"Vainīgie jau vienmēr ir jāmeklē..." Porziņģis stāsta par NBA sezonu un palīdzēšanu Latvijas izlasei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Edijs Pālens/LETA

Latviešu basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis sarunā ar Latvijas Televīziju atklāja, ka gadījumā, ja valstsvienībai izdosies kvalificēties 2023. gada Pasaules kausa izcīņai, viņš pavisam noteikti gribēšot tai palīdzēt. Tāpat viņš atskatījās arī uz aizvadīto Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonu.

Pirms desmit dienām Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki nosauca 17 spēlētājus, ar kuriem rēķinās 2023.gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas spēlēs. Viņu vidū bija arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pārstāvis Dāvis Bertāns, taču ne Porziņģis. Vēlāk Latvijas presē pavīdēja runas, ka liepājnieks izlasei talkā nenāks, jo viņa iespaidīgā līguma apdrošināšana Latvijas Basketbola savienībai (LBS) izmaksātu aptuveni pusmiljonu eiro.

Sarunā ar Latvijas Televīziju Porziņģis atklāja, ka nespēlēšana priekškvalifikācijas turnīrā vairāk skaidrojama ar viņa veselību. Proti, šī pēdējos gados ir pirmā vasara, kuru viņš sagaidījis bez savainojumiem, tāpēc šo periodu liepājnieks vēlas veltīt ķermeņa nostiprināšanai.

Tāpat Porziņģis atminējās, ka šovasar negaidīti uz ielas Rīgā saticis treneri Banki.

"Tikāmies uz ielas un ātri iepazināmies. Patīkams pirmais iespaids," par itāļu speciālistu teica Porziņģis. "Parunājām arī par nākotnes lietām, bet kopumā secinājām, ka tagad katram ir jāizdara savs darbs. Treneris apņēmās izdarīt visu, lai priekškvalifikācijā mēs pieveiktu rumāņus un baltkrievus, bet es šosezon kārtīgi piestrādāšu pie sava ķermeņa."

"Pie pirmās iespējas došos palīgā Latvijas izlasei, jo es gribu tur spēlēt. Valstsvienības krekla uzvilkšana ir viena no manām mīļākajām lietām. To nevar dabūt ar līgumu vai citādi," smaidīdams uzsvēra Porziņģis. "Gaidu dienu, kad atkal būšu kopā ar izlasi."

Porziņģis atklāja, ka savus nākotnes plānus izlasē ir pilnībā izrunājis ar LBS vadību, abām pusēm spējot panākt kopsaucēju. Sarunu gaitā izkristalizējies, ka priekškvalifikācijā izlasei jāspēj uzvarēt arī bez NBA zvaigznes ierindā, tāpat viņš NBA sezonas dēļ nevarēs palīdzēt novembrī kvalifikācijā (ja Latvija sasniegs šo fāzi), bet 2023.gada Pasaules kausā liepājnieks pavisam noteikti plāno piedalīties.

Runājot par šo sezonu, liepājnieks nebija apmierināts ar savu sniegumu "play-off", uzsverot, ka tieši izslēgšanas spēlēs vienmēr gribas paveikt visvairāk. Porziņģis neslēpa, ka sākumā nav bijis viegli aprast ar faktu, ka viņa loma komandas spēles veidošanā ir krietni mazinājusies. Pirmajās dienās pēc dzirdētā trenera lēmuma basketbolistam kārtīgi "degušas iekšas".

"Kad es to pieņēmu, spēlēt un sadzīvot ar rezultātu vairs nebija grūti. Ja tu esi izdarījis maksimumu, ar mierīgu sirdsapziņu vari doties mājup," par sarežģījumiem sezonas izskaņā sarunā ar Latvijas Televīziju teica basketbolists. "Pie sevis nodomāju, ja šis ir veids, kā mēs varam vinnēt - aiziet. Vienu spēli uz laukuma pašam ar sevi sanāca kārtīga mentāla cīņa. Pēcāk sērijā jau pieņēmu savu lomu."

Izslēgšanas spēlēs Porziņģa statistika vairākos rādītājos bija teju uz pusi sliktāka nekā regulārajā sezonā. ASV lielo sporta līgu līdzjutēji allaž ir prasīgi pret savām komandām, tāpēc vaininieks "Mavericks" neveiksmēs šoreiz bija Porziņģis.

"Vainīgie jau vienmēr ir jāmeklē. Šoreiz tas biju es," ar nelielu smīnu uz sejas teica vislabāk atalgotais Latvijas basketbolists. "Es par to diži nepārdzīvoju. Arī, kad atbraucu mājās, ģimenei teicu, ka viss ir kārtībā. Par to nav jāiespringst."

Porziņģis uzsvēra, ka kopumā ir apmierināts ar savu šā brīža situāciju, jo pa seniem laikiem vasaru beidzot izdevies sagaidīt bez traumām. Šis apstāklis viņam ļaus savu vasaras grafiku piepildīt ar dažāda tipa treniņiem.

Basketbolists atklāja, ka viņa vasaras treniņu grafiks ir visai vienkāršs. Naktī miegam tiek veltītas 9-10 stundas, rīta treniņa sesija noris kopā ar fizioterapeitu, bet basketbola nodarbības ir dienas otrajā pusē. Dienas laikā 2,21 metru garais spēlētājs mēģina ieturēt vismaz četras ēdienreizes.

2023.gada Pasaules kausa izcīņas priekškvalifikācijas turnīrā "Arēnā Rīga" Latvijas valstsvienība sacentīsies ar Rumānijas (7. un 11.augustā) un Baltkrievijas izlasi (8. un 12.). Pēc divu apļu turnīra divas labākās komandas novembrī turpinās cīņu par ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2023.gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās.

Gatavošanās posmā paredzētas pa vienai treniņspēlei un pārbaudes spēlei ar Šveices (atklātā pārbaudes spēle 25.jūlijā) un Slovākijas (1.augustā) izlasēm.

Latvijas izlases kandidāti dalībai 2023.gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas turnīrā:

Jānis Strēlnieks, Kristers Zoriks, Aigars Šķēle, Dairis Bertāns, Dāvis Bertāns, Rihards Lomažs, Artūrs Kurucs, Artis Ate, Artūrs Strautiņš, Ojārs Siliņš, Rolands Šmits, Andrejs Gražulis, Klāvs Čavars, Mārtiņš Meiers, Verners Kohs, Anrijs Miška, Rinalds Mālmanis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu