"Tas ir kompromiss starp lēmējvaru un interešu organizācijām." Muižniece komentē pedagogu obligāto vakcināciju (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai skolniekiem rudenī nodrošinātu kvalitatīvu izglītību, arī izglītības iestāžu vadītājiem jāuzņemas atbildība par kolektīvās imunitātes veidošanos pret Covid-19 iestādēs, norāda izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Muižniece atgādināja, ka vakcinācija pret Covid-19 bija, ir un arī turpmāk būs pēc brīvprātības principa. Taču skolotājiem ir jāstrādā tiešā kontaktā ar bērniem. Kā noteikts regulējumā, pakalpojumu sniedzējiem ir jānodrošina pakalpojuma saņēmējiem Covid-19 droša vide - šajā gadījumā pakalpojuma saņēmēji ir bērni.

Kā uzsvēra ministre, bērniem ir jāsaņem kvalitatīva izglītība. Muižnieces ieskatā, kvalitatīvu izglītību var nodrošināt tikai klātienē, kā to pierādīja aizvadītais Covid-19 gads ar attālinātajām mācībām. Īpaši tas ir svarīgi jaunāko klašu grupām, kur mazākajiem bērniem attālinātais mācību process pierādījies neefektīvs.

Muižniece atklāja, ka rudens sākumā varētu būt pārejas posms, kurā ņemtu vērā arī vīrusa negatīva testa rezultātus, lai nodrošinātu drošu vidi gan skolotājiem, gan bērniem. Tāpat ar Veselības ministriju ir bijusi vienošanās, ka, līdzko būs "Johnson&Johnson" vakcīnas, tās tiks rezervētas pedagogu vakcinācijai.

"Tas ir kompromiss starp lēmējvaru un interešu organizācijām," pauda Muižniece.

Ministre arī skaidroja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nevarēs par katru patērēto minūti izglītības iestāžu vadītājiem samaksāt, lai mudinātu viņus skaidrot un motivēt savus darbiniekus doties vakcinēties pret Covid-19. Ministre atzīst, ka tas prasa papildu slogu, bet darba devējiem arī ir jāuzņemas atbildība par savu darbinieku rīcību attiecībā pret kolektīvās imunitātes veidošanu skolā.

Vienlaikus Muižniece atgādināja, ka izglītības iestāžu vadītājiem ir jāatceras, ka bērniem ir tiesības saņemt kvalitatīvu izglītību.

Ja ziņots, ka pēc 1. oktobra darba devējam būs tiesības atlaist Covid-19 sertifikātu neieguvušu darbinieku, paredz trešdien Ministru kabineta sēdē atbalstītais projekts grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā.

Likumprojekta autori norādīja, ka grozījumi likumā paredz jaunu pieeju Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanai un katra indivīda veselības aizsardzībai, nosakot pienākumu valsts institūcijām sniegt epidemioloģiski drošus pakalpojumus, darba devēja pienākumu nodrošināt epidemioloģiski drošu darba vidi.

Likumprojekts paredz, ka darba devējam būs jānosaka amatu un darbinieku kategorijas, kurām jābūt ar Covid-19 sertifikātu, un jāinformē par to darbinieki, lai tie zinātu, vai to darba vai amata pienākumi ir saistīti ar prasību par sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta esamību.

Tāpat likumprojekts paredz obligātu Covid-19 sertifikāta prasību veselības aprūpes, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un izglītības jomā strādājošajiem.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu