"Mēs vienkārši deklarējam, ka mēs slēdzam šo Lukašenko atvērto ceļu." Lietuva būvēs dzeloņdrāšu žogu uz robežas (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuva sāks būvēt dzeloņdrāšu žogu uz robežas ar Baltkrieviju.
Lietuva sāks būvēt dzeloņdrāšu žogu uz robežas ar Baltkrieviju. Foto: Reuters/ScanPix

Lietuva sāks būvēt dzeloņdrāšu žogu uz robežas ar Baltkrieviju, lai apstādinātu nelegālos migrantus, ceturtdien, 8. jūlijā, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Visdrīzāk jau šo šodien vai, vēlākais, rīt sāksies [žoga būvniecība]," sacīja Anušausks ziņu aģentūrai BNS.

"Ja būs rīkojums nosegt visu robežu, protams, izņemot tās vietas, kuras jau ir nosegtas, tas prasīs kādu laiku," teica Anušausks.

Viņš norādīja, ka šis bīstamais šķērslis būs "apturošs līdzeklis", un, ja migranti to mēģinās pārvarēt, tas tiks konstatēts ar tehniskajiem līdzekļiem, un uz attiecīgo vietu varēs doties robežsargi.

"Mēs vienkārši deklarējam, ka mēs slēdzam šo Lukašenko atvērto ceļu," piebilda Anušausks.

Jau vēstīts, ka Lietuvas amatpersonām ir aizdomas, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, reaģējot uz jaunajām Eiropas Savienības sankcijām, pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Baltkrievija vairs neaizsargās Eiropu no nelegālajiem imigrantiem.

To viņš atkārtoja arī valdības sēdē otrdien. "Mēs nevienu neapstādināsim," sacīja Lukašenko.

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība 2. jūlijā nolēma izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju. Kā norādīja iekšlietu ministre Agne Bilotaite, kas iecelta par ārkārtējās situācijas operāciju vadītāju, tāds lēmums pieņemts ne tādēļ, ka būtu pieaudzis draudu līmenis, bet gan tāpēc, lai varētu vieglāk pieņemt lēmumus attiecībā uz loģistiku, finansējumu un citiem jautājumiem.

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte trešdien paziņoja, ka Baltkrievijas varasiestāžu rīcība nelegālo imigrantu jautājumā ir hibrīdagresija, kas vērsta ne tikai pret Lietuvu, bet pret visu Eiropas Savienību.

Viņa pavēstīja, ka piektdien valdība plāno apstiprināt likumprojektus, kas paredz saīsināt patvēruma lūgumu izskatīšanas laiku līdz desmit dienām, jo tagad daudzi migranti ļaunprātīgi izmanto to, ka izskatīšanas termiņi ir garāki.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu