"Pilsētā, kas 24 stundas neguļ." Rīgā, Daugavas krastmalā plāno veidot vietu, kur vērot saulrietu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash

Projektu "Saulrieta vērošanas tribīnes" žūrija nominējusi galvenajai balvai - 1000 EUR, kas tika izsludināta MadCity Rīga ideju konkursa ietvaros šā gada maijā, informē pilsētplānotājs, MadCity Rīga organizators Neils Balgalis.

Projekts paredz Daugavas krastmalā Rīgā ierīkot saulrieta vērošanas tribīnes, tās iemēģināt Rīgas iedzīvotāji un viesi varēs jau šogad, MadCity norises laikā augustā un septembrī.

Ideju konkursa mērķis bija atrast jaunas un neparastas idejas krastmalas izmantošanai, kuras veicinātu aktīvu Daugavas krastmalas izmantošanu Rīgas centrālajā daļā, tai skaitā uzturēšanos krastmalā.

"Iesniegtie 105 ideju projekti skaidri apliecina, ka esam radoša sabiedrība un arī paši gatavi rūpēties par sev labvēlīgu dzīves telpu. Priecē ideju daudzveidība un mērogs.

Fakts, ka daļa no idejām papildina viena otru, liecina par to, ka sabiedrībai ir vienota vīzija par to, ko tā vēlētos redzēt Daugavā un tās krastos Rīgā," norada Neils Balgalis, pilsētplānotājs, MadCity Rīga organizators.

Savietojot visas šīs idejas kopā, Rīga tiešām iegūtu Ziemeļeiropā unikālu pastaigu un atpūtas vietu. Par to, kādā veidā notiks konkursa "Atlūzusī krastmala" ideju "krustošana", kur tiks uzstādītas Saulrieta vērošanas tribīnes, kādas vēl aktivitātes paredzētas augusta un septembra mēnešos, informēsim plašāku sabiedrību 27. jūlijā plkst. 10.00 uz kuģa "Rīgas pērle" (pietauvots zem Vanšu tilta), galvenās balvas pasniegšanas ceremonijā."

Konkursa "Atlūzusī krastmala" žūrija, kurā strādāja Neils Balgalis (pilsētplānotājs), Andris Klepers (Vidzemes augstskolas profesors, pētnieks), Juris Poga (arhitekts), Dina Suhanova (arhitekte) un Pauls Timrots (žurnālists), atzīst, ka vērtēšanas darbs nebija no vieglajiem, jo bija jāizvērtē ideju nozīmība sabiedriskam labumam un iespēja bez lieliem ieguldījumiem to īstenot.

Peldošie pontoni ar laivu piestātnēm, restorāniem un kafejnīcām, idejas aktīvai atpūtai krastmalā, piknika vietas, krastmalas izgaismošana nakts laikā un apzaļumošana, dejas pie Daugavas un mākslinieku izstādes. Dalībnieki vēlētos redzēt arī Daugavā peldošās pirtis, pašapkalpošanās laivu stendus un ūdens taksometrus mobilitātes punktos, dažādus peldobjektus/platformas un zaļās terases, peldbaseinu (kā Helsinkos un Daugavpilī).

Ideju iesniedzēji bija pamanījuši arī mazās iejaukšanās un uzlabojumus, kas ir svarīgi pilsētas dzīvē un savienojumā ar ūdeni. Tika uzsvērta arī Rīgas domes loma - atļaut komercdarbību krastmalā, izsludinot nomas tiesības konkrētai uzņēmējdarbībai Daugavas krastos. Vairāki dalībnieki saskatīja arī Zaķusalas unikālās iespējas parka izveidei, kempinga izveidei un brīvdabas kino.

Vairākas idejas finālā asi konkurēja par galveno balvu, tomēr žūrija to piešķīra Ievas Vītolas Deusas idejai "Saulrieta vērošanas tribīnes jeb RIETA VIETA".

"Saspēle ar dabas elementiem - debess pusēm un dabas ritmu urbānajā vidē - pilsētā, kas 24 stundas neguļ - nostaļģiska, romantiska, taču arī meditatīva savienošanās ar dabu. Nav tikai ideja vasarai, jo Saule dažādos gada laikos riet atšķirīgi,"

norāda Andris Klepers, Vidzemes augstskolas profesors, pētnieks.

"Saulrieta vērošana ir latviešiem ļoti raksturīgs romantisks laika pavadīšanas veids. Tā sauktā Golden hour sagaidīšana uz Rieta vietas tribīnēm, piknika vieta,"

skaidro Dina Suhanova, arhitekte.

"Ātri realizējama ideja, kas varētu kļūt par pirmo, simbolisko soli krastmalas revitalizācijai," min Juris Poga, arhitekts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu