FOTOSTĀSTS ⟩ Simtiem izlaupītu veikalu un haoss ielās. DĀR vairākas dienas plosās vardarbīgi protesti (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) valdība trešdien aicināja norīkot 25 000 karavīru, lai apslāpētu nekārtības, kas turpinās jau sesto dienu, pieaugot bažām par pārtikas un degvielas trūkumu.

Kopš eksprezidents Džeikobs Zuma uzsāka 15 mēnešu cietumsoda izciešanu, kas izraisīja protestus un vardarbību, nekārtībās 72 cilvēki zaudējuši dzīvību un vairāk nekā 1200 aizturēti, liecina oficiālās aplēses.

Laupīšanu rezultātā Kvazulu-Natālas provincē un citviet valstī pārrautas piegādes ķēdes un transporta savienojumi, radot problēmas preču un pakalpojumu nodrošināšanā visā valstī.

Trešdien notikuši 208 laupīšanas un vandalisma gadījumi, bet nekārtību apturēšanas operācijā iesaistīto karavīru skaits dubultots līdz 5000.

Tomēr aizsardzības ministre Nosivive Mapisa-Nkakula vēlāk parlamentam sacīja, ka viņa "iesniegusi pieprasījumu par plus mīnus 25 000 karavīru norīkošanu".

Karaspēka norīkošanu apstiprina prezidents.

Viņa konkrēti nenorādīja, kad papildspēki tiks izvietoti ielās.

Dienvidāfrikas sabiedrība arvien neatlaidīgāk uzstāj, ka valdībai jāpalielina nemieru apslāpēšanā iesaistīto karavīru skaits, lai apturētu vardarbību, kas posta jau tā grūtībās iestigušo tautsaimniecību.

Nekārtībās izlaupīti vairāk nekā 800 veikalu, pavēstīja valsts tirdzniecības regulatīvā iestāde.

Nekārtības pagājušajā nedēļā izraisīja protesti pret Zumas ieslodzīšanu.

Kā ziņots, Konstitucionālā tiesa 29.jūnijā piesprieda Zumam 15 mēnešu ilgu cietumsodu par necieņas izrādīšanu tiesai, neierodoties uz sēdi, kurā izskatītas viņam izvirzītās apsūdzības korupcijā.

Zumam, kas ieņēma prezidenta amatu no 2009.gada līdz 2018.gadam, ir izvirzītas 16 apsūdzības korupcijā, naudas atmazgāšanā, krāpšanā un reketā.

Drīz vien protesti izvērtās vardarbībā un pārauga veikalu laupīšanās lielpilsētu nabadzīgajos rajonos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu