Liesmu perēklis Meksikas līcī. Kas pie tā ir vainīgs un kādas sekas tas atstās uz ekosistēmu? (2)

Foto: Ekrānuzņēmums no video.
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirms nedēļas, 2. jūlijā, tikai 150 metru attālumā no kādas naftas platformas Meksikas līcī gāzes noplūdes dēļ no zemūdens cauruļvada izcēlies plašs ugunsgrēks, kas atbalsojās kā ārvalstu, tā pašmāju medijos. Kas izraisīja spēcīgo sprādzienu un kādas sekas tas atstāja uz ekosistēmu ūdeņos?

Zemūdens uguns bumba rada neskaitāmus jautājumus par naftas un gāzes infrastruktūras drošību atklātajos ūdeņos un klimata pārmaiņām. Tagad uzņēmums, kas it kā vainojams pie incidenta, skaidro, ka sprādzienu sekmējis zibens spēriens, vēstī "Vice".

Ugunsgrēks, kas izcēlās netālu no Meksikas Jukatanas pussalas 2. jūlijā ap pulksten 5.15, notika zem ūdens atvērta cauruļvada vārsta rezultātā, ziņo Meksikas valstij piederošais naftas un gāzes attīstītājs "Petróleos Mexicanos" ("Pemex").

No caurules, kas atrodas vienā no uzņēmuma produktīvākajām naftas atradnēm jūrā, noplūda gāze, kas pārvietojās no jūras dibena uz okeāna virsmu, teikts "Pemex" paziņojumā.

Kad pērkona negaiss pieņēmās spēkā virs līča, zibens spēriena rezultātā uzliesmoja ūdens, kurā bija izplūdusi gāze, radot burbuļojošas, oranži kvēlojošas liesmas, kas ātri vien izplatījās. Šis incidents liek vēl vairāk bažīties par klimata krīzi.

Šobrīd nav skaidrs uguns bumbas apmērs - un tā izraisīto ekosistēmas bojājumu apjoms -, lai gan vairumā ziņu tiek minēts, ka ugunsgrēks skāris tikai okeāna virsmu, kur tam bija pieejams skābeklis. Pagāja apmēram piecas stundas, līdz avārijas brigādes apslāpēja liesmas un aizvēra cauruļvada vārstu, pilnībā nodzēšot uguni, ziņoja "Pemex".

Uzņēmums plāno izmeklēt ugunsgrēka avotu, taču pašlaik apgalvo, ka gāzes noplūdē, kas izraisīja nelaimi, netika noplūdusi eļļa. "Agencia de Seguridad" vadītājs apstiprināja šo apgalvojumu "Twitter", kur ātri izpelnījās kritiku no sekotājiem, kuri atzīmēja, ka gāzes noplūde un uguns, visticamāk, atstās iespaidu uz vidi.

Pirmdien, 5. jūlijā, publicētajā paziņojumā "Greenpeace Mexico" pievienojās vēl divpadsmit citām vides aizsardzības grupām, tostarp Meksikas aliansei un Meksikas klimata iniciatīvai, nosaucot "Pemex" par fosilā kurināmā nozares "ekocīda" veicinātāju.

Bezpeļņas organizācija skaidro, ka dziļūdens urbšana ir "augsts risks" gan strādniekiem, gan jūras ekosistēmām, un kritizēja "Pemex" par it kā novecojošas infrastruktūras darbību ar samazinātu veiktspēju, ieskaitot metāna noplūdi.

"Tas viss padara "Pemex" par neilgtspējīgu uzņēmumu tikpat ekonomiski, cik tas ir sociāli un ekoloģiski," teikts paziņojumā.

Grupa aicina Meksikas valdību un prezidentu pakāpeniski pārtraukt naftas un gāzes infrastruktūru, vienlaikus ieguldot atjaunojamos energoresursos.

"Pemex" ir ilga cauruļvadu noplūžu un avāriju vēsture. Piektdienas noplūde ir pēdējā no vismaz trim, kas šogad notikusi visā valstī, ziņoja "CBS News".

2019. gadā laikraksta "Guardian" veiktā emisiju datu izmeklēšana atklāja, ka uzņēmums ir devītais piesārņojošākais naftas un gāzes ražotājs visā pasaulē.

"Greenpeace" Meksikas enerģētikas un klimata pārmaiņu speciālists Pablo Ramirezs ugunsgrēku daļēji skaidro ar "Pemex" finansiālo stāvokli: 2020. gada beigās uzņēmumam bija miljardiem dolāru liels parāds, un fiskālo problēmu dēļ tas sāka remontēt savu infrastruktūru. Lai arī kaitējums, ko tas nodarīs Meksikas jūras ekosistēmām, vēl nav aplēsts, Ramirezs prognozē, ka tas būs ievērojams.

"Meksikas līča reģionā dzīvo vairākas sugas, kurām ir nopietns izzušanas risks, piemēram, āmura galvas haizivs un dažāda veida bruņurupuči," viņš teica. "Mēs runājam par milzīgu metāna noplūdi, kas izraisīja ugunsgrēku, kas ilga vairākas stundas. Incidents noteikti atstās sekas uz vidi."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu