri 193 km garajam ūdensceļam, kas savieno Vidusjūru ar Sarkano jūru, kā arī nodrošina īsāko jūras savienojumu starp Āziju un Eiropu.

Neviena no pusēm nav atklājusi kompensācijas apmēru, taču Suecas kanāla pārvaldes vadītājs Usama Rabi norādījis, ka līguma ietvaros saņems velkoņa laivu.

Sākotnēji Suecas kanāla pārvalde pieprasīja 916 miljonus ASV dolāru, ieskaitot 300 miljonus dolāru kā glābšanas prēmiju un 300 miljonus dolāru par reputācijas zaudēšanu. Bet tā tika noraidīta.

Jau portāls "Apollo.lv" vēstījis, lai gan milzīgais konteinterkuģis "Ever Given" tika veiksmīgi izkustināts no vietas, atbrīvojot jūrasceļu citiem kuģiem, tehniski kopš 29. marta kuģis drīkst piedalīties jūras satiksmē, tas ir noenkurojies Lielajā Rūgtajā ezerā (Great Bitter Lake) Suecas kanāla vidū. Kā ziņo "Wall Street Journal", Ēģiptes varasiestādes neļaus kuģim pamest kanālu līdz brīdim, kad tā īpašnieki samaksās kompensāciju.

"Kuģis ezerā atradīsies tik ilgi, kamēr tiks pabeigta izmeklēšana un izmaksātas kompensācijas. Ceram, ka izdosies ātri vienoties. Līdz ko tiks panākta vienošanās par kompensācijas apmēru, kuģis varēs doties tālāk," paziņoja Suecas kanāla pārvaldes vadītājs Usama Rabi.

Kuģis "Ever Given" atrodies savdabīgā gūstā, arī kuģa apkalpe nedrīkstējusi to pamest.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu