Mērens cenu pieaugums turpināsies līdz pat gada beigām (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe.
Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe. Foto: Anna Veronika Grepere/LETA

Cenu pieauguma apstākļos pievienotās vērtības nodokļa (PVN) mazināšana pārtikas produktiem būtu ieguvums trūcīgākajiem cilvēkiem, intervijā Latvijas Radio trešdien, 7. jūlijā, uzsvēra Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa norādīja, ka pārtikas produktu, piemēram, piena cena citur Eiropā ir zemāka tāpēc, ka tur ir zemāka PVN likme, nevis tāpēc, ka Latvijas ražotāji nespētu saražot lētāku produktu.

Jau vēstīts, ka būtiski pieaugot dažādu resursu (elektrības, degvielas, gāzes) un pārtikas produktu izejvielu (labības, eļļas, cukura) cenām, kā arī darbaspēka izmaksām, turpmāk sagaidām salīdzinoši straujš pārtikas cenu pieaugums, prognozē LTVC.

Gulbe norādīja, ka mērens cenu pieaugums turpināsies līdz pat gada beigām, bet kopumā tas dažādiem produktiem procentuāli būs mērāms divciparu skaitļos.

Turīgāki cilvēki, kas pārtikas produktiem tērē salīdzinoši nelielu daļu no ienākumiem, cenu pieaugumu būtiski neizjutīs, bet cilvēkiem ar zemiem ienākumiem ir pamats domāt, ko darīt, atzina Gulbe.

Jau ziņots, ka Saeimā iesniegta iniciatīva noteikt PVN likmi 5% apmērā svaigiem pārtikas produktiem - svaigai gaļai un zivīm, piena produktiem un olām.

Kopš 2018. gada jau ir spēkā samazināta jeb 5% PVN likme Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu