Vai no Covid-19 vakcīnas mirst cilvēki? Skaidro ārzemju eksperti (32)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: PUNIT PARANJPE/Postimees

Valstīs, kurās ir liels vakcinēto īpatsvars, satraukumu rada inficēšanās ar Covid-19 un nāves gadījumi vakcinēto vidū. Taču pat jauno koronavīrusa variantu gadījumā vakcīnas ir efektīvākais līdzeklis pret smagu saslimšanu un nāvi, kā arī palīdz ierobežot vīrusa izplatību.

Anglijas Sabiedrības veselības aģentūras (PHE) dati liecina, ka pēc inficēšanās ar Covid-19 Delta variantu Apvienotajā Karalistē miruši vismaz 259 cilvēki, no kuriem 116 bija izgājuši pilnu vakcinācijas kursu.

Neviena no izstrādātajām Covid-19 vakcīnām nenodrošina simtprocentīgu aizsardzību pret inficēšanos ar jauno koronavīrusu, kā tas bija zināms jau kopš pirmajiem klīnisko izmēģinājumu rezultātiem. Taču vakcinētajiem cilvēkiem ir zems inficēšanās risks, kā arī nāvējošs iznākums saslimšanas gadījumā sastopams ļoti reti.

Kopumā Apvienotajā Karalistē pašlaik nāves rādītāji ir ļoti zemi, neskatoties uz to, ka inficēšanās gadījumu skaits pieaug. Tur pilnu vakcīnu kursu izgājušas divas trešdaļas pieaugušo, bet vismaz vienu devu saņēmuši nepilni 90% pieaugušo.

Vācu virusologs Kristians Drostens jūnijā sacīja, ka valstī konstatēti "gadījumi, kad mirst arī divas vakcīnas devas saņēmušie".

Eksperti uzskata, ka vakcinēto cilvēku nokļūšana Covid-19 izraisīto nāves gadījumu statistikā saistīta ar to, ka arvien lielāka sabiedrības daļa ir vakcinējusies, un norāda uz tendenci, ka kopējais nāves gadījumu skaits samazinās.

"Ja 100% iedzīvotāju ir vakcinējušies, tad nomirs arī daži vakcinēti cilvēki,"

raidorganizācijai "Deutsche Welle" norāda Helmholcas Infekcijas slimību pētījumu centra (HZI) zinātniece Pegija Rīze. Tas nenozīmē, ka vakcīna nenodrošina aizsardzību, bet gan tikai to, ka šī aizsardzība nav simtprocentīga.

Hanoveres Medicīnas augstskolas profesors Georgs Bērenss norāda, ka vakcīnu efektivitāti var ietekmēt, piemēram, imūnsupresanti, kas jālieto cilvēkiem ar transplantētiem orgāniem. Viņš arī norādīja, ka vakcīnu radītā aizsardzība ar laiku var mazināties.

Kembridžas Universitātes Medicīnas pētījumu padomes (MRC) Biostatistikas nodaļas veiktā pētījumā secināts, ka

Anglijā vien vakcinācija novērsusi apmēram 7,2 miljonus inficēšanās gadījumu un 27 000 nāves gadījumu.

"Vakcinācijas kampaņas novērsto inficēšanās un nāves gadījumu skaits ir ne vien apbrīnojami augsts, bet arī eksponenciāli pieaug vakcinācijas programmas gaitā," norādījis viens no pētījuma autoriem Pols Birels.

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) paziņojis, ka pandēmijas laikā visbīstamākajā situācijā atrodas nevakcinētie. "Agrīnie dati no vairākiem štatiem liecina, ka pēdējo sešu mēnešu laikā 99,5% nāves gadījumu no Covid-19 šajos štatos bija starp nevakcinētiem cilvēkiem," jūlijā sacīja CDC direktore Rošela Valenska.

Vai vakcīna ir efektīva pret Delta variantu?

Visi "Deutsche Welle" aptaujātie eksperti pauda pārliecību, ka Covid-19 vakcīnas ir efektīvas pret koronavīrusa Delta variantu.

"Pēc abu vakcīnas devu saņemšanas imūnreakcija ir augstāka vai tikpat augsta kā cilvēkiem, kam imūnreakcija notikusi pēc inficēšanās," sacījis Gisenes Universitātes virusologs Frīdemans Vēbers.

Akadēmiskajā žurnālā "Nature" publicētā pētījumā secināts, ka divas "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas devas sniedz spēcīgu aizsardzību pret Delta variantu.

Maijā Lielbritānijā veiktā pētījumā tika konstatēts, ka "BioNTech"/"Pfizer" vakcīna ar 88% efektivitāti var pasargāt no simptomātiskas inficēšanās ar Delta variantu. Mēnesi vēlāk Skotijas zinātnieki aprēķināja, ka šis rādītājs ir 79%, savukārt kanādiešu pētnieki nonāca pie rezultāta 87%.

Savukārt jaunākie dati no Izraēlas norāda, ka vakcīnas efektivitāte pret Delta variantu ir zemāka nekā pret iepriekšējiem variantiem. Saskaņā ar Izraēlas Veselības ministrijas nosauktajiem datiem, "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas aizsardzība pret inficēšanos ar Delta paveidu ir 64%, tomēr efektivitāte pret smagu saslimšanu ir 93%. Izraēlas Veselības ministrija nav sniegusi sīkāku informāciju, kā ievākusi šos datus.

Pētījumos līdzīgi secinājumi izdarīti arī par pārējām Eiropā apstiprinātajām Covid-19 vakcīnām - to aizsardzība pret smagu saslimšanu, hospitalizāciju un nāvi ar Delta variantu ir augsta. Taču attiecībā uz inficēšanās un vīrusa transmisijas risku ir mazāka vienprātība, liecina "Financial Times" veiktā analīze par jaunākajiem veiktajiem pētījumiem.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu