VIDEO ⟩ Aculiecinieks Madonā fiksējis, iespējams, ļoti retu putnu Latvijas ģeogrāfiskajam novietojumam (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Piektdien Madonā kāds "Apollo.lv" lasītājs atsūtījis video, kurā novērojis, iespējams, ļoti retu putnu mūsu ģeogrāfiskajam novietojumam - kolibri.

"Šovakar Madonā novērojām ļoti retu putnu mūsu ģeogrāfiskajam novietojumam. Izdevās to iemūžināt arī video," portālam "Apollo.lv" ziņo aculiecinieks.

Tomēr, kā liecina Latvijas Entomoloģijas biedrības informācija, video redzamais "kolibri", visticamāk, ir kāds ļoti eksotiskajam putniņam līdzīgs kukainis, kas ciemojas Latvijā.

"Vasaras sākums ir lielisks brīdis, lai dabā ieraudzītu vienus no Latvijas brīnumainākajiem naktstauriņiem - sfingus ar caurspīdīgiem spārniem, kas atgādina lielas kamenes un barojas gluži kā Dienvidamerikā dzīvojošie kolibri! Vai ir gadījies šādus tauriņus redzēt? Latvijā ir sastopamas divas šāda izskata sugas - pētereņu sfings (Hemaris tityus) un sausseržu sfings (Hemaris fuciformis), kas savā starpā atšķiras g.k. ar pakaļspārna ārmalas zīmējumu (pētereņu sfingam - šī maliņa ir tumši brūna un ļoti šaura, sausseržu - sarkanbrūna un daudz platāka), ķermeņa krāsojumu u.c. niansēm," raksta biedrība.

Foto: Uģis Piterāns/Latvijas Entomoloģijas biedrība/Facebook

Abas sugas Latvijā nav retas, taču ikkatra sastapšanās ar tiem ir kā neliels brīnums. Pētereņu sfingi vairāk sastopami saulainās, ziediem bagātās pļavās, bet sausseržu sfingi - saulainās mežmalās, taču reizēm piemērotās vietās abas sugas vienā vietā var lidot kopā. Atšķirībā no vairuma citu sfingu sugu, kas ir aktīvi tumsas aizsegā, šie sfingi barojas gaišā dienas laikā un jo īpaši karstās un saulainās dienās. Saulē uzsiluši, tie ir ļoti aktīvi un lido ļoti strauji - šaudās no viena zieda uz otru kā tādas ņirbošas bultas.

Barojas tie tik tiešām gandrīz kā eksotiskie kolibri - īsu mirkli lidojot pilnībā uz vietas un tajā brīdī ar garo snuķi mēģinot aizsniegties līdz nektāram zieda viducī. Caurspīdīgie spārni ir starp tauriņiem visai unikāla parādība - Latvijā līdzīga veida spārni ir vien stiklspārņiem (Sesiidae dzimta).

Šādam izskatam galvenais uzdevums ir tauriņu aizsargāt no uzbrucējiem, jo, piemēram, atšķirībā no citiem sfingiem šīs sugas tātad ir aktīvas tikai dienā jeb laikā kad visaktīvākie ir arī potenciālie to ēdāji - putni. Tā nu tie mēģina izlikties par kaut ko, kas ir bīstamāks - kameni, kuras aizsargājoties var visai sāpīgi iedzelt. Sfingiem, protams, nekādu dzeloņu nav un tie ir absolūti nekaitīgi, taču vairums putnu iztālēm ieraudzījuši kamenei līdzīgu kukaini visticamāk neriskēs pārbaudīt vai tā tiešām ir kamene vai nē, ziņo biedrība.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu