Karsts, karsts un vēlreiz karsts! Savādas lietas, kas ar mūsu ķermeni notiek tveicē

Foto: APIWICH PUDSUMRAN/shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējās nedēļas laikapstākļi Latvijas iedzīvotājus pārsteiguši nesagatavotus. Aukstajai ziemai sekoja vēss pavasaris, tāpēc arī vasaru gaidījām "nekādu", tomēr te tā ir - ar vairāk kā 30 grādu karstumu teju visu jūliju. Tas ietekmē visu, arī mūsu pašsajūtu. Kādas savādas lietas notiek mūsu ķermenī šajā ekstremālajā karstumā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Jūlijā krituši vairāki meteoroloģisko novērojumu rekordi. Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna sarunā ar portālu "Apollo.lv" norādīja, ka pēc aizvadītā 9. un 10. jūlija, kad sagaidījām ekstremālu karstumu, arī šonedēļ nāksies sadzīvot ar karstumu, bet nākamajā nedēļā gaisa temperatūra sasniegs +27 līdz +29 grādi.

"Tie ir ekstremāli laika apstākļi.

Tie ietekmē visu: ceļu stāvokli, dzelzceļa sliedes deformējas. Tas atstāj iespaidu uz cilvēkiem, kam ir veselības problēmas. Cilvēkiem jāizvērtē, vai atrasties ārā tiešos saules staros," norāda Vīksna.

Izrādās, šāds kartums iespaido ne tikai tos, kuriem ir veselības problēmas. Nogurumu izjūt teju visi, bet kas vēl neparasts notiek ar cilvēku ķermeni šādos laikapstākļos?

Nepatīkama elpa

Daudziem varētu šķist, ka vasara ir īstais laiks, lai uzrunātu savu sen nolūkoto simpātiju, bet, kā jau visi esam novērojuši, šajā karstumā raksturīga dehidratācija, kam ir pierādīta viena nelāga blakne - nepatīkama elpa.

Kad esam atūdeņojušies, sausa kļūst arī mūsu mute. Tajā uzkrājas baktērijas, kuras neesošo siekalu dēļ netiek aizskalotas.

"Karstums ir liels - cilvēkiem nepārtraukti jāuzņem šķidrums vēl pirms slāpju iestāšanās. Noteikti vajag atrasties vēdinātās telpās vai ēnā. Sauļoties ir bīstami augstā ultravioletā starojuma dēļ, jo iespējams saulē ātri apdegt, arī, ja lietots pretapdeguma krēms," norāda Vīksna.

Foto: Kittyfly/Shutterstock

Spēks

Kamēr lielākajai daļai cilvēku ir liels nogurums, ir izņēmumi, kuriem varētu šķist, ka viņi šobrīd ir enerģiskāki un spēcīgāki kā iepriekš. Tas ir iespējams! D vitamīns palīdz ķermenim uzsūkt kalciju, kas spēcina mūsu kaulus.

Tieši tāpēc gada aukstajos mēnešos iesaka lietot medikamentus, kas šajos procesos palīdz. Izmanto iespēju uzsūkt D vitamīnu dabīgi, tikai neaizmirsti par piesardzību!

Nesvīsti? Neignorē to!

Nopietnā karstumā var novērot, ka cilvēks vairs nesvīst. Tas var izklausīties pasakaini, taču patiesībā tas ir karstuma dūriena liecinātājs, un pret to jāizturas ļoti nopietni.

Ķermeņa normālā temperatūra ir 37–38 grādi, taču, ja tā sasniedz 40–41 grādu, iespējams, jums ir karstuma dūriens. Tajā brīdī jūsu siltuma regulēšanas sistēma ir būtībā iesaiņota, kas neļauj jums svīst - jūsu ķermenis mēģina noturēt ūdeni ap dzīvībai svarīgajiem orgāniem.

Ja sev vai kādam novērojat šādu pazīmi, nevilcinieties un zvaniet ārstam. Tāpat mēģiniet atvēsināties, pieliekot ledu pie cirkšņa un padusēm.

Vīksna brīdina, ka veselības problēmas var rasties arī peldoties. Viņš min piemēru, ka daudzviet piekrastē sastopams apvelings, kas ir fenomens, kad sauszemes vējš aizpūš siltāko ūdens virskārtu un tā vietā nāk aukstāki ūdeņi no zemākajām kārtām, un tā temperatūra ir ledaina: +7 grādi. Pēc lielā karstuma sastapšanās ar tik aukstu ūdeni var izraisīt cilvēkiem šoku.

Līdz pat darba nedēļas beigām Latvijā saglabāsies ekstremāli karsts laiks

Pēcpusdienas stundās gaiss sakarsīs līdz +32…+34°, gaidāmas arī tropiskās naktis, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Dienā gaidāms mainīgs mākoņu daudzums un vietām, galvenokārt centrālajos un austrumu rajonos, īslaicīgi līs, iespējams, arī pērkona negaiss, dažviet līs stipri.

Pūtīs lēns vējš, līča piekrastē lēns līdz mērens ziemeļu puses vējš, un gaiss iesils līdz +28…+32°, savukārt vietām Kurzemes piekrastē +24…+27°.

Dienas vidū un pēcpusdienā ultravioletā starojuma intensitāte būs vidēja līdz augsta, tādēļ jāuzmanās ilgstoši uzturēties saulē ar atklātām ķermeņa daļām, kā arī jāvalkā galvas segas, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Rīgā dienā mākoņu daudzums būs mainīgs, tomēr diena paies bez būtiskiem nokrišņiem. Pūtīs lēns vējš, pēcpusdienā lēns līdz mērens ziemeļu puses vējš, un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +30…+32°.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu