Karavīriem, kas nevakcinēsies pret Covid-19, pēc dienesta pamešanas nāksies Latvijai atmaksāt apmācībās ieguldīto naudu (36)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Profesionālā dienesta karavīriem, pēc 1.augusta atsakoties no vakcinācijas pret Covid-19, nāksies ne tikai pamest dienestu, bet arī atmaksāt valstij apmācībās ieguldīto naudu, saka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

NBS dienošajiem, kuri līdz šim atteikušies vakcinēties pret Covid-19, ir uzdots līdz 1.augustam pieņemt lēmumu - tomēr potēties vai arī atstāt dienestu, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja NBS komandieris.

Kalniņš aģentūrai LETA vēlāk skaidroja, ka viņa pavēle attiecas tikai uz profesionālā dienesta karavīriem. Zemessargiem, civilajiem darbiniekiem un rezerves karavīriem vakcinācija ir brīvprātīga, taču viņi aicināti aktīvāk iesaistīties potēšanā.

Patlaban profesionālajā dienestā ir vairāki desmiti karavīru no dažādām struktūrvienībām, kuri nevēlas vakcinēties.

"Tas ir jaunatnes spītīgums vai kas tamlīdzīgs. Daži ir paļāvušies uz sociālajos tīklos ievietotajiem skaidrojumiem par vakcīnām. Daļa neuzticas vakcīnām un gaida rudenī kaut kādu jaunu informāciju par vakcīnu drošumu. Katram ir savs iemesls," skaidroja Kalniņš.

NBS komandieris arī apliecināja, ka minēto karavīru vidū nav valsts aizstāvju ar kādiem medicīniskiem ierobežojumiem.

"Vakcinācija ir vienīgā metode, kā nodrošināt veselu pilsoni un karavīru. Līdz šim veiktā vakcinācijas aptvere armijā ir devusi savu efektu, un patlaban ir slimi vien divi profesionālā dienesta karavīri un viens civilais darbinieks," skaidroja Kalniņš.

Zemessardzē vakcinācijas aptvere ir līdzīga kā visā sabiedrībā kopumā, taču NBS precīzi neapkopo datus par vakcināciju šajā NBS struktūrā. "Vadoties no pieejamās informācijas, ir Zemessardzes brigādes, kur vakcinēti vairāk nekā 50% zemessargu. Citās brigādēs šis rādītājs ir mazāks. Tas mazākais skaits neattiecas uz Latgales brigādi," uzsvēra Kalniņš.

Vaicāts, vai nav bažu par vērtīgu speciālistu zaudēšanu un potenciāliem tiesas darbiem, NBS komandieris atbildēja, ka viņa galvenā rūpe ir par to, lai nezaudētu visu NBS operacionālo gatavību. Daži desmiti karavīri nedrīkst iespaidot un ieviest šāda veida liberālisma pazīmes NBS, jo pretējā gadījumā NBS nebūs spējīgi aizstāvēt Latvijas valsti.

"Ar tādu armiju nevaram izpildīt savus uzdevumus. Karavīra zvērestā ir teikts "bez ierunām pildīt pavēles". Te ir runa par pavēles izpildīšanu. Ja karavīrs ir slims, tad viņš nepilda uzdevumus," piebilda NBS komandieris.

Ja karavīri izvēlēsies nevakcinēties un tiks lauzts dienesta līgums pirms termiņa, tad šiem karavīriem var nākties atmaksāt valstij viņu apmācībā ieguldīto naudu. "Šis nav izņēmums. Tā ir vispārīga prasība, jo nauda jāatmaksā arī tiem karavīriem, kuri, piemēram, izvēlējušies pirms termiņa beigām dienestu pamest un karjeru veidot privātajā sektorā," piebilda Kalniņš.

Kā ziņots, NBS līdz šim pret Covid-19 vakcinēti aptuveni 95% personāla, no tiem 87% pilnībā pabeiguši vakcināciju, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā.

Lai veicinātu pēc iespējas plašāku darbinieku skaita vakcināciju, aizsardzības sektorā organizē informatīvus pasākumus nevakcinētajiem darbiniekiem.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu