"Uzmācīga, ļaunprātīga un nezinātniska." Rūgtā patiesība par kontroversiālajiem "nevainības testiem" un "jaunavības atjaunošanu" (1)

Foto: Ausra Barysiene/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Uzmācīga, ļaunprātīga un tajā nav nekā zinātniska." Tā par himenoplastikas ķirurģiju, ar kuru tiek manipulēts ar sievietes jaunavības statusu, sarunās ar britu raidsabiedrību BBC izsakās medicīnas eksperti.

"Nevainības tests" un "jaunavības atjaunošanas" operācijas drīz Lielbritānijā būs krimināli sodāmas procedūras. Ārstiem un vecmātēm, kas veiks kādu no tām, var draudēt cietumsods, tomēr dažus māc bažas - vai šo procedūru kriminalizēšana neveicinās to veikšanu pagrīdē?

Cilvēktiesību pārkāpums

Gan Pasaules Veselības Organizācija (PVO), gan Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) uzskata, ka šāds tests ir cilvēktiesību pārkāpums vistiešākajā mērā. Pat vairāk - šis tests nekādā veidā nepierāda faktu, vai sieviete zaudējusi nevainību, jo izmaiņas himēnā jeb jaunavības plēvē var notikt dažādu iemeslu dēļ, arī ievietojot tamponu.

Kampaņu šo procedūru aizliegumam sācis Durhamas Ziemeļrietumu Konservatīvās partijas deputāts Ričards Holdens. Viņu uz to mudinājusi BBC veiktā izmeklēšana, kuras laikā atklājās, ka vairākās Lielbritānijas klīnikās iespējams veikt "nevainības testu", kas izmaksā no 150 līdz 300 sterliņu mārciņām.

Šīs procedūras veikšanu apstiprināja septiņas no 21 klīnikām, bet "jaunavības atjaunošanas" operācijas veikšanas iespēju neapstiprināja neviena. Tomēr kaut kur tās ir pieejamas - pēdējos piecos gados Lielbritānijā reģistrētas 69 šādu procedūru veikšana.

"Nevainības testus" gan veic biežāk, un to gadījumu būtu par vienu vairāk, ja vien kādu sievieti nebūtu izglābusi labdarības organizācija "Karma Nirvana", kas atbalsta vardarbības un piespiedu laulības upurus.

"Man bija emocionāli vardarbīgas attiecības ar vecākiem, kuri vēlējās mani izprecināt," savu stāstu atklāj Alaija (vārds mainīts).

"Bēgt prom bija mana vienīgā iespēja."

"Kādu dienu kopienas vecākais mani redzēja kopā ar draugiem un pastāstīja manai mammai, ka viens no zēniem ir mans puisis. Kopienā par to daudz baumoja," viņa stāsta.

Tā rezultātā meitenei draudēja ar "nevainības testu".

"Mani vecāki un nolūkotā precinieka ģimene uzstāja, ka man ir jāpierāda, ka joprojām esmu nevainīga, lai darījums par mūsu laulībām paliktu spēkā.

Es biju nobijusies un īsti nesapratu, ko tas nozīmē. Es jutu, ka bēgšana ir mana vienīgā iespēja, tāpēc es to arī darīju," atklāj Alaija.

"Karma Nirvana" vadītāja Prija Manota atklāj, ka visai bieži saņem zvanus no meitenēm, kas patiesi noraizējušās par šī testa veikšanu.

"Iespējams, viņas baidās, ka tiks pieķertas nevainības zaudēšanā, pat tad, ja tas nav tas gadījums. Meitenes par to tiek sodītas.

Ekstrēmākajos gadījumos ir pat dzirdēts par nāvi, tomēr visbiežāk meitenes tiek sistas vai padzītas no ģimenes," stāsta Manota.

Foto: Moiseenko Liubov/Shutterstock

Ar to saskārusies Aiša (vārds mainīts).

Viņas vecāki bija noskatījuši meitenei līgavaini, kā dēļ viņai lika veikt "nevainības testu".

"Es šajā testā "izkritu"," atminas Aiša.

Tā rezultātā viņu piekāva pašas brāļi un tētis, sakot, ka viņa apkaunojusi visu ģimeni. Meitenei lika veikt himenoplastiku, bet viņa, to nevēloties, aizbēga no mājām.

"Ir jāizglīto mūsu sabiedrība."

Ginekologs Afgans Kāns regulāri saņemot lūgumu veikt gan šo testu, gan pašu "jaunavības atjaunošanas" procedūru. Speciālists ir neizpratnē, kā tas tik ilgi var būt legāli.

"Manā uztverē tas ir kārtējais noziegums. Mēs pieļaujam kaut ko, kas nav ētiski un morāli pieņemams," pauž Kāns.

Tuvo Austrumu sieviešu organizācijas dibinātājs Halelāhs Taheri pauda, ka šīs procedūras, lai arī cik briesmīga tā nebūtu, aizliegums varētu radīt vairāk slikta nekā laba, jo daudzās kultūrās joprojām ir ļoti novecojuši uzskati attiecībā uz nevainību. 

"Vienīgais iemesls, kāpēc šīs prakses ir uzņēmējdarbībā, ir šīs atpalikušās mentalitātes dēļ. Ja mēs palīdzētu izglītot kopienas un mainītu šo pārliecību, tad himenoplastikas ķirurģija nebūtu vajadzīga - tā izzustu no pieejamo procedūru saraksta pati par sevi," viņš uzskata.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu