"Izmanto globālo pandēmiju kā ieroci." Baltkrievijā Covid-19 politieslodzīto vidū ticis izplatīts apzināti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandra Lukašenko.
Aleksandra Lukašenko. Foto: Reuters/ScanPix

19 politieslodzīto un politisku iemeslu dēļ aizturēto vidū Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīms apzināti izplata Covid-19, kā arī ieslodzītajiem netiek sniegta medicīniskā palīdzība, otrdien, 20. jūlija, preses konferencē Lietuvas Seimā skaidrojuši Baltkrievijas opozīcijas pārstāvji.

Kā izteikusies baltkrievu juriste Jūlija Levančula, režīma varasiestādes

"apzināti pārkāpj aizturēto un politieslodzīto tiesības uz veselību, izmantojot to kā spiediena instrumentu".

Pēc viņas sacītā, šiem cilvēkiem principā netiek sniegta nekāda medicīnskā palīdzība. "Var runāt par divām problemātiskām jomām.

Viena ir apzināta Covid-19 izplatīšana aizturēto vidū, proti, politieslodzītos ievieto kamerās, kurās jau ir ar koronavīrusu inficēti cilvēki, lai viņus aplipinātu.

Statistika liecina, ka vairāk nekā 60% cilvēku, iznākot no pirmstiesas izmeklēšanas izolatoriem, saslimst ar Covid-19," stāstījusi Levančula.

"Otra problēma ir tāda, ka cilvēki, kuriem piespriests ieslodzījums, cietumos nesaņem medicīnisko aprūpi un palīdzību. Protams, ja cilvēkam ir onkoloģiska slimība, tā progresē, jo medicīniskā palīdzība netiek sniegta," norādījusi opozīcijas pārstāve.

Kā atzinusi preses konferences rīkotāja, Seima sociāldemokrātu frakcijas deputāte Dovile Šakaliene, šī situācija kaimiņvalstī ir "prātam grūti aptverama".

Parlamenta Cilvēktiesību komitejas vadītājs, Brīvības partijas deputāts Toms Vītauts Raskevičs izteicis pieļāvumu, ka veselības aprūpes pakalpojumu nesniegšana ieslodzījuma vietās varētu būt saistīta ar nelikumīgām valsts amatpersonu darbībām, slēpjot aizturēto ievainojumus.

Arī Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas koordinācijas padomes pārstāve Aleksandra Logvinova norādījusi, ka medicīniskās palīdzības nesniegšana "tiek izmantota kā papildu instruments, lai izdarītu spiedienu uz pilsonisko sabiedrību".

"Izmantot globālo pandēmiju kā ieroci - Baltkrievijas cietumos tā ir izplatīta prakse.

Aizturētie pēc iznākšanas brīvībā liecina, ka viņu kamerās tīšuprāt ievietoti ar koronavīrusu inficēti cilvēki," viņa stāstījusi. "Soda izciešanas vietu sistēma Baltkrievijā veidota tā, lai civilie mediķi tai nevarētu piekļūt. Tas tiek skaidrots ar to, ka ieslodzījuma vietu sistēmai ir savs medicīniskais dienests, bet šie ārsti ir pilnībā atkarīgi no spēka struktūrām.

Tas ir vēl viens līdzeklis, kā iebiedēt un mocīt cilvēkus kamerās. Tas ne tikai ir necilvēcīgi, bet arī ļauj viņiem slēpt savus noziegumus."

Kopš pērn augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kuru rezultātus opozīcija un demokrātiskās rietumvalstis uzskata par viltotiem, Minskas režīms vardarbīgi apspiedis protestu kustību, aizturot vairāk nekā 35 000 cilvēkus. Vairāki protestētāji zaudējuši dzīvību, bet visi galvenie Lukašenko oponenti ieslodzīti vai bijuši spiesti patverties ārzemēs. Vairāk nekā 400 protestētājiem piespriesti bargi cietumsodi.

Saskaņā ar cilvēktiesību organizācijas "Vjasna" datiem pašlaik Baltkrievijā ir vairāk nekā 500 politieslodzīto.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu