Opozicionāram Baltkrievijas tiesa piespriež 14 gadus cietumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Viktors Babariko.
Viktors Babariko. Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien, 6. jūlijā, Baltkrievijas Augstākā tiesa lēma, ka opozicionāram Viktoram Babariko jāizcieš 14 gadi cietumā. Viņš atzīts par vainīgu korupcijā, naudas atmazgāšanā un nodokļu nemaksāšanā, ziņo aģentūra BELTA.

Spriedumu nav iespējams pārsūdzēt, no tiesas ziņo kāds neatkarīgais žurnālists.

Prokuratūra pagājušajā nedēļā pieprasīja Babariko piespriest 15 gadu cietumsodu.

Tiek uzskatīts, ka Babariko tiesāšana patiesībā ir politiska prāva.

Pagājušajā gadā Babariko plānoja kandidēt prezidenta vēlēšanās un tika uzskatīts par viens no spēcīgākajiem ilggadējās Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko konkurentiem, taču jūnijā viņš tika aizturēts.

Babariko apsūdzēts kukuļu pieņemšanā un par noziedzīgiem līdzekļiem iegūtas naudas atmazgāšanā laikā, kad viņš vadīja banku "Belgazprombank", kas ir Krievijas enerģētikas milža "Gazprom" apakšstruktūra.

Babariko noliedza, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Babariko tvitera konts, kuru pārvalda viņa atbalstītāji, ziņo, ka viņam cietumsods būs jāizcieš augstākās drošības kolonijā.

Tiesa Babariko piespriedusi arī naudassodu, kas līdzvērtīgs 45 000 eiro, un aizliegusi ieņemt augstus amatus valsts sektorā.

Līdz ar Babariko tika tiesāti vēl septiņi cilvēki, tostarp vairāki "Belgazprombank" darbinieki. Viņi visi atdzina savu vainu izvirzītajās apsūdzībās, un otrdien tiem tika piespriesti no trīs līdz sešiem gadiem ilgi cietumsodi.

Pērn pirms prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā tika aizturēti vairāki vadošie opozīcijas pārstāvi.

Par 9. augustā notikušo vēlēšanu uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, tomēr opozīcija un starptautiskā sabiedrība apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā.

Vēlēšanās Lukašenko vienīgā reālā konkurente bija Svjatlana Cihanouska, kas vēlēšanās piedalījās sava vīra Sergeja Cihanouska vietā. Viņš tika aizturēts pēc tam, kad paziņoja par nodomu kandidēt vēlēšanās. Viņš pavadīja cietumā ilgāk nekā gadu, gaidot tiesu, kas sākās jūnijā.

Cihanouska, kuru opozīcija uzskata par patieso vēlēšanu uzvarētāju, pēc vēlēšanām aizbēga uz Lietuvu.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā sākās masu protesti, kurus autoritārais režīms bez žēlastības apspieda.

Aizturēta ir arī Babariko vēlēšanu kampaņas vadītāja Marija Koļesņikova un viņas advokāts Maksims Znaks. Viņi apsūdzēti par sazvērestību ar mērķi nelegāli sagrābt varu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu