Ķīna būvē vairāk nekā 20 raķetes, lai glābtu Zemi no asteroīda "Bennu" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Asteroīds "Bennu".
Asteroīds "Bennu". Foto: AP / Scanpix

Zinātnieki Ķīnā gatavojas kosmosā palaist vairāk nekā 20 raķetes, lai no kursa novirzītu asteroīdu, kas kādreiz varētu iznīcināt Zemi. 

Ķīnas mērķis ir asteroīds "Bennu", kas ir 85,5 miljonus tonnu smags kosmiskais akmens, kas starp 2175. un 2199. gadu Zemes orbītai pietuvosies 7,5 miljonus kilometru tuvu. Iespēja, ka debesskrāpja izmēra asteroīds ietrieksies Zemē, gan ir 1 pret 2700. Tiesa, ja tā tomēr notiks, tad varam būt droši, ka dzīvībai uz mūsu planētas pienāks gals, vēstīts vietnē "Live Science".

Aplēstā kinētiskā enerģija, asteroīdam ietriecoties Zemē, būs aptuveni 1200 megatonnas. Tas ir aptuveni 80 000 reižu vairāk nekā uz Hirosimas uzmestās atombumbas spēks.

Tomēr bažām nav pamata, jo Ķīna nolēmusi glābt pasauli no potenciālā gala, kosmosā palaižot 23 "Long March 5" raķetes, kas asteroīdu vismaz novirzīs no kursa. Aprēķini publicēti pētījumā, kas lasāms zinātniskajā žurnālā "Icarus".

"Asteroīda trieciens ir liels drauds dzīvībai uz Zemes, tāpēc asteroīda novirzīšana no tā uzņemtā kursa ir svarīga, lai trieciena risku mazinātu," pētījumā rakstīja tā galvenais autors Mingtao Lī.

"Long March 5" raķete
"Long March 5" raķete Foto: SIPA/Scanpix

Par laimi, Ķīnas zinātnieki neplāno asteroīdu uzspridzināt ar atombumbu, kā to visiem zināmajā filmā "Armagedons" izdarīja Brūss Viliss. Tādā veidā asteroīds vienkārši sadalītos mazākos gabalos, kas joprojām varētu ietriekties Zemē, nesot vēl bargākas sekas.

"Bennu" ir B tipa asteroīds, kas nozīmē, ka tā sastāvā ir liels daudzums dzelzs un, iespējams, pirmatnējās molekulas, kas eksistēja, kad uz Zemes radās dzīvība. NASA uz šo asteroīdu nesen nosūtīja kosmisko zondi, kas virs tā ieradās 2020. gada oktobrī. Zonde savāca asteroīda paraugus un atpakaļ uz Zemes gaidāma 2023. gadā.

"Long March 5" raķetes Ķīnas kosmosa programmā ir ļoti nozīmīgas, jo ļauj uz kosmosa staciju nogādāt lietas, kā arī transportēt zondes uz Mēnesi un Marsu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu