Turpmāk būs stingrāka kontrole uz Krievijas un Baltkrievijas robežas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas robeža. Ilustratīvs attēls.
Baltkrievijas robeža. Ilustratīvs attēls. Foto: Free Belarus/Shutterstock

Turpmāk personām, kas Latvijā ieradīsies no Krievijas un Baltkrievijas, nespējot uzrādīt dokumentus par potēšanos pret Covid-19 vai negatīvu testu, robežšķērsošanas vietā būs jāveic tests, kā arī pozitīva rezultāta gadījumā būs jādodas izolācijā.

Līdz šim regulējums paredzēja, ka persona ieceļojot Latvijā no minētajām valstīm, par saviem līdzekļiem nekavējoties, bet ne vēlāk kā 24 stundu laikā veic Covid-19 testu, tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā.

Valdības pagājušajā nedēļā atbalstītais regulējums paredz, ka robežšķērsošanas vietās "Grebņeva", "Terehova", "Pāternieki" un "Silene" ieceļojušajām personām nevarot uzrādīt sadarbspējīgo sertifikātu vai līdz 1. septembrim - citu Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstī, Šveicē vai Lielbritānijā izsniegtu derīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas un Covid-19 testa apliecinājumu, nekavējoties būs jāveic tests turpat robežšķērsošanas vietā.

Tests ieceļotājiem būs jāveic par saviem līdzekļiem.

Tests nebūs jāveic bērniem, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu, un Latvijā akreditētajiem ārvalstu diplomātisko pārstāvniecību, starptautisko organizāciju un to pārstāvniecību darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem. Tests arī nebūs jāveic Latvijas vai ārvalsts diplomātiskajiem kurjeriem.

Tāpat tests nebūs jāveic personām, kuras ierodas Latvijā pēc Valsts prezidenta, Saeimas, Ministru kabineta vai tā locekļa, Satversmes tiesas, Augstākās tiesas, Valsts kontroles vai ministrijas ielūguma.

Šāds regulējums nepieciešams ņemot vērā, ka Krievijā strauji izplatās jaunā lipīgākā vīrusa Covid-19 jeb delta variants.

Paredzēts, ka persona pēc testa veikšanas tā rezultātu arī sagaidīs turpat robežšķērsošanas vietas teritorijā. Tikai pēc Covid-19 testa rezultātu uzrādīšanas robežsardzei un pēc tās dotās atļaujas, persona varēs atstāt robežšķērsošanas vietu.

Ja Covid-19 testa rezultāts būs pozitīvs vai persona atteiksies veikt minēto testu, ieceļotājam būs pienākums nekavējoties doties obligātajā izolācijā uz kādu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētajā sarakstā minētajām tūristu mītnēm.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests nogādās personu uz minēto tūristu mītni vai attiecīgajos gadījumos dzīvesvietu obligātās izolācijas ievērošanai.

Ja minētā persona izrādīs agresiju Valsts policija sniegs palīdzību mediķiem nogādāšanas procedūrā.

Minētajām personām uzturēšanās izmaksas tūristu mītnē tiks segtas identiski kā tas ir noteikts patlaban regulējumā.

Regulējums arī paredz, ka tūrismu mītnei būs pienākums informēt Veselības inspekciju par personas nenakšņošanu tajā obligātās izolācijas perioda laikā.

Gadījumos, kad tiks konstatēta saslimšanas ar Covid-19, piemēram, kravas transportlīdzekļa vai pasažieru transporta vadītājam, tad attiecīgā pārvadātāja pienākums būs nodrošināt attiecīgo pārvadājumu izrietošo jautājumu risināšanu.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) iepriekš valdības sēdē pauda, ka Latvijas robežu uz un no trešajām valstīm dienā šķērso apmēram 300 cilvēku, un 90% no šī apmēra veido tālbraucēji, kuru ievesto Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits valstī ir samērā neliels.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu