VIDEO ⟩ Dienvidkorejas universitātē cilvēku radītais tualetes "saturs" tiek pārvērsts naudā un enerģijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kādā Dienvidkorejas universitātē radies savdabīgs norēķināšanās un enerģijas apgādes veids. Studentiem, izmantojot tualeti, ir iespējams nopelnīt naudu, bet tualetē cilvēku radītais "saturs" var ražot enerģiju ēkā, vēstī ziņu aģentūra "Reuters".

Ulsanas Nacionālā zinātnes un tehnoloģijas institūta pilsētas un vides inženierijas profesors Čo Javeons ir izstrādājis videi draudzīgu tualeti, kas ir savienota ar laboratoriju, lai radītos ekskrementus izmantotu biogāzes un kūtsmēslu ražošanai.

Speciālā tualete izmanto vakuuma sūkni fekāliju nosūtīšanai pazemes tvertnē, tādejādi samazinot ūdens patēriņu. Tur mikroorganismi sadala atkritumus līdz metānam, kas kļūst par enerģijas avotu ēkai, darbinot gāzes plīti, boileri un cietā oksīda kurināmo.

Foto: Reuters/ScanPix

"Ja mēs domājam ārpus rāmjiem, tad fekālijām ir liela vērtība, lai iegūtu enerģiju un kūtsmēslus. Es šo vērtību esmu ielicis ekoloģiskajā apritē, stāsta Čo.

Vidēji cilvēks dienā rada aptuveni 500 gramu ekskrementu, ko var pārveidot par 50 litriem metāna gāzes, sacīja vides inženieris. Šī gāze var radīt 0,5 kWh elektroenerģijas vai tikt izmantota, lai ar automašīnu varētu nobraukt aptuveni 1,2 kilometrus.

Čo ir radījis virtuālo valūtu, ko sauc par "Ggool", kas korejiešu valodā nozīmē medus. Katrs cilvēks, kurš izmanto videi draudzīgo tualeti, nopelna 10 "Ggool" dienā.

Studenti var izmantot virtuālo valūtu, lai nopirktu preces speciāli izveidotā veikalā, sākot no svaigi pagatavotas kafijas līdz augļiem un grāmatām. Studenti var paņemt sev vēlamos produktus veikalā un ieskenēt kvadrātkodu, lai norēķinātos ar "Ggool".

"Es vienmēr biju domājis, ka fekālijas ir netīras, taču tagad tas man ir dārgums," saka studente Heo.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu