Zivis tiekot barotas ar mūsu organismam kaitīgām vielām - vai tajās ir atrodams piesārņojums? (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zivis. Ilustratīvs foto.
Zivis. Ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Uztura speciālisti allaž atgādina, ka ēdienkartē ir jāiekļauj ne tikai gaļa, bet arī zivis – vēlams vismaz divas reizes nedēļā. Kāda Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Pārtikas revidents" skatītāja gan ir apjukusi, jo viņas kolēģe stāstījusi, ka tās tiek barotas ar mūsu organismam kaitīgām vielām. Kā tad īsti ir – ēst vai neēst lasi un foreli, ko bieži vien veikalos varam iegādāties par īpaši izdevīgu cenu?

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadošais pētnieks Krišs Spalviņš piekrīt uztura speciālistiem, ka zivis ir jāēd, taču daļa patiesības esot arī par šiem kaitīgajiem savienojumiem. “Protams, ka nav tā, ka zivju audzētāji apzināti izmanto zivju uzturā kaitīgas vielas, bet ir pierādīts, ka zivju akvakultūras audzētajās zivīs ir zināma koncentrācija kaitīgo savienojumu,” skaidro pētnieks.

Viņš gan uzreiz arī mierina, ka koncentrācija lielākajai daļai no šiem kaitīgajiem savienojumiem ir zem sliekšņa, kad zivis varētu uzskatīt par bīstamām, tomēr patērētājiem būtu jāpiedomā, vai tās lietot uzturā ikdienā.

“Ja runājam par to, kādas zivis lietot, gan savvaļā nozvejotām zivīm, gan akvakultūras zivīm dažāda veida piesārņojumi ir klātesoši, bet koncentrācija gan vienā, gan otrā gadījumā nerada tik lielas bažas, kā sākotnēji varētu domāt,” skaidro Krišs Spalviņš.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu