Ekskluzīvi "Apollo.lv" ⟩ Natālija Tumševica-Ērgle, ievērojot visus drošības noteikumus, rīkos sesto Rīgas balli (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šā gada septembrī Rīgas Melngalvju namā jau sesto gadu pēc kārtas norisināsies Rīgas balle, ko organizē tās patronese un dziedātāja Natālija Tumševica-Ērgle.

"Ceru, ka tomēr notiks sestā "Rīgas balle", ja situācija Latvijā un pasaulē to atļaus darīt. Mēs jau esam sākuši nopietni gatavoties un esam ļoti priecīgi, ka mums atļāva to darīt. Beidzot atkal varēs izbaudīt dzīvi, apmeklējot kultūras pasākumu, atkal satikties un iepazīties ar jauniem cilvēkiem.

Visus iespējamos aizsardzības pasākumus strikti ievērosim. Rīgas balli varēs apmeklēt tie, kas ir vakcinējušies pret Covid-19, ir izslimojuši Covid-19 vai arī pēdējo 48 stundu laikā ir veikts Covid-19 PCR tests.

Mums ir svarīgi, lai viesi jūtas droši un nebaidās nākt uz balli. Tagad ir tāds laiks, ka drošība ir primārā. Melngalvju nams var uzņemt līdz 200 cilvēkiem. Mums jau ir pieteikušies uz šā gada balli cilvēki ne tikai no Latvijas, bet arī no Šveices un Francijas.

Pagājušā gadā cīnījāmies līdz galam, lai balle varētu notikt un mums to atļāva rīkot. Balle notika – 10. oktobrī - tā bija pēdējā diena pirms valstī sākās pandēmijas ierobežojumi," sarunā ar "Apollo.lv" par "Rīgas balles" gaidāmo norisi pastāsta Natālija Tumševica-Ērgle.

Viņa atzīst, ka pēc pārdzīvotās pandēmijas, cilvēki ir noilgojušies pēc klātienes kultūras pasākumiem, pēc emocijām un kopābūšanas.

"Tāpēc jau atkal būs "Rīgas balle", lai cilvēki varētu baudīt kultūru un mākslu, lai iedvesmotos no skaistiem cilvēkiem un skaistiem priekšnesumiem. Tas ir ļoti svarīgi," viņa nosaka.

Natālija pastāsta, ka "Rīgas balle" notiek ievērojot balles formātu un tradīcijas. Tādēļ tā notiek galvaspilsētas skaistajā un greznajā Melngalvju namā, kur ir atbilstošas telpas šādu baļļu rīkošanai.

""Rīgas balle" ir viena no krāšņākajām un kultūras bagātām ballēm, kas notiek Latvijā. Viss notiek pēc labākajām tradīcijām – par muzikālo noformējumu rūpējas divi orķestri, priekšnesumus sniedz vieni no labākajiem Latvijas Nacionālās operas un baleta solisitiem, ir debitanti - dejotāji, kas tiek izvēlēti no Latvijas augstskolām un viņi gatavojas pie labākajiem Latvijas horeogrāfiem.

Mums ir formāts un noteikumi, pie kuriem strikti turamies. Gribu teikt, ka jebkurš pasākums, kas tiek rīkots, nevar būt balle. Taču pie mums daudzi rīko pasākumus, dēvējot tos par ballēm, bet šie sarīkojumi neatbilst balles nosacījumiem. Savukārt, mēs organizējot "Rīgas balli", vadāmies pēc formāta un galvenajām tradīcijām. Tāpat arī mūsu ballēs ik gadu svarīga programmas daļa ir labdarība.

Mūsu ballēs vienmēr sanāk kopā kulturāli un adekvāti cilvēki, kas vēlas kādam palīdzēt un izdarīt kādu labu darbu. Tādēļ "Rīgas balle" palīdz jaunajiem un talantīgajiem mūziķiem, kas uzstājas arī "Rīgas ballē". Jau iepriekšējos gados esam palīdzējuši iegādāties jaunajiem talantiem jaunus mūzikas instrumentus, kā arī atbalstījuši materiāli, lai viņi nokļūtu uz kādu no starptautiskajiem mūzikas konkursiem, vai arī varētu papildināt zināšanas kādā mūzikas skolā," stāsta "Rīgas balles" patronese.

Natālijas komanda jau sākusi centīgi organizēt gaidāmo balli. "Mums pašiem arī ir ļoti svarīgs šis pasākums. Pēc pandēmijas atkal dzīve turpinās un ar jaunu enerģiju un iedvesmu varam ķerties pie darba, lai radītu skaistu un brīnišķīgu balli," viņa piebilst.

Tā kā līdz ballei vēl ir laiks, tad dāmas var pagūt iegādāt jaunas vakarkleitas, bet kungi smokingus vai frakas. Balles ielūgumā ir norādīts ģērbšanās stils "Black Tie". "Šis stils paredz sievietēm garas vakarkleitas, bet vīriešiem smokingu vai fraku, bet obligāti tauriņš nevis kaklasaite.

Mēs arī pagājušā gadā ieviesām jaunu tradīciju, sievietes uz balli aicinot ierasties vakara sarīkojumu cimdos. Tādēļ, ka šī arī ir viena no balles ģērbšanās etiķetēm un arī tāpēc, lai rūpētos par drošību pandēmijas laikā. Atstāsim arī šogad cimdu tradīciju. Cimdi jāizvēlās atkarībā no vakarkleitas modeļa un tie var būt vai nu īsie, vai arī garie. Savukārt lielās datorsomas vietā, uz balli ejot, jāizvēlās maza "clutch" stila somiņa," pastāsta "Rīgas balles" patronese.

Viņa atklāj, ka tie, kuri vēlas nākt uz balli, var apmeklēt "Rīgas balles akadēmijas" rīkotos seminārus, kur ir iespējams uzzināt visu par balles kultūru, ģērbšanās stilu, balles valšiem un galda etiķeti.

Šā paasākuma organizatori ir iesnieguši dokumentus, lai "Rīgas balli" iekļautu Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma un UNESCO pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

"Viņi ir atbildējuši, ka labprāt iekļaus mūs šajā sarakstā, tikai ballei ir jānotiek vismaz desmit gadi pēc kārtas. Pagājušajā gadā viss bija uz robežas, jo nezinājām, vai varēsim rīkot balli, vai nē. Mums bija ļoti svarīgi neizlaist nevienu gadu. Un šogad balle notiks jau sesto gadu. Ļoti ceram, ka mums viss sanāks. Tas mani iedvesmo neapstāties un virzīties uz priekšu," cerību pilna iekļūt UNESCO sarakstā ir Natālija Tumševica-Ērgle.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu