Pandēmijas dēļ miljoniem bērnu pasaulē nav saņēmuši ierastās potes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: didesign021/shutterstock.com

Aizvadītajā gadā Covid-19 pandēmijas dēļ apmēram 23 miljoni bērnu nav saņēmuši potes pret difteriju, stingumkrampjiem un garo klepu, kas ir par 3,7 miljoniem vairāk nekā 2019. gadā, liecina ceturtdien publicēti Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un ANO Bērnu fonda (UNICEF) dati.

Saskaņā ar šiem datiem pērn lielākajā daļā valstu ir samazinājusies bērnu vakcinācija.

Domājams, ka 2020.gada laikā līdz 17 miljoniem bērnu nesaņēma nevienu poti, un šādi paplašinājās jau esošā lielā nevienlīdzība vakcīnu pieejamības ziņā, teikts abu organizāciju paziņojumā.

Lielākā daļa šo bērmi dzīvo bruņoto konfliktu skartās vietās, nomaļās kopienās vai graustu rajonos, kur ir ierobežota pieeja veselības pamatpakalpojumiem un sociālajiem pakalpojumiem.

Bērnu vecāki vai nu saskārās ar veselības iestāžu slēgšanu, vai baidījās no iespējamas inficēšanās ar jauno koronavīrusu šādās iestādēs.

Saskaņā ar ceturtdien publicētajiem datiem šī problēma vissmagāk skārusi PVO Dienvidaustrumāzijas un Vidusjūras austrumdaļas reģionus.

Pat laikā, kad valstis mēģina gūt pieeju Covid-19 vakcīnām, ir samazinājies progress citu vakcīnu pieejamības ziņā, pakļaujot bērnus riskam saslimt ar postošām, bet novēršamām slimībām - tādām kā masalas, poliomielīts (bērnu trieka) vai meningīts, sacīja PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

Viņš sacija, ka daudzu slimību uzliesmojumi būtu katastrofāli kopienām un veselības aprūpes sistēmām, kas jau cīnās ar Covid-19, tāpēc investīcijas bērnu vakcinācijā ir ļoti svarīgas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu