ASV zoodārzos ar speciālu Covid-19 vakcīnu sāk potēt lāčus, tīģerus un citus zvērus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Oklendas zoodārza zvērus vakcinē pret Covid-19.
Oklendas zoodārza zvērus vakcinē pret Covid-19. Foto: AP/Scanpix

ASV Oklendas un Denveras zooloģiskajos dārzos sākusies vakcinācija pret Covid-19, kurā zvēri saņems speciāli dzīvniekiem izstrādāto Covid-19 vakcīnu, ziņo raidorganizācija CNN.

Jaunizveidoto vakcīnu, kas domāta dzīvniekiem, izstrādājis uzņēmums "Zoetis".

Kā pirmos vakcinēja tīģerus, lāčus un citus zīdītājus, kas var inficēties ar jauno koronavīrusu.

Šāda veida vakcīna pirmoreiz martā tika potēta Sandjego zooloģiskā dārza gorillām, kad tika fiksēti inficēšanās gadījumi primātu grupā. 

"Zoetis" ziedoja vairāk nekā 11 000 vakcīnu devu gandrīz 70 zooloģiskajiem dārziem un savvaļas dzīvnieku rezervātiem visā ASV, lai veiktu eksperimentālo vakcināciju, ko atļāva ASV Lauksaimniecības departaments.

"Šī "Zoetis" izstrādātā vakcīna ir speciāli izstrādāta dzīvniekiem, tāpēc nav tikušas atņemtas vakcīnas, kas būtu domātas cilvēkiem," skaidro Denveras Zooloģiskā dārza galvenais veterinārārsts Skots Larsens.

Oklendas zooloģiskajā dārzā dzīvnieku vakcinācija pret Covid-19 sākās 30. jūnijā un dzīvnieki jūtas lieliski pēc vakcīnas saņemšanas, ziņo zoodārza pārstāve Erina Harisone.

Dzīvnieku stāvoklis pēc vakcinācijas tiek monitorēts, lai pārliecinātos, ka tie uzvedas normāli. 

Lai gan pētījumi par Covid-19 ietekmi uz dzīvniekiem ir salīdzinoši maz, tomēr inficēšanās un nāves gadījumi apdraudētajām sugām pakļauj viņus lielam riskam, saka Larsens. Viņš uzsver, ka vakcīna palīdzēs aizsargāt retāk sastopamos zīdītājus.

"Mums ir bažas par šo dzīvnieku populāciju globālā līmenī, tāpēc mēs cenšamies darīt visu iespējamo, lai palīdzētu," saka Larsens.

"Zoetis" sāka izstrādāt dzīvniekiem domātu Covid-19 vakcīnu pēc tam, kad aizvadītajā gadā Hongkongā suņiem tika fiksēti pirmie inficēšanās gadījumiem.

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs ziņo, ka inficēšanās ar Covid-19 ir reģistrēti lielākoties dzīvniekiem, tostarp primātiem, seskiem, ūdelēm un kaķu dzimtas pārstāvjiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu