VIDEO ⟩ Rīgas zooloģiskajā dārzā divi nebēdnīgi lūsēni ir gatavi atrādīties apmeklētājiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā apskatāmi mazie lūsēni, informē zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Pagājušajā ziemā Rīgas zoodārza "veterāns" desmit gadus vecais lūsis Rubīns tika iepazīstināts ar nepilnus trīs gadus veco lūsenīti Dadzi. Lai gan uz ģimenes pieaugumu tika cerēts tikai nākamajā vasarā, pirmie divi lūsēni piedzimuši jau šī gada maija beigās.

Nebēdnīgie lūsēni - puika un meitene, braši atrādās zoodārza apmeklētājiem, plūcoties mītnes smiltiņās un kāpelējot pa siekstām.

Savukārt jaunajai Jēkabpils novada domei nu būs krietns pārbaudījums, organizējot lūsēniem vārda došanu, jo Jēkabpils pilsētas ģerboni rotā lūsis un pilsēta astoņus gadus palīdzēja rūpēties par Rīgas zoodārza lūšu uzturēšanu un dzīvnieku vārdiem, ko ierakstīt Eiropas lūšu ciltsgrāmatas reģistrā.

Jēkabpilieši iepriekš devuši lūšiem tādus vārdus kā Jakobīne, Hercogs, Jete, Lūsija, Ambēra, Jēkabs un Jākobs.

Daudzviet Eiropā Eirāzijas lūsis un, tostarp, tā Latvijā sastopamā pasuga ziemeļu lūsis savvaļā ir nopietni apdraudēta un ir ļoti svarīgi šo sugu pilnvērtīgi saglabāt arī nebrīvē, tāpēc kopš 2002.gada visi dati tiek apkopoti lūšu Eiropas ciltsgrāmatā (ESB).

Gan lūsim Rubīnam, kuru savulaik atrada kādā Vidzemes mājas pagalmā, gan lūsenei Dadzei, kuru no Viļakas mežiem uz zoodārzu atveda mežstrādnieki, Eiropas zoodārzos nav radinieku, kas šī lūšu pāra iespējamos pēcnācējus padara īpaši vērtīgus Eiropas lūšu sugas saglabāšanas projekta ietvaros.

Turpretī Rubīna un viņa iepriekšējās biedres Kamēlijas izaudzināto lūsēnu skaits nebrīvē bija kļuvis pietiekams, tādēļ Kamēlija tika nosūtīta uz Poliju, lai Rubīns varētu nodibināt jaunu ģimeni. Šī pāra desmit pēcnācēji savulaik nonāca gan Polijā, kur ar Pasaules Dabas fonda atbalstu tiek realizēta lūšu atkalatjaunošanas programma, gan Somijā un citur.

Kopumā, 20 gadus piedaloties lūšu vairošanas programmā, Rīgā un Rīgas zoodārza filiālē "Cīruļi" dzimušie kaķi nosūtīti uz zoodārziem Igaunijā, Lietuvā, Skotijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Ukrainā un citur. 2014.gadā dzimušais un jēkabpiliešu par Hercogu nodēvētais lūsis kopā ar "Cīruļos" dzimušo Lūsiju nu dzīvo Rīgas sadraudzības pilsētas Kobes zoodārzā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu