Latvijas basketbola izlase Pasaules U-19 kausa izcīņu noslēdz 11. vietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas U-19 basketbola izlase.
Latvijas U-19 basketbola izlase. Foto: FIBA.com

Latvijas basketbolisti Pasaules U-19 kausā pēdējā spēlē par 11. vietu svinēja uzvaru pār Irānas izlasi.

Latvija otrreiz turnīrā pārspēja Irānu ar 71:63 (15:13, 9:7, 19:22, 28:21).

Pirmajā ceturtdaļā lielākoties vadībā bija Irāna, taču astoņu punktu izrāviens ļāva latviešiem pēc diviem Dāvja Denafa trīspunktniekiem un Kriša Helmaņa divpunktu metiena panākt 15:11.

Otrajā ceturtdaļā Latvijas pārsvars svārstījās no diviem līdz deviņiem punktiem. Lielāko pārsvaru Latvija nepilnas trīs minūtes pirms puslaika beigām panāca pēc precīza Kristiana Feierberga divpunktu metiena - 25:15.

Otrā puslaika sākumā irāņi ar diviem Parsas Fallaha soda metieniem pēc ilgāka laika izvirzījās vadībā - 26:24, līdz pat ceturtdaļas beigām turpinoties līdzīgai cīņai.

Ceturtā spēles nogriežņa sākumā irāņi 34.sekundē panāca neizšķirtu (45:45), ar precīzu trīspunktu metienu izceļoties Mohammadhadi Lakzaeifardam, bet turpinājumā vadību uzņēmās latvieši, pēc Denafa caurgājiena panākot 62:51 Latvijas labā.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 20 punktiem bija Denafs. 13 punktus guva Toms Skuja, 11 - Ričards Daniels Vanags, bet "double-double" - desmit punkti un 12 atlēkušās bumbas - sakrāja Feierbergs. Triju punktu attālumā no "double-double" palika Helmanis, kuram arī 12 atlēkušās bumbas.

Pretinieku rindās Fallahs guva 25 punktus un sakrāja 11 atlēkušās bumbas, kamēr Lakzaeifards 23 punktiem pievienoja septiņas atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles.

Nikolaja Mazura vadītā Latvijas izlase grupu turnīrā zaudēja vienaudžiem no Puertoriko (75:79), ar 58:48 uzvarēja Irānu un ar 70:71 zaudēja Serbijai. Astotdaļfinālā Latvija piekāpās Senegālai ar 44:57, bet pēc tam cīņā par 9.-16.vietu ar 90:67 uzvarēja Dienvidkoreju un ar 44:89 piekāpās Austrālijai.

Irānas valstsvienība turnīra ievadā ar 67:88 zaudēja Serbijai, pēcāk sekoja neveiksme pret Latviju, bet grupu turnīra trešajā mačā ar 81:68 uzvarēta Puertoriko. Astotdaļfinālā Irāna ar 53:96 zaudēja Lietuvai, bet cīņā par 9.-16.vietu ar 71:59 pieveica Mali un ar 61:84 zaudēja Turcijai.

Latvijas izlase līdz svētdienas mačam vidēji spēlē bija izcīnījusi 42,6 atlēkušās bumbas, bet irāņi - 38,2. Tāpat komandas nebija tālu metienu realizācijas procentā - 37,2% pret 34,8%. Mājinieki ar vidēji spēlē pieļautām 14,6 kļūdām turnīrā ieņēma 11.vietu šajā rādītājā, taču Irānas basketbolisti bija kļūdījušies vēl biežāk - 16,3 reizes (septītā vieta).

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās līdz šim bija bijis Ričards Daniels Vanags, kurš vidēji mačā guvis 12 punktus. 11,6 punkti Krišam Helmanim (lielā mērā, pateicoties 30 gūtajiem punktiem pret Dienvidkoreju), bet Rodijs Mačoha izcēlies ar 10,4 punktiem.

Pretinieku rindās Parša Fallahs ar vidēji spēlē gūtiem 13,2 punktiem bija Irānas izlases līderis, bet Piters Girgorians izcēlies ar 9,3 punktiem.

Latvijas U-19 izlase Pasaules kausā spēlē jau ceturto reizi. 1999.gadā izcīnīta 9.vieta, divus gadus vēlāk valstsvienība ierindojās pozīciju zemāk, savukārt 2019.gadā nācās samierināties ar 12.vietu. Pirms trim gadiem Eiropas kadetu čempionātā 2002.gadā dzimušo puišu izlase ieņēma astoto vietu.

Tikmēr Irānai tas ir jau sestais starts šajā forumā. Augstāko vietu - 13. - izdevies izcīnīt 2013.gadā. Iepriekšējam turnīram irāņi nekvalificējās, bet 2017.gadā viņi ieņēma 15.vietu.

Izslēgšanas turnīrs no piektdienas līdz svētdienai Rīgā norisinās Olimpiskajā sporta centrā un "Arēnā Rīga".

Spēles klātienē var apmeklēt tikai tie skatītāji, kuriem ir Latvijā atzīts sadarbspējīgs vakcinācijas pret Covid-19 vai Covid-19 pārslimošanas sertifikāts (attiecas uz visiem vecumiem). Biļetes var iegādāties mājaslapā basket.lv.

Lielo starptautisko turnīru atcelšana 2020.gadā izjauca tradicionālo kārtību, kad ceļazīmes uz Pasaules U-19 kausa izcīņu tiek izcīnītas Eiropas, Amerikas, Āzijas/Okeānijas un Āfrikas čempionātos. Šoreiz 15 komandas tika izraudzītas, ņemot vērā valstu pozīcijas Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) reitingā. Latvija iespēju startēt turnīrā nopelnīja, pateicoties mājinieku statusam.

Latvija Pasaules U-19 kausa sacensības uzņēma arī 2011.gadā, kad turnīrs norisinājās Rīgā, Valmierā un Liepājā.

2011.gadā Latvijā uzvarēja Lietuvas jaunie basketbolisti, bet par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Jons Valančūns. Turnīrā piedalījās tādi pazīstami spēlētāji kā Dāvis Bertāns, Mateušs Ponitka, Rauls Netu, Kevins Pangoss, Dario Šaričs, Dags Makdermots, Tims Hārdevejs juniors, Džeremijs Lembs, Jānis Timma un citi.

Latvijas U-19 izlases sastāvs dalībai Pasaules kausā:

Krišs Helmanis ("Prat", Spānija), Dāvis Denafs ("Ogre"), Kristians Feierbergs (BJBS "Rīga"/DSN), Ričards Kļanskis ("Orlandina", Itālija), Rodijs Mačoha (Fuenlavradas "Urbas", Spānija), Rihards Parādnieks ("Ogre"), Toms Skuja (Santantoni "Ibiza Feeling", Spānija), Kristians Šulcs ("Ventspils"), Ričards Daniels Vanags ("Rīga"/"A. Kraukļa VEF BS"), Noa Viljamsons ("Latvijas Universitāte"), Valters Briedis ("Latvijas Universitāte"), Noels Enrijs Slivackis ("Rīga"/DSN - "VEF" basketbola akadēmija Valkā).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu