Augstās mirstības dēļ Sanktpēterburgas krematorijas zālē veidojas zārku kalni. Dienā tiek nogādāti apmēram 400 mirušie (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Maciej Tolwinski/Shutterstock.com

Augstās mirstības dēļ Sanktpēterburgas krematorijs nespēj laikā sadedzināt visus mirušos un krematorija zālē veidojas zārku kalni, ziņo interneta portāls Fontanka.ru. Nedēļas laikā Sanktpēterburgas krematorijā sakrājušies vairāki simti zārku, bet rituālo pakalpojumu sniedzēji sūdzas, ka karstā laika dēļ ēkā ir jūtams nepatīkams smārds.

Kādas rituālu aģentūras pārstāvis Aleksandrs, kurš nevēlējās sniegt plašāku informāciju par sevi, atklāja, ka nesen ieradies organizēt bēres Sanktpēterburgas krematorijā Šafirovska prospektā. Tagad, pēc viņa teiktā, pasūtījumu ir ļoti daudz, un priekšnieki, kā arī viņu klienti ir ļoti steidzīgi.

Bojāgājušo tuvinieki vēlas pēc iespējas ātrāk organizēt atvadīšanos. Tā kā vietu Sanktpēterburgas kapsētās tik pat kā nav, tradicionālā un lētākā apbedīšanas metode ir kremēšana.

"Katrā morgā ir aģenti, kuri piedāvā savus pakalpojumus. Varētu šķist, ka, ja ir tik daudz pasūtījumu, ka krematorijs nespēj tikt galā, būtu iespējams cilvēkus par to brīdināt, taču tas nav izdevīgi," godīgi atzīst Aleksandrs.

Pēc viņa teiktā, kompleksa apmeklējums Šafirovska prospektā viņam nebija viegls: |Pandēmija, protams, es valkāju masku, bet smaka ir tāda, ka pat tā nepalīdz."

Daži no zārkiem, kas novietoti rindā uz dedzināšanu, atrodas pagraba stāvā - pēc Aleksandra aplēsēm, tādu ir apmēram trīs simti, ieskaitot kastes, kas izgatavotas no dēļiem un kurās ievieto mirušos bez tuviniekiem, kuru bēres tiek rīkotas uz valsts rēķina.

Kāds bijušais krematorijas darbinieks (viņš lūdza nenosaukt vārdu, baidoties par savu drošību), kurš uztur sakarus ar kādreizējiem kolēģiem, apgalvo, ka patiesībā ir vairāk zārku, kas gaida nosūtīšanu uz krāsnīm: "Tikai vakar vien tādu bija 600, šodien, iespējams, vairāk.

Atsevišķa telpa tika piešķirta tiem, kuri nomira no koronavīrusa sekām, taču jau vairākus mēnešus, ja radinieki vēlas atvadīties no slima cilvēka, viņiem tas ir atļauts. Šajā gadījumā zārks tiek atstāts slēgts.

Pēc ceremonijas to nosūtīta uz kādu no zālēm, uz vispārējo rindu. Ir briesmīga aina - antisanitāri apstākļi, kukaiņi".

Pēc bijušā krematorijas darbinieka teiktā, pandēmijas pirmajā vilnī tik daudz nāves gadījumu nebija, lai gan arī tad viņi nespēja tikt galā ar krāsns darba apjomu.

"Krematorijas ietilpība ir aptuveni 200 ķermeņu dienā, bet tad pirmajā vilnī tika ierīkots ledusskapis, un tas, kas notiek tagad, nenotika. Kāpēc ledusskapjus tagad neizmanto, nav skaidrs. Katru dienu uz krematoriju tiek nogādāti apmēram 300 miruši cilvēki," viņš piebilst.

"Funeral Service" LLC pārstāvis, uzņēmējs un advokāts Aleksandrs Lešers "Fontankai" sacīja, ka, saskaņā ar viņa sniegto informāciju, uz kremāciju Šafirovska prospektā dienā tiek nogādāti apmēram 400 miruši cilvēki. "Mirstība patlaban ir ļoti pieaugusi. Ir skaidrs, ka ķermeņi uzkrājas, bet, godīgi sakot, es notiekošajā neredzu neko tādu, ko varētu nosaukt par necienīgu izturēšanos pret mirušajiem," viņš teica.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu