Jaunciema kapu konteineros uzglabā ar mēri slimas mežacūkas. PVD skaidro iemeslu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Dace ar vīru bieži dodas uz Jaunciema kapiem Līvbērzes pagastā, lai apkoptu tur guļošo atdusas vietas. Sieviete ir pamanījusi, ka kapu tuvumā atrodas divi konteineri, no kuriem nāk nepatīkama smaka, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Dace par nepatīkamo smaku stāsta: "Uz konteineriem ir apzīmējums, ka tur ir bīstamie atkritumi. Zīme ir atbilstoša tām, kuras lieto pie Covid-19 infekcijas perēkļiem. No šiem konteineriem nāk nenormāla smaka, kas piepilda visus kapus. Iedomājaties, kā jūtas tie cilvēki, kuri ir šeit atnākuši sakopt savu tuvinieku atdusas vietas, vai tie, kuriem šeit notiek bēres."

Dacei ir aizdomas, ka tā ir līķu smaka, viņa pieļauj, ka tur atrodas beigti dzīvnieki. Arī citi kapu apmeklētāji ir pārsteigti, ka tik tuvu kapu kopām novietoti konteineri. Nepatīkamā smaka nokļūst līdz nāsīm, ja mainās vēja virziens.

Iedzīvotāji ir mēģinājuši runāt ar kapu pārzini, taču līdz šim neveiksmīgi.

Kapu pārzine Aija Smirnova par situāciju stāsta: "Tas ir pašvaldības pārziņā, konteineros ir meža zvēri. Mednieki tur liek mežā atrastos beigtos dzīvnieku līķus. Esmu daudz cīnījusies, bet, tā kā tas ir pašvaldības rīkojums un viņu zeme, es neko nevaru izdarīt."

Līvbērzes pagasta pašvaldība norāda, ka patiesībā konteinerus nav bijis, kur citur nolikt, tāpēc izvēlēta kapu teritorija. Tik tiešām konteineros atrodas ar mēri slimo mežacūku līķi.

Ar Pārtikas un veterināro dienestu viss ir saskaņots, konteinerus izvedot vairākas rezies gadā. Šobrīd konteineri ir pustukši, tomēr vasaras karstumā dzīvnieki ātrāk pūst.

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājas vietnieks Mārtiņš Seržants situāciju skaidroja: "Pārtikas un veterinārais dienests Āfrikas cūku mēra apkarošanai visā Latvijā ir izvietojis šādus konteinerus, kur ievieto atrastas beigtas mežacūkas. Ir divas vietas, kur mēs šādus konteinerus izvietojam – pie mednieku mājām uz privātas zemes vai arī pašvaldības."

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu