"Izrādās, ka manas vakcīnas nekam neder!" Ārzemēs dzīvojošā latviete stāsta par grūtībām iegūt digitālo sertifikātu Latvijā (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Meksikā dzīvojošā latviete Zane pandēmijas laikā devās uz Amerikas Savienotajām Valstīm vakcinēties pret Covid-19. Saņēmusi "Moderna" vakcīnu, latviete nopriecājās, ka tagad varēs aizlidot atvaļinājumā uz dzimto Latviju un baudīt vakcinētas personas atvieglojumus, taču viņa atdūrās pret Latvijas likumdošanu, vēstī raidījums "Bez tabu".

Latvieta stāsta, ka Meksikā vakcinācija ir "garš process", tāpēc viņa atrada iespēju vakcinēties pret koronavīrusu ASV.

Zane bijusi pārliecināta, ka Latvijā varēs izmantot visas pret Covid-19 vakcinēto privilēģijas – apmeklēt restorānus un koncertus, īpaši vēlējusies piedzīvot mūsu pašu Zvejnieksvētkus, bet lielie plāni nenoritēja, kā gribējās.

"Es atlidoju uz Latviju, un izrādās, ka manas vakcīnas nekam neder, jo Latvijā vajag digitālo sertifikātu, un es tādu nevaru dabūt, jo neesmu vakcinējusies Eiropā," saka Zane.

Pēc pilna vakcinācijas kursa Amerikas Savienotajās Valstīs Zanei izsniegta balta papīra kartīte, uz kuras norādīta informācija par personu, vakcinācijas fakts un informācija par saņemto vakcīnu. Šis dokuments ir tikai vienā eksemplārā, kvadrātkods (QR) netika piešķirts.

"Es vēl prasīju, varbūt, ka ar savu vakcinācijas kartīti un personu apliecinošu dokumentu kaut kur varu iet, bet atbilde bija, ka ne. Vajag QR kodu un viss. Citas opcijas nav," stāsta Zane.

Personas, kas vakcinējušās ASV, līdzīgi kā Latvijā, drīkst brīvi apmeklēt restorānus un kafejnīcas, kultūras iestādes un pasākumus. 

Ja persona vakcinējusies ārzemēs un ietilpst konkrētu cilvēku grupā, kurai valsts apmaksātu Covid-19 vakcīnu Latvijā, personai ir visas tiesības vērsties Nacionālajā veselības dienestā ar iesniegumu, lūdzot izveidot digitālo sertifikātu. Iesniegumam jāpievieno dokumenti, kas apliecina ārvalstīs veiktās vakcinācijas faktu. Katrā valstī vakcinācijas faktu atzīstot dažādi, bet Nacionālā veselības dienesta (NVD) rīcībā ir informācija no vēstniecībām ar paraugiem, kādus dokumentus izsniedz konkrētajā valstī pēc vakcinācijas.

Bez tā, ka cilvēkam jābūt tiesīgam vakcinēties Latvijā, būtiski, ka saņemta kāda no Eiropas zāļu valsts aģentūrā (EZA) reģistrētajām vakcīnām. Dienests iesniegumu izskata mēneša laikā, tomēr pastāv varbūtība, ka pie digitālā sertifikāta var tikt arī ātrāk, ja laikus iesniegti visi nepieciešamie dokumenti.

"Mēnesi es negaidīšu! Savu vienīgo dokumentu es arī nesūtīšu. Nav man vēl biļetes atpakaļ [uz Meksiku], bet vasaras beigās plānoju doties atpakaļ," stāsta Zane.

Svarīgi iesniegt dokumentu, uz kura redzams personas vārds, uzvārds, dzimšanas dati, norādīta informācija par saņemto vakcīnu. Pagaidām neesot reģistrēti aizdomīgi un, iespējams, viltoti dokumenti, raidījumam pastāstīja NVD.

Plašāk par notikušo skaties "Bez tabu" sižetā:

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu