"Ja sieviete atsakās no dzimumakta ar savu vīru, viņa kļūst par "grēcinieci"." Sievietes Ēģiptē pārtrauc klusumu - viena pēc otras atklāj, ka izvarojis pašas vīrs (10)

Foto: Mia Shaly/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sievietes Ēģiptē viena pēc otras nāk klajā ar vaļsirdīgiem stāstiem par tabu tematu - izvarošanu laulāto starpā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

34 gadus veco Sāfu izvaroja viņas kāzu naktī. Notikušais atstāja pēdas uz viņas cirkšņa, plaukstas locītavas un pat mutes. 

"Man bija mēnešreizes, tāpēc nevēlējos nodoties intimitātei tajā naktī. Mans vīrs domāja, ka izvairos un cenšos atlikt mūsu seksuālās attiecības, tāpēc viņš mani sita, saslēdza rokudzelžos, aizspieda man muti un izvaroja," liktenīgo nakti atceras Sāfa.

Baidoties no sabiedrības nosodījuma, sieviete nedevās uz policijas iecirkni, lai rakstītu iesniegumu par vīra pāridarījumu. Sāfa atklāj, ka ļoti izplatīta prakse ir nosodīt tieši upurus, jo īpaši, ja upuris ir sieviete.

Pagrieziena punkts notika aprīlī, kad televīzija pārraidīja sižetu, kurā vīrs uzmācas sievai. Tas ne tikai daudzās sievietēs uzjundīja nepatīkamas atmiņas, bet arī iedvesmoja viņas tajās beidzot dalīties. Pāris nedēļu laikā internetā bija simtiem ierakstu, to skaitā vairāk nekā 700 ierakstu "Facebook" lapā "Atklāj!". To vidū bija arī 27 gadus vecās Sānas ieraksts.

"Viņš bija eņģelis. Gadu pēc kāzām es biju stāvoklī, drīz jau klāt bija noliktais dzemdību datums. Mēs sastrīdējāmies par ikdienišķām lietām, un viņš nolēma mani sodīt. Viņš mani izvaroja, pēc kā piedzīvoju spontāno abortu," atklāj Sāna.

Sieviete ir šķīrusies no sava vīra, taču no sērām par zaudēto bērniņu tik viegli galā netiek.

Lielā daļā Ēģiptes izvarošana ir visai ierasta prakse, jo īpaši kāzu naktīs

Jau tā karstās diskusijas par šo tabu tematu kļuva vēl karstākas, kad kāda slavena dziedātāja bijusī sieva vietnē "Instagram" pastāstīja, ka arī piedzīvojusi seksuālu vardarbību.

Vīrs apsūdzības noraidīja, "Instagram" publicētā video apgalvojumus saucot par "nepamatotiem". Viņa bijusī sieva aicināja veikt izmaiņas tiesību aktos, lai vainīgie tiktu sodīti.

2015. gada janvārī publicētā pētījumā valdības vadītā Nacionālā sieviešu padome ziņoja, ka katru gadu vidēji notiek vairāk nekā 6500 vardarbības gadījumu laulāto starpā - izvarošana, uzmākšanās un piespiedu seksuālas darbības.

"Pie biežajiem izvarošanas gadījumiem laulībā vainojama Ēģiptes kultūra, kurā tiek uzskatīts, ka laulības līgums pataisa sievu par pieejamu dzimumaktam visu diennakti," stāsta Sieviešu juridiskās izpratnes centra izpilddirektore Reda Danbuki.

Šeit vispārpieņemtais uzskats, kas balstīts uz dažām reliģiskām interpretācijām, ir tāds - ja sieviete atsakās no dzimumakta ar savu vīru, viņa kļūst par "grēcinieci", kuru "eņģeļi nolād visu nakti".

Lai risinātu debates, Ēģiptes islāma padomdevēja biedrība, kas izdod reliģiskus rīkojumus, ir paudusi: "Ja vīrs izmanto vardarbību, lai piespiestu sievu ar viņu nodoties intimitātei, viņš likumīgi ir grēcinieks, bet sievai ir tiesības vērsties tiesā un iesniegt pret viņu sūdzību, lai pāridarītājs tiktu sodīts."

Tomēr Sieviešu juridiskās izpratnes centrs pēdējo divu gadu laikā ir dokumentējis 200 izvarošanas gadījumus laulībā, lielākā daļa no tiem - "pirmās nakts baiļu" dēļ.

Ēģiptes likumdošana neparedz kriminālatbildību par izvarošanu laulībā, kas ir kaut kas, ko Pasaules Veselības organizācija (PVO) uzskata par seksuālas vardarbības veidu. Lielākā daļa gadījumu, kas nonāk tiesā, tiek izbeigta Ēģiptes Kriminālkodeksa 60. panta dēļ.

"Kriminālkodeksa noteikumi neattiecas uz darbiem, kas pastrādāti godprātīgi saskaņā ar tiesībām, kuras noteiktas saskaņā ar šariatu (islāma likumi)," teikts pantā.

Lai gan Ēģiptē, kur joprojām dominē konservatīvas vērtības, pārmaiņas notiek lēni, laulības izvarošanas upuru balsis lēnām tiek sadzirdētas.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu