Lielā migrantu pieplūduma dēļ Lietuva robežas ar Baltkrieviju apsardzībai nosūtīs papildu karavīrus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Lielā migrantu pieplūduma dēļ Lietuva robežas ar Baltkrieviju apsardzībai nosūtīs papildu karavīrus, pirmdien paziņoja iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Pašlaik uz mūsu robežas koncentrēts maksimāls Lietuvas Robežsardzes dienesta darbinieku skaits, tiek iesaistīti arī citi iekšlietu sistēmas spēki, un šodien mēs konkrēti apspriedām papildu bruņoto spēku [izmantošanu]," sacīja Bilotaite preses konferencē pēc Valsts aizsardzības padomes sēdes, kuru prezidents Gitans Nausēda bija sasaucis, lai apspriestu migrantu pieplūdumu uz robežas ar Baltkrieviju.

Viņa tomēr nenosauca konkrētu militārpersonu skaitu, ko paredzēts nosūtīt uz robežu ar Baltkrieviju.

Pagājušās nedēļas beigās tika ziņots, ka Lietuva robežas ar Baltkrieviju apsardzei plāno nosūtīt 260 karavīrus.

"Jau kopš sestdienas karavīri palīdz robežsargiem, bet mēs vienojāmies, ka mūsu robežas apsardzība vēl vairāk tiks pastiprināta ar bruņotajiem spēkiem, es negribētu detalizēt skaitļus, jo šie skaitļi ir ļoti jūtīgi," sacīja Bilotaite.

Valsts aizsardzības padome arī nolēma lūgt Eiropas Savienības robežapsardzes aģentūrai "Frontex" uz Lietuvas robežu ar Baltkrieviju nosūtīt 60 patruļas jeb divreiz vairāk, nekā tika plānots lūgt iepriekš.

Jau vēstīts, ka Lietuvas amatpersonām ir aizdomas, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, atbildot uz jaunajām Eiropas Savienības sankcijām, pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Baltkrievija vairs neaizsargās Eiropu no nelegālajiem imigrantiem.

Reaģējot uz krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, Lietuvas valdība 2.jūlijā nolēma izsludināt valsts mēroga ārkārtējo situāciju. Kā norādīja iekšlietu ministre Agne Bilotaite, kas iecelta par ārkārtējās situācijas operāciju vadītāju, tāds lēmums pieņemts ne tādēļ, ka būtu pieaudzis draudu līmenis, bet gan tāpēc, lai varētu vieglāk pieņemt lēmumus attiecībā uz loģistiku, finansējumu un citiem jautājumiem.

Lietuva arī gatavojas uz robežas ar Baltkrieviju celt žogu un ir sākusi veidot dzeloņdrāšu nožogojumu.

Lietuvas Valsts aizsardzības padomi veido valsts prezidents, premjers, parlamenta priekšsēdētājs, aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris. Padome izskata un koordinē nozīmīgākos Lietuvas valsts aizsardzības un drošības jautājumus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu