LPUF: Patlaban nekas neliecina, ka brīdinājums par būtisku pārtikas cenu kāpumu, varētu iet secen

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: StrDr stock/shutterstock

Pārtikas cenu kāpuma laikā, ko prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs, pārtikas ražotāji aicina valdību rīkoties, norāda Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs ir brīdinājis par būtisku pārtikas cenu kāpumu, un patlaban nekas neliecina, ka tas varētu iet secen,"

atzina Šure, piebilstot, ka cenu kāpums veikalu plauktos nereti nozīmē, ka arī ražotājiem savas jostas jāsavelk vēl ciešāk, tādēļ šajā situācijā nozare sagaida lielāku atbildības uzņemšanos no valsts puses.

Viņa norādīja, ka pārtikas ražotāji pandēmijas laikā ir "paveikuši savu mājasdarbu", lai turpinātu ražot, lai jebkādos apstākļos spētu nodrošināt veikalu plauktus ar pirmās nepieciešamības pārtikas precēm.

"Šajā laikā vismaz daļa nozares ir strādājusi pa nullēm," uzsvēra padomes priekšsēdētāja.

Tāpat padomes priekšsēdētāja norādīja, ka pārtikas nozare Covid-19 pandēmijas laikā no valsts nav saņēmusi pietiekamu atbalstu un lielākoties nozare ir izdzīvojusi pati saviem spēkiem un resursiem. Līdztekus pandēmija ir prasījusi lielus papildu izdevumus, lai pasargātu darbiniekus no saslimšanas, tostarp tika pastiprinātas higiēnas prasības, drošības normas, aizsarglīdzekļi, regulāras testēšanas un tamlīdzīgi.

Kā norādīja Šure, pirms kāda laika izskanēja versijas, ka varētu piešķirt valsts apmaksātu brīvdienu vakcinētajiem darbiniekiem un, viņasprāt, šāds solis varētu dot lielāku motivāciju vakcinēties. Tāpat viņa piebilda, ka šādas brīvdienas piešķiršana pārtikas nozarē nodarbinātajiem valsts maciņam varētu izmaksāt ap trim miljoniem eiro.

"Tā kā vēlos vēlreiz uzsvērt, ka pandēmijas apstākļos, kas pārtikas nozarei bijuši izaicinoši, un situācija, kad sagaidāms straujš pārtikas cenu kāpums, sagaidām atbildības uzņemšanos no valdības," komentēja LPUF padomes priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka būtiski pieaugot dažādu resursu (elektrības, degvielas, gāzes) un pārtikas produktu izejvielu (labības, eļļas, cukura) cenām, kā arī darbaspēka izmaksām, turpmāk sagaidām salīdzinoši straujš pārtikas cenu pieaugums, prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs.

Gulbe norādīja, ka mērens cenu pieaugums turpināsies līdz pat gada beigām, bet kopumā tas dažādiem produktiem procentuāli būs mērāms divciparu skaitļos.

Turīgāki cilvēki, kas pārtikas produktiem tērē salīdzinoši nelielu daļu no ienākumiem, cenu pieaugumu būtiski neizjutīs, bet cilvēkiem ar zemiem ienākumiem ir pamats domāt, ko darīt, atzina Gulbe.

Jau ziņots, ka Saeimā iesniegta iniciatīva noteikt PVN likmi 5% apmērā svaigiem pārtikas produktiem - svaigai gaļai un zivīm, piena produktiem un olām.

Kopš 2018. gada jau ir spēkā samazināta jeb 5% PVN likme Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem.

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvu atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu