Latvijā aizliedz bezvadu videonovērošanas sistēmas "VT-5188" lietošanu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: New Africa/Shutterstock

VAS "Elektroniskie sakari" aizliegusi Latvijā lietot "V-TAC Europe Ltd" bezvadu videonovērošanas sistēmu "VT-5188", ziņo uzņēmuma digitālā mārketinga speciāliste Krista Lubiņa.

Viņa informēja, ka "Elektroniskie sakari" sagatavojuši atzinumu par lēmumu lietot attiecīgo sistēmu, jo tās darbība rada kaitīgus radiotraucējumus nacionālajā radiofrekvenču plānā paredzētajai "LTE 2600" radiosakaru sistēmai.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz veikto pārbaužu rezultātiem un secinot, ka iekārta neizpilda Ministru kabineta noteikumus par radioiekārtu atbilstības novērtēšanu, piedāvāšanu tirgū, uzstādīšanu un lietošanu.

Lubiņa skaidroja, ka viens no "Elektronisko sakaru" pamatdarbības sektoriem ir radiofrekvenču spektra uzraudzība, kas ietver virkni dažādu pasākumu, piemēram, radiomonitoringu, radiotraucējumu avotu atklāšanu un novēršanu, raidītāju tehnisko uzraudzību un radioiekārtu izmantošanas parametru pārbaudes to ekspluatācijas vietās, un tamlīdzīgi.

2021. gadā, reaģējot uz saņemto informāciju par radiotraucējumiem, izskatīti 127 radiosakaru traucējumu pieteikumi, no kuriem 30 gadījumos konstatēts, ka radiotraucējumus rada neatbilstošu bezvadu videonovērošanas sistēmu lietošana. Tostarp 18 gadījumos kā traucējumu avots atzīta "V-TAC Europe Ltd" ražoto bezvadu videonovērošanas sistēmu "VT-5188" ekspluatēšana.

Veicot bezvadu videonovērošanas sistēmas "VT-5188" darbības pārbaudi, kā arī izskatot pieejamo informāciju un iekārtas dokumentāciju, ir konstatētas vairākas neatbilstības.

Tostarp secināts, ka "VT-5188" izmanto radiofrekvenču joslu 2500-2513 megaherci (MHz), kas neatbilst Ministru kabineta noteikumiem par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām, kā arī par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanas vispārīgajiem nosacījumiem.

Tāpat "VT-5188" darbība radiofrekvenču joslā 2500-2513 MHz rada kaitīgus radiotraucējumus, kas neatbilst Ministru kabineta noteikumiem, kā arī ražotāja pērn izsniegtā atbilstības deklarācija atbilstoši tajā norādītajam preces nosaukumam neietver videosignāla uztveršanas un ierakstīšanas iekārtu, jo attiecināma tikai uz bezvadu IP kamerām, nevis uz visu bezvadu videonovērošanas sistēmu.

Vienlaikus ražotāja izsniegtā atbilstības deklarācija nav parakstīta, kā to nosaka attiecīgie Ministru kabineta noteikumi, savukārt uzstādīšanas instrukcijā nav skaidri norādīts bezvadu videonovērošanas sistēmas modelis.

"Elektroniskie sakari" arī secinājuši, ka iekārtas uzstādīšanas instrukcijā nav norādīta radioiekārtu darbības radiofrekvenču josla un signāla jauda, nav aprakstīta sistēmas darbības kanālu izvēle un nav norādīti brīdinājumi par Latvijā neatļautu darbības kanālu lietošanas aizliegumu, tādējādi nesniedzot lietotājiem būtisku informāciju par sistēmas lietošanas ierobežojumiem.

Par sagatavoto atzinumu un lēmumu aizliegt Latvijā izmantot bezvadu videonovērošanas sistēmu "VT-5188" "Elektroniskie sakari" informējuši Patērētāju tiesību aizsardzības centru un iekārtu izplatītāju.

Lai izvairītos no neatbilstošu radioiekārtu lietošanas, kas rada kaitīgus radiotraucējumus nacionālajā radiofrekvenču plānā paredzētajām radiosakaru sistēmām, "Elektroniskie sakari" pirms to iegādes aicina pārliecināties, vai iekārta atbilst prasībām. Proti, vai radioiekārta ir marķēta ar CE zīmi, radioiekārtai ir pievienota atbilstības deklarācija, kas apliecina iekārtas atbilstību direktīvai "2014/53/ES (RED)", kā arī, vai radioiekārtai ir pievienota lietošanas informācija.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka "V-TAC Europe Ltd" ir Bulgārijā reģistrēts uzņēmums.

"Elektroniskie sakari" nodrošina radiofrekvenču spektra un numerācijas pārvaldību. Kompānija "Elektroniskie sakari" reģistrēta 1991. gada augustā, un tās pamatkapitāls ir 8,996 miljoni eiro

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu