Arestētas vēl divas personas, kas saistītas ar "Neatkarība Balt." un iespējamu cilvēku tirdzniecību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Tiesa piemērojusi apcietinājumu vēl divām personām, kas saistītas ar iespējamu cilvēktirdzniecību un biedrību "Neatkarība Balt.", informē Valsts policija (VP).

Līdz ar to pašlaik drošības līdzeklis apcietinājums piemērots kopumā pieciem grupējuma dalībniekiem.

Savukārt trim personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums izbraukt no valsts, aizliegums kontaktēties ar konkrētām personām un pienākums atzīmēties policijā.

Foto: Par iespējamu cilvēktirdzniecību palīdzības centros atkarīgiem cilvēkiem aizturēta organizēta grupa

VIDEO: Par iespējamu cilvēktirdzniecību aizturēta organizēta grupa

VP priekšnieka vietnieks, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins ceturtdien žurnālistiem sacīja, ka "Neatkarība Balt.", izmantojot atkarību gūstā nonākušu personu ievainojamību, vairākus gadus piespiedu kārtā nostrādināja šīs personas fiziski smagā un ilgstošā lauku un mežizstrādes darbā.

Video: Preses konferences tiešraides arhīvs

Viņš atklāja, ka šonedēļ tika aizturēts iespējamais grupas līderis un viņa līdzdalībnieki. Biedrībai bija trīs filiāles dažādās vietās Latvijā, kur no narkotikām un alkohola atkarīgiem cilvēkiem bija piedāvāts saņemt atkarību profilakses programmu, taču tās vietā reliģijas ideju aizsegā cilvēki tika iesaistīti smagā un ilgstošā piespiedu darbā lauksaimniecībā un mežizstrādē.

Policijas operācijas laikā šā gada 13.jūlijā laikā konstatēts, ka centros uzturējās kopumā 105 cilvēki. Upuri bija izmitināti antisanitārās telpās ar ierobežotām iespējām centrus pamest. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka strādniekiem par darbu neko nemaksāja, taču lielāko daļu nopelnīto līdzekļu savā starpā sadalīja organizētās grupas dalībnieki. Kratīšanu laikā atsavināti vairāk nekā 140 000 eiro un trīs apvidus klases automašīnas.

Iepriekš plānotas operācijas laikā šā gada 13.jūlijā VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Speciālā uzdevuma bataljona likumsargiem saistībā ar iespējamu darba ekspluatāciju palīdzības centros atkarīgiem cilvēkiem "Neatkarība Balt." un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju aizturēja organizētu grupu astoņu personu sastāvā, tostarp grupas līderi un viņa iespējamos līdzdalībniekus.

Kriminālprocesā iegūta informācija, ka reliģiskās konfesijas aizsegā vairāku gadu garumā personas, apvienojoties organizētā grupā ar noteiktu lomu sadali, bija izveidojušas biedrību ar filiālēm vairākās vietās Latvijā, kā biedrības mērķi norādot palīdzību personām atbrīvoties no narkotiku un alkohola atkarības. Policijas rīcībā esošā pašreizējā informācija ļauj izvirzīt pieņēmumu, ka, slēpjoties zem šī cēlā mērķa, organizētās grupas pārstāvji, izmantojot personu ievainojamību, nostrādināja viņus fiziski smagā un ilgstošā lauku un mežistrādes darbā.

Saistībā ar notikušo ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta trešās daļas par cilvēku tirdzniecību organizētā grupā un Krimināllikuma 195.panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

"Firmas.lv" dati liecina, ka biedrības valdes loceklis ir Vjačeslavs Vahruševs. Līdz 2020.gadam valdē bija arī Kristiāna Vahruševa.

Biedrības apgrozījums pērn ir bijis 112 742 eiro, bet peļņa 783 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu