FOTO ⟩ Pieminot Eimiju Vainhausu: dziedātājas māte atklāti par meitas pēdējiem dzīves mirkļiem, karjeru un atkarībām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šomēnes aprit leģendārās britu dziedātājas Eimijas Vainhausas 10. nāves gadadiena. Par godu meitai, Vainhausas māte Dženisa atminas meitu, viņas pēdējos mirkļus un notikumiem bagāto dzīvi. 

Mirkli pirms Vainhausas nāves gadadienas Dženisa Vainhausa-Kolinsa un viņas vīrs Ričards Kolinss tika intervēti saistībā ar gaidāmo BBC2 dokumentālo filmu "Reclaiming Amy" (Atgūt Eimiju). Vainhausas tēvs ir Mičs Vainhauss, Dženisai šī ir otrā laulība.

Dziedātājas tuvinieki atcerējās Eimiju un pastāstīja, kā mēģinājuši viņai palīdzēt cīņā ar atkarībām, taču uzstāja, ka "Eimija darīja to, ko Eimija gribēja darīt".

66 gadus vecā Dženisa ar skumjām atcerējās pēdējos vārdus, ko viņa teikusi savai meitai pirms traģiskās nāves.

"Es precīzi atceros. Es viņai teicu: "Eimij, es tevi mīlu", un viņa teica: "Es tevi arī mīlu, mammu," sacīja Dženisa.

"Tādas mēs bijām, es vienmēr varēju viņai izteikt vārdos savu mīlestību un viņa man vienmēr atbildēja ar to pašu. Viņa mani ļoti sargāja," piebilda Dženisa.

Dženisas vīrs Ričards ar asarām acīs stāstīja par sirdi plosošo brīdi, kad viņš bija spiests paziņot sievai, ka viņas meita ir mirusi.

"Tā bija vissliktākā diena manā dzīvē. Es saņēmu tālruņa zvanu, kurā man paziņoja, ka viņas vairs nav. Zvanīja viņas brālēns Martins. Es teicu: "Nejokojies, mēs vakar bijām ar Eimiju kopā." Un viņš teica: "Nē, es esmu pilnīgi nopietns." Tad man tas bija jāpasaka Dženisai. Es teicu: "Dženis, es nezinu, ko teikt, viņa ir prom."

Viņa paskatījās uz mani un domāja, ka runāju par manu mammu, jo mana mamma smagas slimības dēļ nomira mēnesi pēc Eimijas. Tad es teicu: "Nē, nē. Tavs bērniņš, viņa tiešām ir aizgājusi," un Dženisa palika stāvam," sacīja Ričards.

"Man bija vajadzīgs laiks, jo es negribēju tam ticēt," piebilda Dženisa.

"No Ņujorkas ieradās Eimijas tētis Mičs un jau nākamajā dienā bija klāt no lidostas. Mēs stāvējām viesistabā, apskāvāmies un raudājām. Taču smagā un skaudrā realitāte par notikušo piemeklēja vien tad, kad devos atpazīt ķermeni. Eimija izskatījās kā aizmigusi savā gultā. Es gribēju teikt "Eimij, celies, tev jāceļas, laiks doties uz skolu". Viņa izskatījās tik ierasti un mierīgi," emocionāli dalījās Dženisa.

Viņa atminējās, ka Eimija mammas klātbūtnē nekad nav aizdegusi cigareti un savas ģimenes mājas vienmēr uzskatīja par drošu patvērumu prom no skatuves un citu cilvēku acīm.

Eimija Vainhausa
Eimija Vainhausa Foto: DYLAN MARTINEZ/REUTERS

Dženisa un Ričards sarunā atklāja, ka daudzreiz mēģinājuši palīdzēt Eimijai cīnīties ar viņas dēmoniem, taču viņi varēja izdarīt tikai tik daudz, jo Dženisa cieš no multiplās sklerozes. 

"Mani ierobežoja tas, ko es varēju izdarīt, bet es ar to sadzīvoju," tā Dženisa.

"Eimija tomēr mēģināja sev palīdzēt, tā ir maldinoša informācija, ka viņa to nedarīja. Ģimene vienmēr stāvēja blakus, bet šķiet, ka cilvēki aizmirsa, ka viņa bija precēta 27 gadus veca sieviete, kura dzīvoja patstāvīgi un bija turīga. Cilvēki mēģināja viņai palīdzēt. Eimija darīja to, ko Eimija gribēja darīt, un tā tas vienkārši bija. Cilvēki domā, ka viņa bija ļoti vāja, bet tā nebija. Tieši otrādi - viņa bija ļoti, ļoti spēcīga," sacīja Ričards.

Vainhausas ģimene pēc viņas nāves izveidoja labdarības fondu, ar kura palīdzību cenšas citiem cilvēkiem parādīt alkohola un narkotiku postošās sekas.

"Fondā iesaistīta teju visa mūsu ģimene. Visi strādā ļoti smagi. Diemžēl Dženisas veselības stāvokļa dēļ mēs nevaram tajā iesaistīties tik ļoti, kā mēs vēlētos," tā Ričards.

Dženisa pirmo reizi izteicās par meitas vīru Bleiku Fīlderu-Civilu. Vainhausa bija precējusies no 2007. līdz 2009. gadam, un pēc tam, kad Bleiks atzina, ka viņš ir iepazīstinājis dziedātāju ar heroīnu, vīrietis tika pamatīgi kritizēts.

"Runājot par Bleiku, es esmu nolēmusi nekad par nevienu nerunāt sliktu. Es zinu, ka tas bija par mīlestību, un es nedomāju, ka jūs varat spriest saprātīgi, kad runa ir par mīlestību.

Es uzskatu, ka attiecības starp Eimiju un Bleiku bija tuvas un patiesas. Viņu laulība bija impulsīva, taču tā bija tīra. Tās acīmredzami bija sarežģītas attiecības, bet mīlestība bija to pamatā," sacīja Dženisa.

Sieviete piebilda, ka teju visi plašsaziņas līdzekļi pēc meitas nāves meklējuši kādu vainīgo.

"Viņa izvēlējās savu ceļu. Mēs esam bijuši apbērti ar postošajām spekulācijām - apsūdzībām, ka Mičs vienkārši vēlas nopelnīt naudu ar Eimiju, ka mēs viņu nogalinājām, ka mēs būtu varējuši darīt vairāk. Tas ir pilnīgi nepareizi," tā Dženisa.

Eimija Vainhausa
Eimija Vainhausa Foto: MATT DUNHAM/AP

Dokumentālajā filmā "Atgūt Eimiju" būs skatāmi vēl neredzēti kadri no dziedātājas bērnības, pusaudžu gadiem un dažādiem pasākumiem. 

"Es neuzskatu, ka pasaule pazina patieso Eimiju, kuru es izaudzināju, un es ar nepacietību gaidu, kad jums tiks dota iespēja piedzīvot dziļāku ieskatu īstajā Eimijā. Jūs domājat, ka pazīstat manu meitu - narkotikas, alkohols, atkarības, postošās attiecības, nē, tas bija kas daudz vairāk," piebilst Dženisa.

Eimija nomira mājās savā gultā Kamdentaunā 2011. gada 23. jūlijā. Kā nāves iemesls minēta saindēšanās ar alkoholu. Ekspertīzē secināts, ka viņas organismā reibums piecas reizes pārsniedzis normu. Miesassargs apstiprināja, ka dziedātāja iepriekšējā dienā dzērusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu