Izspiegotas? ⟩ Nopludināti princešu Latifas un Hajas tālruņa numuri

Foto: Ekrānuzņēmums no video
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Dubaijas valdnieka meita - princese Latifa regulāri ir spraigu notikumu degpunktā. Šoreiz izskanējusi informācija, ka divu princešu – Latifas un Hajas tālruņu numuri nonākuši publiskajā telpā, jo atrasti saistībā ar Izraēlā izstrādāto autoritāru valdību interesēs spiegošanas programmatūru "Pegasus", vēsta BBC. Pastāv bažas, ka abas princeses ir izsekotas.

Princese Latifa ir Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) premjerministra un Dubaijas emīra Mohammeda bin Rašida al-Maktuma viena no meitām. Al-Maktums ir starp bagātākajiem valdības galvām pasaulē. Savukārt, princese Haja ir al-Maktuma bijusī sieva, kurai ir Jordānijas princeses tituls.

Šā gada februāra vidū BBC raidorganizācija vēstīja, ka Dubaijas princese Latifa draugiem sūtījusi slepus ierakstītus video ziņojumus, kuros apsūdz savu tēvu, ka tas viņu turot gūstā.

Viss sācies pēc tam, kad pēc 2018. gada neveiksmīgā mēģinājuma aizbēgt uz ārvalstīm, Latifa esot tikusi sazāļota un aizvesta atpakaļ. Šis stāsts izraisīja starptautisku rezonansi. Pēc tam, kad ANO pieprasīja pierādījumus, Dubaijas karaliskā ģimene paziņoja, ka princese Latifa mājās tiekot aprūpēta.

Bijusī Īrijas prezidente un ANO vēstniece Mērija Robinsone 2018. gadā apciemoja Dubaijas emīra ģimeni un Latifu. Pēc tikšanās viņa princesi raksturoja kā "jaunu sievieti ar problēmām", taču šā gada februārī pēc visa notiekošā, viņa apgalvoja, ka esot tikusi "briesmīgi piemānīta".

Par princesi Latifu jau vairākus mēnešus nav nekādas informācijas. Pēdējo mēnešu laikā paziņas piefikējuši, ka princeses "Instagram" profilā ir parādījušās fotogrāfijas, kurās it kā redzama princese, kura pat dodas ceļojumos.

Tikmēr princese Haja apsūdz savu bijušo vīru nolaupīšanā, spīdzināšanā un iebiedēšanas kampaņā.

Lielbritānijas tiesa pērn šos apgalvojumus publicēja vairākos spriedumos. Hajas laulība esot izjukusi pēc tam, kad viņai radās aizdomas par notikušo ar princesi Latifu, kā arī citu viņas bijušā vīra meitu Šamsu (tulkojumā no arābu valodas - saule; - red. piez.).

Haja ar diviem bērniem, kas dzimuši laulībā ar Dubaijas emīru Mohammedu bin Rašidu al-Maktumu, 2019. gada aprīlī aizbēga no viņa uz Lielbritāniju un lūdza šīs valsts varas iestādēm aizsargāt viņu un bērnus. Pērn tiesa izskatīja Hajas bažas par bērnu drošību, jo viņus var nolaupīt un piespiedu kārtā atgriezt Dubaijā.

Šobrīd princeses - Latifa un Haja ierautas citu notikumu virpulī. Princešu un viņu paziņu tālruņa numuri nonākuši publiskajā telpā. Princešu numuri acīmredzot ir iekļauti to 50 000 tālruņu numuru sarakstā ar cilvēkiem, pret kuriem, iespējams, vērsta Izraēlas drošības kompānijas "NSO Group" programmatūra. Šis saraksts tika nopludināts lielajās pasaules ziņu vietnēs.

Iespējams, ka ar šīs spiegošanas programmas palīdzību ir izsekotas arī abas princeses.

Tiesa gan, pati "NSO Group" noraida šādus apvainojumus, atklājot, ka šī programmatūra paredzēta tikai drošības nolūkos, izlūkošanas un militārajām iestādēm, lai izsekotu noziedzniekus un teroristus, un tā tiekot pārdota tikai valstīm, kurās nav problēmas ar cilvēktiesībām.

Kas noticis līdz šim?

Jau šā gada februāra vidū vēstījām par Dubaijas princeses nedienām. Diemžēl daudzās arābu valstīs joprojām ir problēmas ar cilvēktiesību ievērošanu. Februārī BBC vēstīja, ka atklātībā ir nākuši AAE premjerministra un Dubaijas emīra meitas, princeses Latifas draugiem sūtītas slepenas videoziņas, kurās sieviete atklāj, ka atrodas ieslodzījumā un "katru dienu baidās no tā, kas ar viņu notiks tālāk".

Princese Latifa al-Maktuma ir apsūdzējusi savu tēvu viņas ieslodzīšanā kopš 2018. gada, kad viņa centās aizbēgt no pilsētas. Princese Latifa savos video atklāja, ka nosūta ziņas no labierīcībām, jo tā esot vienīgā telpa viņas aizturēšanas vietā, kurai viņa var aizslēgt aiz sevis durvis.

Viņa tiekot turēta villā, kuru ārpusē apsargā policisti, bet ēkas iekšpusē viņu pieskata policistes – sievietes. Publiskotie video pat izsauca globāla mēroga uztraukumu un raizes par princeses labklājību un dzīvību - daudzi šo materiālu uzskatīja par zīmi, ka lietu būtu jāizskata ANO līmenī.

Šā gada maijā "Apollo.lv" rakstīja, ka pēkšņi sociālajā tīklā "Instagram" parādījusies jauna pazudušās Dubaijas princeses Latifas fotogrāfija. Tajā bija redzama princese Latifa kopā ar kādu draudzeni Madrides lidostā. Attēls tika publicēts Sionedes Teilores "Instagram" kontā, bet pie fotogrāfijas rakstīts: "Lieliskas brīvdienas Eiropā kopā ar Latifu! Izbaudām laiku, pētot apkārtni."

"Brīvību Latifai" kampaņas grupas līdzdibinātājs Deivids Haihs pauda prieku par to, ka Latifai acīmredzot ir pase un iespēja baudīt augošo brīvību. Tāpat viņš bilda, ka princese personīgi sazinājusies ar kampaņas grupu, tomēr sīkāk komentēt to nevarot.

Princese Latifa pirmoreiz no AAE mēģināja aizbēgt 16 gadu vecumā, taču bēgšanas mēģinājums beidzās ar neveiksmi. Viņu aizturēja uz robežas un ieslodzīja uz trim gadiem, kuru laikā viņa tika sista un spīdzināta, Latifa stāstījusi "YouTube" publicētā video 2018. gada martā - neilgi pēc viņas pazušanas.

Latifas vecākā māsa Šamsa 2000. gadā - neilgi pēc pilngadības nosvinēšanas - aizbēga no ģimenes īpašuma Anglijas grāfistē Sarejā, taču vēlāk vairāki vīrieši viņu nolaupīja Kembridžā un, domājams, aizveda atpakaļ uz Dubaiju. Britu policijai tā arī neizdevās veikt progresu izmeklēšanā, jo Dubaija noraidīja izmeklētāju lūgumu runāt ar Šamsu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu