Latvijas U-19 basketbola izlase izcīna graujošu uzvaru pār Dienvidkoreju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas U-19 izlases basketbolisti
Latvijas U-19 izlases basketbolisti Foto: Facebook/basketbols

Krišs Helmanis guva 30 punktus, bet Latvijas basketbola izlase piektdien Latvijā notiekošā Pasaules U-19 kausa spēlē par 9.-16.vietu sagrāva vienaudžus no Dienvidkorejas.

Latvija pārspēja pretiniekus ar 90:67 (23:17, 23:12, 19:19, 25:19).

Pirmos divus punktus ar soda metieniem guva dienvidkorejieši, uz ko mājinieki atbildēja ar sešiem punktiem, pakāpeniski palielinādami punktu starpību un puslaiku noslēgdami ar 17 punktu pārsvaru - 46:29.

Trešajā ceturtdaļā punktus abas komandas guva līdzīgi, bet pēdējā ceturtdaļā Latvija palielināja pārsvaru vēl vairāk, izcīnot pārliecinošu uzvaru.

Mājinieku rindās ar "double-double" - 30 punkti un 11 atlēkušās bumbas - izcēlās Krišs Helmanis. 15 punkti, sešas rezultatīvas piespēles un piecas kļūdas Tomama Skujam, 14 punkti un septiņas rezultatīvas piespēles Dāvim Denafam, bet 12 punkti un piecas atlēkušās bumbas sakrāja Ričards Daniels Vanags.

Pretiniekiem Džunseoks Jeo guva 26 punktus un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas, bet 13 punkti tika Dongjunam Kimam.

Latvija turpinājumā ar Austrāliju cīnīsies par devīto, bet Dienvidkoreja - par 13.vietu.

Nikolaja Mazura vadītā Latvijas izlase grupu turnīrā zaudēja vienaudžiem no Puertoriko (75:79), ar 58:48 uzvarēja Irānu un ar 70:71 zaudēja Serbijai. Astotdaļfinālā ar 44:57 Latvija piekāpās Senegālai.

Tikmēr Dienvidkoreja visās spēlēs bija zaudējusi - ar 48:117 Francijai, ar 74:12 Argentīnai, ar 48:99 Spānijai un astotdaļfinālā ar 60:132 ASV.

Latvija līdz šim labāk bija cīnījusies par atlēkušajām bumbām (42 vidēji spēlē pret 29 pretiniekiem), vairāk rezultatīvi piespēlējusi (14 pret 10), mazāk kļūdījusies (14 pret 22) un biežāk bloķējusi pretinieku metienus (pieci bloķēti metieni pret diviem).

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās līdz šim bijis Ričards Daniels Vanags, kurš vidēji mačā guvis 12 punktus. Rodijs Mačoha izcēlies ar 10,8 punktiem Kristians Feierbergs 10,5 punktiem.

Pretinieku rindās bija turnīra rezultatīvākais spēlētājs - Džunseoks Jeo, kurš četrās spēlēs vidēji mačā bija guvis 21,5 punktus. 12,5 punkti Dongjunam Kimam.

Latvijas U-19 izlase Pasaules kausā spēlē jau ceturto reizi. 1999.gadā izcīnīta 9.vieta, divus gadus vēlāk valstsvienība ierindojās pozīciju zemāk, savukārt 2019.gadā nācās samierināties ar 12.vietu. Pirms trim gadiem Eiropas kadetu čempionātā 2002.gadā dzimušo puišu izlase ieņēma astoto vietu.

Dienvidkorejas izlasei šī ir astotā dalības reize Pasaules U-19 kausā. Vislabāk veicies 2007.gadā, izcīnot 11.vietu. Pirms diviem gadiem izlase līdz finālturnīram netika.

Izslēgšanas turnīrs no piektdienas līdz svētdienai Rīgā norisinās Olimpiskajā sporta centrā un "Arēnā Rīga".

Spēles klātienē var apmeklēt tikai tie skatītāji, kuriem ir Latvijā atzīts sadarbspējīgs vakcinācijas pret Covid-19 vai Covid-19 pārslimošanas sertifikāts (attiecas uz visiem vecumiem). Biļetes var iegādāties mājaslapā basket.lv.

Lielo starptautisko turnīru atcelšana 2020.gadā izjauca tradicionālo kārtību, kad ceļazīmes uz Pasaules U-19 kausa izcīņu tiek izcīnītas Eiropas, Amerikas, Āzijas/Okeānijas un Āfrikas čempionātos. Šoreiz 15 komandas tika izraudzītas, ņemot vērā valstu pozīcijas Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) reitingā. Latvija iespēju startēt turnīrā nopelnīja, pateicoties mājinieku statusam.

Latvija Pasaules U-19 kausa sacensības uzņēma arī 2011.gadā, kad turnīrs norisinājās Rīgā, Valmierā un Liepājā.

2011.gadā Latvijā uzvarēja Lietuvas jaunie basketbolisti, bet par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Jons Valančūns. Turnīrā piedalījās tādi pazīstami spēlētāji kā Dāvis Bertāns, Mateušs Ponitka, Rauls Netu, Kevins Pangoss, Dario Šaričs, Dags Makdermots, Tims Hārdevejs juniors, Džeremijs Lembs, Jānis Timma un citi.

Latvijas U-19 izlases sastāvs dalībai Pasaules kausā:

Krišs Helmanis ("Prat", Spānija), Dāvis Denafs ("Ogre"), Kristians Feierbergs (BJBS "Rīga"/DSN), Ričards Kļanskis ("Orlandina", Itālija), Rodijs Mačoha (Fuenlavradas "Urbas", Spānija), Rihards Parādnieks ("Ogre"), Toms Skuja (Santantoni "Ibiza Feeling", Spānija), Kristians Šulcs ("Ventspils"), Ričards Daniels Vanags ("Rīga"/"A. Kraukļa VEF BS"), Noa Viljamsons ("Latvijas Universitāte"), Valters Briedis ("Latvijas Universitāte"), Noels Enrijs Slivackis ("Rīga"/DSN - "VEF" basketbola akadēmija Valkā).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu