Pogačars otro reizi triumfē "Tour de France"; Kavendišam neizdodas uzstādīt jaunu rekordu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tadejs Pogačars (centrā, dzeltenajā kreklā).
Tadejs Pogačars (centrā, dzeltenajā kreklā). Foto: AFP / Scanpix

Slovēnijas riteņbraucējs Tadejs Pogačars svētdien Parīzē triumfēja prestižajā daudzdienu velobraucienā "Tour de France", Francijas tūrē uzvarot otro gadu pēc kārtas, kamēr Vouts van Ārts liedza Markam Kavendišam kļūt par posmu uzvarām bagātāko sportistu.

Savu karjerā ceturto "Tour de France" velobraucienu svētdien Elizejas laukos noslēdza Latvijas čempions Toms Skujiņš no "Trek-Segafredo" komandas. Viņš kopvērtējumā ierindojās 71.pozīcijā un kļuva par pirmo latvieti, kurš slavenajā tūrē finišējis četrus gadus pēc kārtas.

"Tour de France" noslēdzās svētdien ar 108,4 kilometrus garu 21.posmu ar vienu ceturtās kategorijas kāpumu pašā sacensību ievadā.

Pirms pēdējā posma Pogačars (UAE) savus tuvāko sekotājus kopvērtējumā apsteidza par vairāk nekā piecām minūtēm un viņa cerības uz titula aizstāvēšanu varēja dzēst tikai smaga neveiksme distancē.

Pogačara uzvaru kopvērtējumā neviens neapšaubīja, tāpēc galvenā intriga pēdējā posmā bija par to, vai Kavendišs ("Deceuninck - Quick Step") kļūs par posmu uzvarām bagātāko riteņbraucēju. Pirms šī posma brits šogad bija uzvarējis četros sprinta finišos, individuālo uzvaru ieskaitē ar 34 panākumiem dalot pirmo vietu ar leģendāro beļģi Ediju Merksu.

Pēdējos kilometros "Deceuninck - Quick Step" centās pārņemt peletona priekšgalu, lai izšķirošajā taisnē pēc iespējas labākā pozīcijā izvirzītu Kavendišu. Tomēr noslēdzošajos metros britam nepavērās iespēja izvirzīties priekšā, uzvaru svinot beļģim van Ārtam ("Jumbo-Visma"), kamēr pats Kavendišs samierinājās ar trešo vietu, pa vidu iespraucoties uzvarētāja tautietim Jasperam Filipsenam ("Alpecin-Fenix").

Lielā grupa finišēja pēc divām stundām 39 minūtēm un 37 sekundēm. Skujiņš ieņēma 59.vietu, bet Pogačars bija 72.pozīcijā.

Pogačars kopvērtējumā līderis bija kopš pirmajiem lielajiem kalniem, kas bija jāpievar astotajā posmā. Piecas minūtes un 20 sekundes viņam zaudēja dānis Jonass Vingegārds ("Jumbo-Visma"), bet septiņas minūtes un trīs sekundes atpalika ekvadorietis Rihards Karapass ("Ineos Grenadiers"). Vidēji 25 gadus un 86 dienas vecā trijotne ir jaunākā pēdējo 50 gadu laikā.

Pogačars uzvarēja arī kalnu karaļa ieskaitē un jauno braucēju vērtējumā - arī šajās uzvarās viņš kļuvis par pirmo, kurš to paveicis divās tūrēs pēc kārtas. Vājš mierinājums Kavendišam ir uzvara sprinteru ieskaitē, bet komandu vērtējumā pirmā bija "Bahrain - Victorious", kas tūres pēdējā nedēļā piedzīvoja policijas reidus.

Skujiņš uzvarētājam zaudēja divas stundas 52 minūtes un 56 sekundes, kas deva 71.vietu 141 finišējušā braucēja konkurencē. Carnikavietis bija 32. sprinteru ieskaitē un 61. kalnu karaļa vērtējumā.

Pērn Pogačars 21 gadu vecumā kļuva par otro visu laiku jaunāko "Tour de France" uzvarētāju, bet tagad 22 gadu vecumā kļuvis par jaunāko, kurš uzvarējis divās tūrēs pēc kārtas.

Sešas dienas pēc "Tour de France" pēdējā posma sāksies Tokijas olimpisko spēļu riteņbraukšanas sacensības, tāpēc daudzdienu brauciens šogad pārcelts uz nedaudz agrāku laiku.

"Tour de France" norisinājās 108.reizi. 21 posmu garās sacensības šogad noritēja tikai pa Francijas ceļiem, lai arī starts sākotnēji bija plānots Kopenhāgenā. Septiņi no etapiem parocīgāki bija sprinteriem.

Jau ceturto gadu pēc kārtas "Trek-Segafredo" komandas rindās "Tour de France" startēja Toms Skujiņš, kurš jūnija pirmajā pusē tika kronēts par Latvijas čempionu grupas un arī individuālajā braucienā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu