VIDEO ⟩ Nežēlīgā daba: Kurzemes zivjērgļu ģimenei divu dienu laikā vistu vanags nozog abus mazuļus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brīdis pirms vistu vanags nozog Pogu.
Brīdis pirms vistu vanags nozog Pogu. Foto: Ekrāuzņēmums no Latvijas Dabas fonda tiešraides

Aizvadītā nedēļas nogale Latvijas Dabas fonda tiešraidēs vērojamai zivju ērgļu ģimenei Kurzemē izvērtās īpaši traģiska. Divu dienu laikā zivjērgļu pārim - Teo un Vitai - vistu vanags nozaga abus mazuļus, ziņo Latvijas Dabas fonds.

Kopš jaunākā cāļa strūklas šāviena kamerā 15. jūnijā ligzdas notikumiem varēja sekot līdzi tikai pēc skaņām un dažiem vizuāliem fragmentiem.

Cik nu varēja nojaust, Teo zivis ģimenei piegādāja pietiekamā daudzumā, un gan Vita, gan bērni bija kārtīgi paēduši. Gandrīz katru dienu teritorijā uzturējās kāds svešinieks, vai bija kāds cits traucēklis, kas lika vecākiem gan sargāt bērnus ligzdā, gan pamest tos vienus pieplakušus ligzdai. Arī te jūnija otrā puse bija ļoti karsta, un nu jau lielie bērni meklēja glābiņu mammas ēnā.

Foto: Dabasdati.lv forums

Ornitolgs Aigars Kalvāns Vitas un Teo bērnus apgredzenoja 5. jūlijā, paņēma spalvu paraugu DNS analīzei, kā arī beidzot notīrīja kameru. Poga tika pie gredzena ar numuru 4H1 un gredzenošanas mirklī svēra 1610 gramus, savukārt Pipars – 4H2 un svēra 1350 gramus. Ornitologs arī noteica abu cāļu dzimumu: Poga – meitene, bet Pipars – puika.

Diemžēl pēc kameras notīrīšanas skaistu abu cāļu augšas posmu varējām vērot tikai neilgu laiku, jo piepildījās pagājuša gada scenārijs.

Pērn 18. jūnijā vienīgo Teo un Vitas lolojumu aiznesa vistu vanags. Savukārt šogad, lai kā Vita centās aizsargāt savus mazuļus, vistu vanags sagrāba Piparu 9. jūlijā. Turpmākajās dienas ļoti bieži bija trauksme (10. jūlijā uzbrucējs bija gredzenots zivjērglis), kad Vita, iepletusi spārnus, sargāja Pogu, taču 11. jūlija vakarā vistu vanags ar otro mēģinājumu paķēra arī pēdējo cāli, ziņo Latvijas Dabas fonds.

VIDEO: Vistu vanags nozog pēdējo zivjērgļu mazuli - Pogu

Portāls "Apollo.lv" pavasarī vēstīja par drāmu Durbes jūras ērgļu ligzdā, kas noslēdzās ar to, ka ērgļu "bioloģiskais" tēvs Raimis pazuda bez vēsts, bet jaunais tēvs nepieņēma mazuļus kā savējos, tāpēc 26. aprīlī Milda mazuļus atstāja uz vairākām stundām vienus, kuri aukstuma un barības trūkuma dēļ gāja bojā. Vēlāk Milda mazuļus apēda.

Latvijas Dabas fonds jau kopš 2012. gada pie aizsargājamo putnu ligzdām izvieto interneta tiešraides kameras – gan sabiedrības izglītošanai, gan pētniecības nolūkos.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu