Video "Neēd tik daudz." Anna stāsta kā ēšanas traucējumi mainījuši viņas dzīvi (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock

Anna savam svaram sākusi sekot līdzi jau 13 gadus vecumā. Jauniete izmēģinājusi dažādas diētas, svars samazinājies, tomēr sev vēlāmo rezultātu viņa nav varējusi sasniegt. Tagad jaunā sieviete dalās ar savu stāstu raidījumā "Bez Tabu" - kā veidojušies ēšanas traucējumi un kā tagad viņa palīdz citām sievietēm Latvijā.

Bijis brīdis, kad meitene no pārtikas izlemusi atteikties pa visam. "Nebiju ēdusi septiņas dienas. Tad bija tāda viegluma sajūta un eiforija."

Anna arī mēģināja vemšanu pēc ēšanas. Viņa vienu dienu ēdusi cilvēkos, bet citas dienas izvēmusi apēsto. 15 gados Anna apzinājusies, ka vairs situāciju nekontrolē.

Šādus soļus viņu mudinājis izdarīt dažas frāzes no pieaugušo puses, tostarp vecākiem:

""Neēd tik daudz." "Mums ir tāda lielāka meita." Bet tad, kad es tētim teicu, ka man šķiet, ka man ir problēma, viņš man ieknieba sānā un teica: "Bet rekur tev ir tauciņi."."

Iepērkoties viņa pamana līdzīgas meitenes. 

"Uz lentas ir roltons, rasols, baltmaize un tad tur vienmēr būs lielais gāzētais dzēriens, jo no tā labāk "nāk ārā"... Ir savas fīčas, ko pārzina vien tas, kas ar to ir saskāries."

Anna slimojusi ar anoreksiju. Svars bijis 36 kilogrammus. Vēlāk saskārusies ar bulīmiju un arī bieži lietots alkohols.

"Ēšanas traucējumi var būt ļoti dažādi. Ļoti izplatīti ir kompulsīvās ēšanas traucējumi," norāda Aija Liberte, Veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste.

Viņa norāda, ka labāk slimību atpazīt jau laikus, lai nav jārisina sekas, kas iespaidojušas veselību. Uzvedībai, kam jāpievērš uzmanība, ir atteikšanās no ēdiena vai pārlieku liela domāšanu, ko ēst un cik daudz, straujš svara kritums.

Anna norāda, ka trūcis vecāku atbalsts un tāpēc par savu misiju uzskata palīdzēšanu citām meitenēm.

Šobrīd viņa ir ieguvusi kouča sertifikātu un palīdz citām sievietēm Latvijā pārvarēt ēšanas traucējumus.

Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu