Ventspils pašvaldība kārtējo reizi izsolē cenšas pārdot FK "Ventspils" kapitāla daļas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ventspils futbolisti
Ventspils futbolisti Foto: Elvis Žaldaris

Ventspils pilsētas pašvaldība jau ceturto reizi izsludinājusi tai piederošo futbola kluba (FK) "Ventspils" kapitāla daļu izsoli, vēsta "Latvijas Vēstnesis".

Pašvaldība piedāvā iegādāties 898 futbola kluba kapitāla daļas, kas veido 11,225% no pamatkapitāla. Pārdošanas cena trešajā izsolē bija noteikta 31 946 eiro.

Izsolei jāpiesakās līdz 5.augusta plkst.16, pieteikumi par dalību izsolē jāiesniedz Ventspils pilsētas domē, Jūras ielā 36, Ventspilī, vai jānosūta parakstīti ar drošu elektronisko parakstu uz e-pasta adresi "dome@ventspils.lv". Izsole notiks 6.augustā plkst.11 Ventspils pilsētas domē, Jūras ielā 36.

Kā vēstīts, pērn dome vairāku apsvērumu dēļ secināja, ka nav jāturpina pašvaldības līdzdalība kapitālsabiedrībā un domei piederošās kapitāla daļas ir jāpārdod.

Domē iepriekš skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, izvērtējot atdevi no pašvaldības līdzdalības futbola klubā "Ventspils", kā arī to, ka domei nav iespēju ietekmēt lēmumus un balsojuma rezultātus uzņēmuma dalībnieku sapulcēs, jo tai ir mazākuma ietekme. Tāpat lēmums pamatots ar administrēšanas izmaksām, kas pašvaldībai rodas, piedaloties kapitālsabiedrības dalībnieku sapulcēs, izskatot to materiālus un Valsts pārvaldes iekārtas likuma un Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma prasības.

Taču trijās izsolēs par FK "Ventspils" kapitāldaļām interesi neizrādīja neviens pretendents.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Futbola kluba "Ventspils"" 50,09% kapitāldaļu pieder SIA "Ventspils futbola sabiedrība", 34,31% kapitāldaļu īpašnieks ir SIA "VK Tranzīts", 11,23% kapitāldaļu pieder Ventspils pilsētas domei, 2,5% - AS "Kālija parks", bet atlikušo 1,88 % kapitāldaļu īpašnieks ir AS "Ventspils tirdzniecības osta". Kā patiesais labuma guvējs reģistrēts Krievijas pilsonis Adlans Šišhanovs, kas ir iekļauts Latvijas valsts melnajā sarakstā.

Kluba apgrozījums pērn bijis 124 516 eiro, bet zaudējumi sasnieguši 385 282 eiro. Uzņēmums nodokļos valstij parādā ir 53 859 eiro. Uzņēmumā nodarbināti 52 cilvēki.

Pērn Valsts ieņēmumu dienests (VID) futbola klubā "Ventspils" atklāja aplokšņu algu izmaksu lielos apjomos. Tāpēc esot sākti kriminālprocesi un veiktas vairākas kratīšanas ar futbola klubu "Ventspils" saistītās telpās un personu dzīves vietās.

TV3 vēstīja, ka šajā lietā statuss - personas, pret kurām sākts kriminālprocess - ir piemērots par līdzīgiem noziegumiem Moldovā apsūdzētajam futbola kluba "Ventspils" prezidentam Šišhanovam, bijušajam kluba direktoram Andrejam Butrikam, kluba menedžerim Nikolajam Djakinam un finanšu direktoram Sergejam Usačevam.

Kā vēstīts, Latvijas futbola klubs "Ventspils" līdz 2027./2028.gada sezonai diskvalificēts no Eiropas klubu turnīriem, informēja Eiropas Futbola federāciju asociācijā (UEFA).

Soda mēri pieņemti pēc UEFA uzraudzītas izmeklēšanas saistībā ar indikācijām par spēļu rezultātu ietekmēšanu un saistītu darbību veikšanu vairākās starptautiskās spēlēs 2018./2019 un 2019./2020.gada Eirokausu sezonās.

Tikmēr "Ventspils" kluba prezidents Šišhanovs diskvalificēts uz mūžu, bet sporta direktors Nikolajs Djakins - uz četriem gadiem. UEFA pieprasījusi Starptautiskajai Futbola federāciju asociācijai (FIFA) piemērot Šišhanovam un Djakinam diskvalifikācijas arī visas pasaules mērogā.

Klubam un tā amatpersonām piemērota diskvalifikācija par iesaistīšanos krāpniecībā, mēģinājumu iesaistīties krāpniecībā, aktīvā vai pasīvā kukuļošanā un/vai korupcijā. Klubs pārkāpis UEFA statūtus, kā arī nav ievērojis ētikas, uzticamības, godīguma un sportiskas rīcības principus.

Klubs pārkāpis arī principu, kas liedz personai pretlikumīgi ietekmēt spēles un/vai sacensību rezultātus, gūstot sev vai trešajai personai kādas priekšrocības. Pārkāpts arī princips, kas liedz tieši vai netieši piedalīties likmju izdarīšanā vai citās līdzīgās aktivitātēs un gūt finansiālu labumu no šādām darbībām.

UEFA Kontroles, ētikas un disciplinārlietu komiteja klubu diskvalificējusi uz turpmākajām septiņām sezonām, ieskaitot 2027./2028.gada sezonu. Djakinam, atšķirībā no Šišhanova, nav piemērots sods par tiešu vai netiešu dalību likmju izdarīšanā vai citās līdzīgās aktivitātēs, tāpēc viņam diskvalifikācijas termiņš ir mazāks.

UEFA arī piemērojusi desmit gadu diskvalifikāciju Krievijas tiesnesim Sergejam Lapočkinam, kurš nav ziņojis par mēģinājumu ietekmēt rezultātu 2018.gada 26.jūlijā notikušajā UEFA Eiropas līgā mačā ar Latvijas komandas "Ventspils" dalību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu