VIDEO Ādažu poligonā zaļo vārnu mazuļi krietni paaugušies

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "900 sekundes" sižeta

Jūlija sākumā Ādažu poligonā zaļo vārnu pārim izšķīlās trīs mazuļi, kuru attīstībai ikviens var sekot, vērojot kameras tiešraidi no būra, un pavisam drīz tie līdīs laukā no ligzdas, lai izzinātu apkārtni, raidījumā "900 sekundes" pauda ornitologs Edmunds Račinskis.

Viņš sacīja, ka ligzdošana šogad turpinājusies ļoti veiksmīgi, trešais vārnu mazulis izšķīlies. Jaunuļi ir visi labi pabaroti, kārtīgi paaugušies un jau gandrīz pilnībā apspalvojušies. Drīzumā tie tiks apgredzenoti. Sagaidāms, ka tuvākajā laikā līdis ārā no ligzdas.

Ornitologs teica, ka gredzenošana ir vajadzīga, lai sekotu līdzi zaļo vārnu mazuļu attīstībai. Jau tagad redzams, ka tie divi, kas izšķīlās ātrāk, objektīvi ir paaugušies vairāk.

Savukārt tiešsaistes ligzdas dod iespēju putnu attīstībai izsekot līdzi to pirmajos dzīves brīžos, kas ir unikāla iespēja.

Ādažu poligonā redzamā tiešsaistes ligzda ir viena no vēlākajām, kopā tādas bijušas desmit, no kurām deviņas bija sekmīgas, 30 mazuļi apgredzenoti. Kopumā putniem vasara bijusi veiksmīga, jo siltā un sausā laika dēļ bijis daudz kukaiņu ko ēst.

Kad tiešsaistes ligzdās izšķīlušies apgredzenotie putnēni pieaugs, gaidāms, kad nākamajās sezonās vismaz kāds no šā gada jaunuļiem atlidos uz Latviju, lai ligzdotu šeit.

Video: "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu