Video ⟩ Mājas apstākļos veiktam Covid-19 eksprestestam nav juridiska spēka, tas kalpo vien sirdsmieram (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mika Baumeister/Unsplash

Pārtikas veikalos un aptiekās nopērkamie Covid-19 eksprestesta komplekti vīrusa noteikšanai mājas apstākļos var neuzrādīt droši ticamu rezultātu, tāpēc Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija aicina cilvēkus tikai uz tiem nepaļauties, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Portāls "Apollo.lv" jau vēstījis, ka "Boson Biotech" ātrais tests, kas sertificēts Eiropas Savienībā un apstiprinājusi Zāļu valsts aģentūra, tiek veikts, izmantojot deguna priekšējo uztriepju paraugus.

Testam pievienota detalizēta instrukcija, kā arī atbildes uz lietotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem. Testu drīkst izmantot jebkurā vecumā, bet galvenokārt tas ieteicams 14 līdz 90 gadu veciem lietotājiem. Bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem, testa veikšanai obligāta ir pieaugušo palīdzība.

Tomēr testa veikšana ir nepatīkams process un, iespējams, pašam cilvēkam veicot testu, uztriepe no deguna netiks paņemta pietiekami dziļi, un rezultāts būs nepareizs.

"Tests varētu izrādīties viltus negatīvs, un līdz ar to cilvēkam būtu tāda viltus drošības sajūta, kad cilvēks domā, ka viņš ir Covid-19 negatīvs, bet patiesībā viņš ir pozitīvs, un viņš izplata vīrusu,"

norāda RAKUS Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins.

Pastāv risks, ka, ja tests ir pozitīvs, cilvēks var izvēlēties par to neziņot, norāda SPKC. Tas var radīt tādu "aklo zonu".

Tāpat testam nav juridisks spēks un negatīvs tests nederēs kultūras pasākumu vai restorāna apmeklējmam.

Tests vairāk kalpo sirdsmieram. "Ja tests uzrāda pozitīvu rezultātu vai negatīva rezultāta gadījumā aizdomas par Covid-19 nemazinās, noteikti jāsazinās ar savu ģimenes ārstu vai tuvāko medicīnas iestādi pilnas diagnozes saņemšanai un pareizās rīcības noskaidrošanai," piebilda "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers.

Tomēr Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija norāda, ka testa 95% precizitāte ir vien tad, ja to veicis medicīnas darbinieks nevis cilvēks mājas apstākļos, kur ir daudz apkārtējo faktoru, kas var ietekmēt tā precizitāti.

Video: raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu