FOTO ⟩ Stabiņu un atdures barjeru sāga Rīgas ielās - barjeras tiek uzliktas pat uz kanalizācijas aku vākiem (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējo mēnešu laikā Rīgas centrā un apkaimēs ielās parādījušies jauni satiksmes elementi – gumijas stabiņi, tāpat krustojumi aprīkoti ar gumijas atdurēm. 

Portāls "Apollo.lv" jau vēstījis, ka kopš Rīgas ielu malās parādījušies stabiņi, ātrās palīdzības mediķi arvien biežāk satiksmi apbrauc pa ietvi. Un arī apstāties pie ēkas, kurā ir izsaukums, kļuvis sarežģītāk. Stabiņu dēļ mediķiem reizēm nākas izkāpt pie citas adreses.

"Ekipējums ir ļoti smags un vēl paralēli tam atpakaļ no izsaukuma adreses bieži vien ne tikai ekipējums jānes, bet arī pats pacients," 

"Panorāmai" norādīja NMPD ārsta palīgs Ervīns Šmatčenko.

Savukārt NMPD direktore Liene Cipule atzīmē: "Nav saprotams kā mums ir jāpiebrauc pie adresēm, kur mēs drīkstam novietot savus auto, vai mēs drīkstam šiem stabiņiem, tā teikt, braukt pāri, ja mums ir nepieciešamība. Tas protams rada sašutumu darbiniekos."

Rīgas domes Satiksmes departamentā raidījumam norādīja, ka glābēji drīkst braukt pāri stabiņiem. Taču par stabiņu izvietojumu departaments pagaidām runājis vien ar apkaimju biedrībām.

"Noteikti, pavisam kritiskās situācijās, ja nav citu variantu viņiem tas vienkārši ir jādara, lai nenotiktu kāda lielāka nelaime. Bet atsevišķas šādas te sarunas ar glābšanas dienestiem nav risinātas,"

raidījumam saka Satiksmes departamenta galvenā referente Lelde Rudzika

Mediķi norādījuši, ka stabiņi īpaši traucē uz Bruņinieku ielas, kur ir divas velojoslas. Vienu atdala stabiņi, bet otru barjeras. Iepriekš šeit braucot ar operatīvo transportu, vadītāji varēja atbrīvot ceļu uzbraucot uz ietvēm. Taču tagad tas vairs nav iespējams. Ikdienā, piemēram, no šīs ielas mediķi mēģina izvairīties.

Reizēm vienīgais veids, kā apbraukt satiksmi, ir braukt daļēji pa veloceliņu, daļēji pa ietvi. Vadītājam vēl jāuztraucas, vai mašīnas spogulis neaizķers gaismas stabu. Ir bijušas situācijas, kad satiksmi nav izdevies apbraukt arī šādā veidā.

"Gan mēs esam apmulsuši, jo mēs stāvam ar ieslēgtiem visiem skaņas signāliem un gaismas signāliem. Tāpat ir apmulsuši autovadītāji, jo viņiem nav kur likties, viņi mūs nevar palaist," saka Šmatčenko.

Arī iepriekš raidījums "Bez Tabu" vēstīja par stabiņu un gumijas atduru tēmu.

Pavisam nesen izveidota velojosla Ludzas ielā, kura pagaidām vēl nav pabeigta, tāpēc arī šoferi vēl nav saraduši ar ceļa izmaiņām, vēsta raidījums.

"Ir uzklāts tikai ceļa horizontālais apzīmējums, bet krustojumu zonas vēl tiks aprīkotas ar gumijas atdurēm, stabiņiem un arī ar zilu krāsojumu, lai pievērstu pārējo satiksmes dalībnieku uzmanību un palielinātu velobraucēju drošību.

Gan autovadītāji, gan sabiedriskais transports vēl iebrauc šajā joslā, bet, piemēram, ar "Rīgas satiksmi" šīs joslas ir saskaņotas. Viņi ir lietas kursā, ka ielas posmos tiek ieviestas velojoslas.

Kad krustojumu zonās tiks ieviesti stabiņi un atdures, visticamāk, šī problēma ar iebraukšanu velojoslā mazināsies," raidījumam skaidro Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Lelde Rudzika.

Velojosla Ludzas ielā būs gatava pēc divām nedēļām, tomēr autovadītājiem jārēķinās, ka velojoslas visas vasaras garumā parādīsies arī citviet.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu