Igaunijā konstatēts cūka mēra uzliesmojums; piesardzīgiem jābūt arī Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Amber Kipp/Unsplash

Igaunijā cūku novietnē ar 1709 cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, tāpēc Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina mājas cūku turētājus arī Latvijā būt uzmanīgiem un vasaras laikā īpaši rūpīgi ievērot biodrošību, informē PVD pārstāve Anna Joffe.

Viņa informēja, ka novietne atrodas Harju apriņķa Kīli pagastā. Šis ir pirmais uzliesmojums mājas cūku novietnē Igaunijā kopš 2017. gada.

Vienlaikus Latvijā jauni saslimšanas gadījumi ar ĀCM konstatēti meža cūkām pierobežā ar Krieviju un Baltkrieviju. Tāpat jauns infekcijas perēklis meža cūku populācijā atkārtoti izveidojies Tukuma novadā un Ziemeļkurzemes reģionā. Joprojām infekcija turpina izplatīties Dienvidkurzemē dienvidu virzienā, agrāk vēl neskartās teritorijās.

Joffe skaidroja, ka lielākais drauds mājas cūku novietnēm ir inficētas meža cūkas. Turklāt PVD iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka mājas cūkām ĀCM uzliesmojumi notiek tieši vasarā.

Vīrusa izplatību veicina meža cūku straujā populācijas atjaunošanās pavasarī pēc sivēnu piedzimšanas un ĀCM vīrusa izturība dabā. Tas, savukārt, rada pastāvīgu apdraudējumu mājas cūku audzētājiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu