Ar urbumiem sabojātais vēsturiskais bruģis Tērbatas ielā tikšot nomainīts (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Stabiņu likšanas laikā ar urbumiem sabojātais vēsturiskais bruģis Tērbatas ielā, Rīgā, tiks aizstāts ar citu vēsturisku bruģakmeni, pēc sarunas ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi (NKMP) norādījis Rīgas domes Satiksmes departaments.

Departamenta skatījumā, satraukums par pagaidu risinājumu satiksmes mierināšanai - bruģī ieurbtajiem stabiņiem - Tērbatas ielā atspoguļo gan sabiedrības neizpratni, gan nepietiekamu komunikāciju starp dažādām atbildīgajām pilsētas struktūrām. Saskaņā ar departamentā pausto, NKMP nav iebildumu pret satiksmes mierināšanu mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku drošībai, tomēr pārvaldes ieskatā tam nepieciešams vienots, augstas dizaina kvalitātes risinājums.

Pārvalde esot aicinājusi pašvaldību turpināt meklēt vēsturiskajai pilsētvidei piemērotus cilvēka dzīves kvalitāti uzlabojošus satiksmes mierināšanas risinājumus un iesniegt NKMP konceptuālu redzējumu par satiksmes drošības risinājumiem un to ietekmi uz Rīgas vēsturiskā centra kultūrvēsturiskajām vērtībām.

Lai sadarbība pilsētas vēsturiskā centra saglabāšanā būtu veiksmīga, minēto konceptuālo risinājumu ieteicams izvērtēt arī Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomē. Tajā ar balsstiesībām darbojas trīs Rīgas domes pārstāvji, kā arī konsultanta kapacitātē - Rīgas pilsētas arhitekts.

Attiecībā uz Tērbatas ielas bruģim nodarīto kaitējumu starp departamentu un NKMP panākta vienošanās, ka situācija tiks labota pēc pagaidu risinājumu noņemšanas. Departamentā solīja, ka izņemtais vai urbjot sabojātais bruģis tiks aizstāts ar citu vēsturisko bruģakmeni.

Jau ziņots, ka NKMP veikusi Tērbatas ielas apsekošanu un konstatējusi satiksmi norobežojošu elementu nesaskaņotu izvietošanu, tos ieurbjot vēsturiskā bruģa segumā.

Respektējot velosipēdistu brīvu pārvietošanos un sabiedrībai ērtākas vides organizāciju, šajā gadījumā NKMP ieskatā negatīvo blakņu ir vairāk nekā ieguvumu. NKMP negatīvi vērtē un neatbalsta Rīgas vēsturiskajā centrā īstenotos nepārdomātos satiksmi norobežojošo elementu izvietošanas risinājumus, kas, pārvaldes ieskatā, pašlaik būtiski ietekmē un bojā Rīgas vēsturiskā centra pilsētvides tēlu.

NKMP atbalsta pašvaldības centienus veidot kvalitatīvu, sabiedrībai ērtu un drošu pilsētvidi, aicinot respektēt, izmantot cilvēku labā un nebojāt unikālās kultūrvēsturiskās vērtības, kas piemīt Rīgas vēsturiskajam centram, satiksmes organizāciju pilsētā risinot kvalitatīvā kultūrvēsturiskās vides un mūsdienu dizaina dialogā, kas telpiskajā vidē rada pievienoto vērtību.

NKMP lūdz Rīgas domes Satiksmes departamentu meklēt citus, vēsturisko pilsētvidi un cilvēka dzīves kvalitāti uzlabojošus satiksmes mierināšanas risinājumus un NKMP saskaņošanai iesniegt konceptuālu redzējumu par satiksmes drošības risinājumiem un to ietekmi uz Rīgas vēsturiskā centra kultūrvēsturiskajām vērtībām.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu